Јужнокорејски универзитет и радио-емитувачка група го промовираат односот блокчејн-академија

Корејската асоцијација за промоција на радио (RAPA) и Jeju University потпишаа Memorandum of Understanding (MoU) за индустријата и образованието поврзани со блокчејн во областа Јејџу, објави на 16-ти ноември Корејски економски медиум Seoul Economic Daily.

RAPA, компанија задолжена за комуникација меѓу владините и радиодифузните бизниси и Jeju University, која се наоѓа во еден од главните истражувачки центри во Јужна Кореја, Jeju Science Park, се согласи да соработува за развој на блокчејн технологија во рамките на односите помеѓу индустријата и академијата.

Целта на спогодбата е да се воспостави блокчејн екосистем во Специјалната самоуправна провинција Јејџу, за размена на идеи помеѓу академските и индустриските специјалисти, како и за зголемување на конкурентноста на домашните фирми базирани на блокчејн.

Претходно оваа недела владата на Јужнокорејската провинција Џеонгбук лансираше “Специјален комитет за блокчејн”, со цел да создаде блокчејн центар и да привлече инвестиции за бизниси поврзани со блокчејн.

Една од најголемите болници во Јужна Кореја, исто така во ноември соработуваше со локалната технолошка компанија, со цел да развие платформа за медицински услуги базирана на блокчејн технологија.

Овој месец, владата на Јужна Кореја се согласи да го удвои буџетот за блокчејн проекти во 2019-та година и да инвестира 35 милиони долари во индустријата поврзана со технологија на дистрибуиран ledger (DLT).

Leave a comment