Јапонија подготвува “Прирачник за крипто регулации” за лидерите на Г-20

Јапонија подготви “прирачник” со предлози за регулирање на криптовалути, кои ќе им ги предаде на лидерите на Г-20 и на меѓународните финансиски шефови.

Земјата ќе биде домаќин на Самитот на Г-20 и на Г-20 Министерските состаноци на 28-29 јуни во Осака, и како домаќин, има право да постави голем дел од агендата за разговорите.

Како што претходно беше објавено, Токио сака да донесе регулатива за криптовалути. Јапонските министри сакаат глобалните водачи да се договорат за заедничка меѓународна рамка за регулации. Токио остро се противи на статус кво – при што регулациите во некои земји од Г-20 се исклучително строги, а некои од нив се практично непостоечки во други.

Според Sankeyi Biz, Јапонската влада на тој начин го изготви својот “прирачник” со предлози за управување со криптовалути и оправдувања – кои се однесуваат особено на крипто берзите.

Токио се надева дека ќе ја илустрира потребата од спроведување на следново:

  • Системи кои ги штитат клиентските средства
  • Меѓународни безбедносни протоколи
  • Системи кои им обезбедуваат на клиентите информации – особено во случаи на хакерски напади

Прирачникот, исто така, ќе ги претстави двата штетни хакови што минатата година ги претрпеа Јапонски берзи. Големиот хакерски напад на Coincheck во јануари беше пресвртница за политиката на Јапонската берза. Нападот Zaif, кој се случи во септември, исто така, резултираше со огромни законски промени.

Јапонија им наложи на берзите на земјата строги правила. Берзите се должни да бараат дозволи за работа од регулаторната Агенција за финансиски услуги, која има моќ да спроведува обемни ревизии на самото место или дури да ја прекине трговијата. На пример, Јапонската платформа на берзата SBI Virtual Currencies, во сопственост на финансискиот гигант SBI Group, вели дека нејзината неодамнешна одлука да се отстрани Bitcoin Cash е направена во согласност со упатствата на JVCEA (Јапонската асоцијација на берзи за виртуелни валути).

Г-20 накратко дебатираше за крипто регулативите на претходните состаноци и привремено се согласи за важноста на меѓународните мерки за крипто даноци, но досега се воздржа од преземање решителни дејства.

Leave a comment