Јужна Кореја планира посигурно е-гласање со блокчејн тестот во декември

Јужна Кореја треба да го тестира блокчениот систем следниот месец, во обид да ја подобри сигурноста и безбедноста на онлајн гласањето.

Националната изборна комисија (NEC) во средата ја објави веста, велејќи дека таа ќе започне со тестот во декември со развојна помош од Министерството за наука и ИКТ.

Постоечкиот онлајн гласачки систем на NEC, K-voting, наводно, се користел од 5,64 милиони луѓе, но има загриженост поради неговата ранливост од хакерски напад и измама на гласачите.

Предложениот блокчејн систем се очекува да ја зголеми безбедноста и транспарентноста, изјавија од NEC, додавајќи дека исходот од гласовите ќе биде “поверодостоен” со блокчејн, бидејќи е “речиси невозможно” да се манипулира со резултатите, додека кандидатите и набљудувачите на изборите ќе имаат директен пристап до податоците за гласање.

Тестот ќе и помогне на комисијата да создаде “основа” за идните онлајн системи за гласање, и во крајна линија би можело да биде интегриран со K-voting ако тестот се покаже успешен.

Поточно, преку овој тест, блокчејниот систем ќе се користи за онлајн истражувања од страна на Seoul National University’s Blockchain Society и Korea Internet & Security Agency, подружница на Министерството за наука.

NEC, исто така, бара да се истражуваат Big Data и internet of things технологијата за да нејзиниот систем за гласање оди напред.

Транспарентноста и непроменливоста на блокчејн системите за гласање, прави оваа технологија се повеќе да се користи во овој период.

Меѓу разните проекти започнати во последниве неколку месеци, Јапонската градска власт на Цукуба тестираше систем базиран на блокчејн, кој им овозможува на жителите да гласаат за да одлучат за програмите за локален развој во септември.

Во август, американската држава Западна Вирџинија ја претстави апликацијата за мобилно блокчејн гласање, дозволувајќи им на воените лица стационирани во странство полесно да гласаат на midterm изборите.

Leave a comment