Јапонската влада ќе спречи крипто даночно затајување со нов систем за известување

Јапонската влада е во потрага по начини за спречување на даночно затајување за значителни профити од крипто трансакциите, објави во вторникот, 4-ти декември, дневниот Јапонски весник Mainichi Shimbun.

Според извори запознаени со ова прашање, новиот систем подготвен од владата ќе и овозможи на Националната даночна агенција (NTA) да добие податоци од трансакциски посредници, како што се крипто берзите. NTA ќе можат да бараат информации за клиенти кои се осомничени за даночно затајување, вклучувајќи имиња, адреси и 12-цифрен индивидуален број за идентификација.

Изворите изјавија за Mainichi Shimbun дека владејачката коалиција ќе започне да го обработува новиот систем за оданочување подоцна во 2019-та година, со цел да го воведе во новата фискална година во април 2020-та година. Поради загриженоста за приватноста, NTA најверојатно ќе побара податоци само за оние корисници кои веројатно заработиле преку 10 милиони јени (околу 88.700 долари) од крипто трансакции.

Според сегашната легислација, крипто берзите и други бизниси кои служат како посредници во областа на крипто, можат доброволно да ги обезбедат податоците за клиентите или да одбијат да го сторат тоа. Доколку се воведе погоре споменатата легислација, посредниците сè уште ќе можат да се жалат на барања за предавање на информации.

Според една неодамнешна анкета на NTA која ја наведува Mainichi Shimbun, над 300 лица изјавија дека заработиле најмалку 100 милиони јени од крипто-договори во 2017-та година. Веста ја поврзува со драстичното зголемување на пазарот кон крајот на 2017-та година, кога Биткоин (BTC) скокна за рекордни 20.000 американски долари.

Претходно во октомври, Јапонскиот комитет за даночно оданочување одржа дебата за поедноставување на комплексниот режим за поднесување на данокот што сега е на сила за Јапонските граѓани. Официјалните претставници потоа изјавиле дека сакаат да стимулираат подетално известување за придобивките од криптовалути.

Агенцијата за финансиски услуги (FSA), Јапонскиот финансиски регулатор, кој исто така ја надгледува крипто-индустријата, наводно, планира да воведе построги правила ICO за заштита на инвеститорите од измама. Неименувани извори известуваат дека според новиот закон, деловните оператори на ICO ќе бидат обврзани да бараат регистрација од FSA.

Leave a comment