Јужна Африка и крипто – конзервативно оптимистички пристап

Блокчејн и криптовалутите се размножија на умовите на милиони ширум светот, бидејќи трговијата и крипто-сопственоста продолжуваат да растат.

Во исто време, многу земји низ целиот свет преземаат строг став против криптовалутите посебно. Некои, како Кина, ја забранија нивната употреба, додека други како Малта се во првите редови на криптовалути и развој на блокчејн.

Во Африка, овој сектор полека расте. На јужниот крај на континентот, Јужна Африка се наоѓа во една интересна позиција. Како една од поголемите економски центри на Африка, таа има потенцијал да го предводи патот во однос на развојот на блокчејн и усвојувањето на криптовалути.

Со тоа се вели, вреди да се разгледа каква е моменталната клима во земјата и какви се напорите за воведување иновации и прифаќање на оваа нова индустрија.

Даноци

Трговијата со крипто-валути стана неизмерно популарна во текот на изминатите две години – како што беше покажано во втората половина на 2017-та година, кога Биткоин и голем број на altcoins стигнаа неверојатна висока вредност.

Во текот на овој период, инвеститорите се собраа на пазарот со надеж дека ќе заработат на bill run на кој многу претходни инвеститори направија значителни суми на пари.

Низ целиот свет, крипто берзите беа преплавени со нови корисници кои сакаат да отворат сметки и да ги стават своите раце на сè повеќе вредниот биткоин и слично.

Некои луѓе остварија масивни профити, додека други останаа да гледаат како нивните инвестиции опаѓаат за време на корекцијата што резултираше. Тоа не го смени фактот дека даночниот човек сакал негов дел од оние кои го кеширале нивниот профит.

Ова беше случај во Јужна Африка, каде што Јужноафриканските даночни служби (SARS) им дадоа до знаење на регистрираните даночни обврзници дека ќе бидат обврзани да плаќаат данок на добивки од криптовалути.

Како крипто се класифицира во Јужна Африка

Како што посочи SARS, зборот “валута” не е дефиниран во Законот за данок на доход. Важно е луѓето да го разберат ова, бидејќи тоа значи дека самите криптовалути не се оданочуваат.

“Криптовалутите не се ниту официјални тендери во Јужна Африка, ниту се широко користени и прифатени во Јужна Африка како средство за плаќање или размена. Како такви, криптовалутите не се сметаат од страна на SARS како валута за целите на данокот на доход или данок за капитални добивки (CGT). Наместо тоа, криптовалутите се сметаат од SARS како средства од нематеријална природа”.

Сепак, вредноста на одредена количина на криптовалути може да се вреднува во јужноафрикански рунди, и секој приход што се добива од крипто-тргување може да се оданочи според законите на бруто приходот.

Едноставно кажано, Јужноафриканците кои активно тргуваат со криптовалути, ќе бидат обврзани да плаќаат данок на било кој приход.

Без стресови, тоа е легално

Во Јужноафрикански контекст, употребата на криптовалути е легална. Не постојат закони кои го регулираат овој сектор, иако Јужноафриканската резервна банка (SARB) ја следи ситуацијата.

Резервната банка издаде бела книга во која ги истакнува своите ставови за криптовалути во 2014-та година. Институцијата не препознава никаква криптовалута како законско средство за плаќање.

Во Јужна Африка, Резервната банка има единствено право да издава и да управува со пари, во форма на банкноти и монети. Како такви, криптовалутите се надвор од јурисдикцијата на Резервната банка.

Резервната банка не ги гледа криптовалутите како алтернатива на девизната валута, всушност, не ги гледа како легитимни валути воопшто. Во тој документ, SARB отиде дотаму да каже дека криптовалутите нема да претставуваат никаква закана за Јужноафриканскиот ранд, ниту за финансиските институции:

“Со оглед на тековната сцена и моментално достапните информации, Банката тврди дека VC не претставува значителен ризик за финансиската и ценовната стабилност, или за Националниот платен систем.”

Крипто-работна група

Со оглед на тоа што првиот извештај на SARB за криптовалути е скоро 5 години стар, институцијата оттогаш ја отвори работната група Fintech која ќе се справи со криптовалути и fintech случувања во земјата.

Како што беше случај низ целиот свет, заштитата на инвеститорите беше од голема загриженост поради вродениот ризик од инвестирање во криптовалути и ICOs.

На ова саморегулаторно тело ќе му биде дозволено да воспостави свои сопствени правила и директиви, истовремено барајќи да го балансира развојот на крипто и блокчејн во земјата со превенција на ризик.

Во првичната најава во април 2018-та година, директорот на банкарската пракса на SARB, Бриџит Кинг, изјави дека главната пречка е поврзана со временските рокови и опасностите за наметнување прописи кои би можеле да го задушат растот на секторот:

“Регулирањето на криптовалутите предвреме може да има негативна последица од намалувањето на растот и иновативноста на индустријата. Дополнително, доколку законите се изготвени врз основа на постоечката технологија, која сè уште е во фаза на раст, постои ризик дека технологијата може толку да се унапреди што до времето кога законот ќе се донесе, тој ќе биде застарен или ќе бара речиси веднаш да се ажурира за да се усогласи со најновата технологија”.

Во мај 2018-та година, SARB јасно стави до знаење дека сè уште не ги класифицира криптовалутите како пари. Заменик-гувернерот на банката, Франсоа Гропе, ја објасни причината за нивната класификација и избор на терминологија:

“Ние не го користиме терминот “криптовалути” бидејќи не ги задоволува барањата на парите во економската смисла на стабилни средства за размена, единица мерка и стабилна единица вредност. Преферираме да го користиме зборот “сајбер-токен”.

Ова е само дел зошто SARB ја создаде својата Fintech работна група. Гропе изјави дека банката сака да се осигура дека криптовалутите, и нивната трговија,  сè уште се придржуваат до Јужноафриканските закони:

“Сакаме да обезбедиме или да утврдиме дали сè уште постои усогласеност со релевантните регулативи за финансиски надзор или контрола на платформите за размена.”

Резервната банка тестира блокчејн систем за плаќање – Проект Khokha

Во прилог на воспоставување на ова регулаторно тело за Јужноафриканската крипто индустрија, SARB, исто така, напредуваше со proof of concept систем за плаќање врз основа на блокчејн.

Проектот Khokha е тестиран и во јуни 2018-та година беше објавен извештај. Системот е изграден со користење на платформата на JPMorgan наречена Quorum, и обезбедува вистинско искуство на учесниците со употреба на блокчејн технологија во безбедна тест средина.

Според извештајот, дневниот волумен на платниот систем на Јужна Африка може да биде обработен за помалку од два часа. Заедно со ова, трансакциите ќе останат потполно доверливи и целосно ќе се решат.

Трансакциите беа обработени во рок од две секунди од мрежа на јазли на различни локации со користење на дистрибуиран консензус. Покрај тоа, SARB беше во можност да ги види деталите на трансакциите, обезбедувајќи регулаторен надзор за свои цели.

Проектот беше главно насочен кон давање на SARB и на различни учесници од прва рака да се погледне како блокчејн технологијата може да помогне во насочувањето на платните системи.

Додека ниту еден официјален, платниот систем заснован на блокчејн не е лансиран од proof-of-concept,, вежбата обезбеди искуство од прва рака за можностите на дистрибуираната ledger технологија и како би можела да го подобри сегашниот Јужноафрикански платен систем:

“Една од целите на Проектот Khokha е да се обезбеди подобро разбирање за тоа како системот South African Multiple Option Settlement (SAMOS) ќе се интегрира со системот DLT. Намерата е да не се размислува за менување на пристапот со замена на SAMOS, туку за да се обезбеди влез во тој проект.”

Игра на чекање

Регулативата е нешто како меч со две острици. Таа има моќ да промовира и да негува, како и да задуши. Кога станува збор за криптовалути, второто сценарио  вистинска загрижува.

Ова е причината зошто, во Јужноафрикански контекст, бавниот и методолошки пристап кон регулацијата на криптовалутата е дефинитивно позитивен. Како што предложи Кинг погоре, брзањето да се регулира предвреме може да го попречи развојот на оваа индустрија во земјата.

Ако ништо друго, Јужноафриканците треба да бидат охрабрени од Fintech работната група на  SARB и исходот од извештајот на проектот Khokha за користењето на платните системи базирани на блокчејн.

Иако наскоро не можеме да видиме јасно намалување на легислативата или регулативите за секторот, фактот дека SARB прави заеднички напори за истражување на можностите на блокчејн технологијата е позитивен.

Leave a comment