Што ни покажува историјата за крипто пазарот во текот на летото

Старата берзанска поговорка гласи “продавај во мај и си оди” често се покажа во право. Конкретно, овој совет од Вол Стрит се однесува на продажба на вашите акции во мај, за потоа повторно да влезете на пазарот во октомври, бидејќи во јуни, јули, август и септември историски се најлошите месеци за акции.

Според студијата на Barron, ако би го продале своето портфолио на акции на крајот на мај и повторно да влезете на пазарот во октомври, ќе генерирате 0,7% повеќе приноси во просек од инвеститорите кои останале да инвестираат во тој период во текот на минатите 30 години.

Но, како оваа стратегија важи за крипто пазарите, и дали треба да го земете предвид тој совет во 2019-та година?

Сезоните и крипто средствата: Јануарскиот ефект

Речиси точно пред една година, Cryptonews.com објави увид во темата за сезоните и биткоин пазарот и откри дека т.н. “јануарски ефект” не постои за биткоин.

Јануарскиот ефект се однесува на капиталните пазари што историски ги зголемуваат цените во јануари, кога инвеститорите распоредуваат нов капитал и генерално се оптимисти за новата година. Сепак, биткоин (BTC) не успеа да ги започне првите недели од годината со таков пораст во изминатите години.

2014: 60% пад до април пред краток период на опоравување

2015: 70% пад во текот на првите две недели од јануари пред да успее пазарот да се опорави

2016: 20% пад во текот на првите три недели од јануари пред пазарот да се опорави

2017: 25% пад во текот на првите две недели од јануари пред пазарот да се опорави

2018: 70% пад до февруари пред краток период на опоравување, проследено со друга продажба

2019: Речиси 6% пад во јануари, пред пазарот да почне да расте во вредност

Дури и во 2017-та година, кога видовме импресивен едногодишен пораст за биткоин, цената на биткоинот се намали за 25% пред да почне да го менува својот курс.

Но, што е со “продади во мај и оди си?”

Сезоните и крипто средствата: продавај во мај и оди си

Гледајќи ги изминатите шест месеци, цената на биткоин се зголеми за 27% во просек во тој месец. Подолу, можете да видите пресврт на враќањата на биткоинот во текот на мај.

Мај 2014: + 38%

Мај 2015: -1,5%

Мај 2016: + 18%

Мај 2017: + 71%

Мај 2018: -18%

Мај 2019: + 57%

Покрај тоа, можеме да видиме дека за време на периодот од 1-ви мај до 1-ви октомври, цената на биткоин се зголеми за околу 43% во просек. Сепак, овој просек не е најдобра мерка за да се направат вредни заклучоци. Подолу можете да видите враќањата на биткоин од мај до октомври во текот на изминатите пет години.

Мај-октомври 2014: -14%

Мај до октомври 2015: 0%

Мај до октомври 2016: 35%

Мај до октомври 2017 : 221%

Мај до октомври 2018 : -26%

Користење на сезоната како инвестициски индикатор

Значи, што може да ни каже оваа информација за тоа каква ќе биде судбината на биткоин во наредните летни месеци? Ништо!

Само затоа што биткоин имал – во просек – лош почеток во годината и добри летни месеци не значи дека овие сезонски ефекти, кои се засноваат на многу кратки временски серии, ќе имаат какви било удели за идните перформанси на биткоин.

Всушност, секој инвеститор знае (или барем треба да знае) дека минатите перформанси не се гаранција за идните резултати. Само поради тоа што цената на биткоин имала одреден перформанс во одреден временски период не значи дека истиот развој на цените ќе се повтори на сличен начин и во иднина.

Дали сега да се продава биткоин?

Гледајќи ја 2019-та година, можеме да видиме дека биткоин пазарот е многу поинаков отколку во било која од претходните години.

Институционалните инвеститори никогаш не биле толку инволвирани во биткоин како што се денес. Покрај тоа, биткоинскиот трговски екосистем – кој се состои од регулирани берзи, новоформирани крипто-чувари и многу повеќе образовани регулатори – никогаш не бил толку зрел како што е денес, што значи дека повеќе професионални и институционални инвеститори се подготвени да влезат на пазарот.

Конечно, со влезот на Fidelity, JPMorgan и Facebook  во светот на дигитални те средства, секој преостанат сомнеж за легитимноста на криптовалутите, најверојатно, е отстранет од страна на пошироката јавност и бизнис заедницата. Ова е добро за биткоин како што и понатаму останува криптовалута со највисока вредност и најголемо име на бренд.

Сепак, ниту еден од овие фактори, плус добрите летни месеци кои се покажале историски добри, може да гарантираат дека растот на биткоин ќе продолжи и во наредните месеци, како што се случува од почетокот на мај, дури и ако “сè” укажува во таа насока.

Биткоин останува многу нестабилна и неликвидна класа на средства чија цена може да биде под влијание на неколку whales кои имаат доволно длабоки џебови за да предизвикаат пораст на цените во текот на денот со купување или продавање на неколку илјади BTC. Покрај тоа, ние се уште чекаме одлука од Г20 ова лето за тоа како би можела да изгледа една можна глобална регулаторна рамка за крипто средствата.

Leave a comment