Што се паметни договори- Водич за почетници

Што е паметен договор? Ова е компјутерски систем кој дигитално ги верификува, контролира и олеснува дигиталните средства или валути помеѓу странките за време на извршувањето на договорот. Ја олеснува безбедноста и не дозволува трети лица да интервенираат, тоа значи дека системот е осигуран од какви било измами или кривични дела.

Трансакциите спроведени со паметни договори се неповратни и трајни. Паметниот договор е паметен, како што сугерира името, тој е способен да ги дефинира казните и правилата кои се поврзани со договорот, ист како и начинот на работа на традиционалните договори. Исто така, автоматски може да ги спроведе обврските во договорот, што е всушност работата на овој дигитален систем.

Како паметниот договор дојде во светот на крипто

Првиот човек кој ја предложил идејата за паметен договор бил Ник Сабо, кој бил компјутерски научник, и тој го поставил предлогот уште во 1994-та година. Целта на донесувањето на паметни договори беше обезбедување на сигурност и намалување на трансакциските трошоци кои доаѓаат заедно со договорот. Досега неколку криптовалути биле во можност да спроведат различни паметни договори. Зборот “Smart Contracts” беше објавен откако Ник Сабо го преработи проектот одново и одново сè додека не беше соодветен за употреба. Проектот беше документиран како “формализирање и обезбедување на односи на јавни мрежи”. Овој документ беше користен за да опише како би можеле да се воспостават операциите поврзани со бизнисот и договорното право преку електронска трговија.

Како функционира паметниот договор

Првата криптовалута со поддршка за паметните договори беше Биткоин, системите се направени на таков начин што ја пренесуваат вредноста од една странка кон друга. Оваа мрежа ги одобрува валидираните трансакции кога се исполнети специфични услови. Eтереум работи поинаку од другите криптовалути кои користат паметен договор на таков начин што тој е во состојба да му даде на корисникот можност да ја напише својата преферирана програма. Вие не може да добиете јасно објаснување во врска со паметни договори, тие се тешки за разбирање, бидејќи овој термин понекогаш ја збунува опишаната интеракција.

Главната работа на паметните договори е да ја извршат дадената задача како што се дизајнирани да го направат. Следниве се некои од работите кои паметниот договор може да ги направи;

  • Обезбедува услуга за сите други договори.
  • Управува со договори меѓу странките, може да спречи интервенција од трето лице
  • Тој е склоп на информации кои се однесуваат на одредена намена, на пример регистрација на домен или дури и записи за членство
  • Тој функционира како multi-signature акаунт; ова значи дека средствата може да се потрошат само кога се согласува потребниот процент на лица.

Паметни договори на Eтереум

За да започнете со нив е важно да се знае што е Eтереум и како Етереум се справува со паметни договори. Што точно е Eтереум? Ова е прашањето кое повеќето луѓе го прашуваат, би можело да биде малку тешко да се разбере за почетник кој нема никаков концепт за овој главен збор што се користи во крипто историјата. Eтереум е систем дизајниран од блокчејн, што значи дека е децентрализирана платформа која не може да изврши централизирано броење. Eтереум ги зачувува сите податоци за секоја трансакција на нивните вклучени мрежи. Мрежата на Етереум содржи милиони трансакции кои се групирани за да се создаде блок, секој блок е прикачен на претходниот блок што гради континуиран блокчејн. Пред да се додаде трансакција во блокот, таа е потврдена и мора да помине низ процес на фармање кој треба да ја докаже трансакцијата.

Запомнете дека паметните договори го олеснуваат обезбедувањето на договорот, тоа вака функционира на Eтереум. Eтереум е безбедна криптовалута, каде што ниедна трета страна не може да го прекине договорот, корисниците на Eтереум имаат повеќе среќа бидејќи тие се способни да пристапат кон сопствената апликација со помош на паметен договор.

Паметни договори и dApps треба да имаат посебна разлика со цел да ја обезбедат оваа мрежа. Ако се направи грешка во паметниот договор, милиони во пари може да бидат украдени или изгубени од неповратно место. Според експертите, паметните договори треба да користат скриптиран јазик, кој лесно може да се верификува, потврди и да се прегледа кодот. Со таква надградба, ризикот ранливост на паметните договори ќе биде намалена. Паметните договори овозможуваат разменување пари или вредни средства како што е Eтереум на транспарентен начин и да избегне какво било прекинување од трета страна.

Leave a comment