Јужнокорејскиот претставник предложи поголема соработка за глобална крипто-регулатива

Официјален претставник од Службата за финансиска супервизија на Јужна Кореја (FSS) предложи поголема меѓународна соработка помеѓу регулаторите на крипто и ICO, објави локалниот весник Asian Economic TV во петокот, 7-ми септември.

Јун Сук-Хеун, гувернер на FSS, даде изјава за потенцијалот за поголема соработка за време на церемонијата на отворање на 20-тата конференција за Интегрирани финансиски супервизори (IFSC) која се одржа во Сеул во четвртокот, на 6-ти септември, на која присуствуваа претставници од 15 земји.

Јужнокорејскиот претставник истакна дека главната цел на земјата е “да се подобри транспарентноста во трансакциите за да се спречат нелегалните активности.” Како што известува Asia Economic TV, Јун Сук-Хеун ја повика потребата за меѓународна координација, вклучително и размена на информации меѓу земјите, во подготовките за ризикот од перење пари, кој може да се зголеми кога ќе се појават нови финансиски производи или услуги.

Гувернерот на FSS исто така напомена дека регулативата за криптовалути мора да вклучува систем за заштита на потрошувачите и внатрешна контрола на финансиските компании.

IFSC е организација која врши супервизија на финансиската индустрија, вклучувајќи банки, осигурителни компании и безбедносни компании. Јужна Кореја, Јапонија, Австралија, Сингапур, Канада, Велика Британија, Германија, Холандија, Австрија, Швајцарија, Норвешка, Шведска, Унгарија, Исланд, Данска и Ирска се меѓу членките на IFSC.

Јужна Кореја претходно изрази заинтересираност за интегрирање на криптовалути и блокчејн за разни услуги. Официјалните претставници на земјата ја посетија Швајцарската Crypto Valley за да стекнат разбирање за технологиите, додека пратениците од Јужна Кореја, исто така, разговараа за создавање свој “Блокчејн Остров.”

Сепак, Јужнокорејските власти, исто така, презедоа строги мерки за регулирање на крипто-пазарот. Во август, владата со регислатива ги тргна криптовалентните платформи за размена од бизнисите со вложување.

Leave a comment