Што може Кинеската безготовинска револуција да го научи Западот за крипто

Се чини дека готовината исчезнува од преполните Кинески градови.

Странските туристи зборуваат дека се борат да купат работи, бидејќи тие немаат Alipay или WeChat Pay инсталирани на нивните паметни телефони и затоа што трговците веќе не се мачат да ги прифатат банкнотите што ги тие ги добиваат од банкоматите.

Овие приказни предизвикуваат фасцинација меѓу Американците, но не повеќе од тоа. Во САД, многумина не можат да сфатат што е големата работа околу дигиталните плаќања. Впрочем, повлекувањето на кредитна картичка од вашиот паричник не е многу помачно од повлекување на паметен телефон од вашиот џеб и тоа ве чини – ако не и трговецот – не повеќе отколку ако сте користеле готовина. На просечниот американец, Кинескиот систем не се разликува од Venmo или Paypal, само е поприсутен.

Но, , вистинските придобивки од безготовинската револуција во Кина лежат во тоа како овој нов софтверски систем за размена на вредности стана платформа на која може да се изградат бизнис модели.

Дигитализирањето на плаќањата на овој начин, по многу ниска цена, им овозможува на микроплаќања лесна интеграција помеѓу различни даватели на услуги, што, пак, значи трговците можат да обезбедат различни нови услуги за клиентите преку една апликација. Ова помага да се подобри искуството на корисникот, да се зголеми лојалноста и ангажираноста, и да се изгради мрежна вредност.

На пример еве Kuguo, најпопуларна од голем број Кинески музички апликации, им дава “song coins” на фановите, врз основа на нивното ниво на ангажман, кое тие можат да го разменат во ренминби, локалната валута.

Во суштина, со отстранување на трошоците за посредување од платниот систем, Alibaba affiliate “Ant Financial” Alipay и Tencent’s WeChat Pay – кои заедно сега се фалат со милијарди корисници, според Aite Group – создадоа беспрекорна основа за сосема нова дигитална економија. Ова е местото каде што програмерите на апликации во САД се оставени зад нив, бидејќи нивните производи не можат да се интегрираат со овој нов модел.

Релевантноста во ова за крипто и блокчејн ентузијастите, започнува со фактот дека овој сон за беспрекорен систем за овозможување микроплаќање на досега невозможни нови услуги е оној што често се цитира баш од нив.

Значи, дали Кина докажува дека не ви треба блокчејн за изградба на нов Internet of Value, кој се напојува со device-to-device берзи во Internet of Things економијата?

Па, да и не.

Крипто сон, Кинески карактеристики

Постои многу реален лимит на Кинескиот систем: не може лесно да излезе надвор од нејзините граници.

Иако некои провајдери со седиште во САД сега создаваат услуги за Кинески туристи за да можат да купат работи во Америка со нивните акаунти на WeChat Pay или Alipay, најголем дел од активноста на овие мрежи се случува во Кина. Што е најважно, додека Alipay и WeChat Pay се обидуваат да се подобрат на други пазари, не постои крос-валутен објект. За сите намери и цели оваа “безготовинска револуција” се случува во границите на универзумот на ренминби.

Причината за тоа е дека за разлика од крипто системите, Кинескиот систем за дигитално плаќање е целосно изграден на траките на Кинескиот банкарски систем, кој се занимава речиси исклучиво со Кинеската валута. Во таа смисла, тие ја делат основата повеќе како Venmo и Paypal, чии сметки исто така се враќаат во банкарскиот систем, наместо на оној на биткоин или други криптовалути.

Големата разлика е што поради многу причини, банките не им наплаќаат ист вид на прекумерни надоместоци од размени што Американските банки ги прават за Американските бизниси, овозможувајќи им на давателите на дигитални плаќања да изградат многу повеќе флуиден модел на микроплаќање.

Но, тука е и тоа што: Кинескиот банкарски систем е суштински инструмент на Кинеското креирање полиси. Четирите најголеми банки го сочинуваат најголемиот дел од финансискиот систем и сите се мнозинство во државна сопственост. Нивниот капацитет да остваруваат профит, во суштина врз тоа што наплатуваат за кредити повеќе од она што го наплаќаат за депозити, е овозможено со внимателно управувана монетарна политика.

Народната банка на Кина поставува терен за стапки на депозити – често под инфлација – и може да се извлече со тоа, бидејќи наметнува контрола на капиталот на штедачите за да ги спречи да избегаат од валути со ниски стапки на вредност за валути со повисока вредност.

За да бидете посигурни, Ant Financial и Tencent имаат различни финансиски и банкарски лиценци. Но, нивната сопствена финансиска добивка е многу добро овозможена од истата политика за каматни стапки, што поширокиот државен Кинески банкарски систем е принуден да ја прифати.

Засега оваа рамка на полици одржува укинување на провизорски режим со Кинеските штедачи, кои помалку или повеќе поддржуваат банкарски систем кој инаку ги јаде нивните заштеди, бидејќи придобивките се манифестираат во континуираниот економски раст и во услугите како што се Tencent и Alibaba.

Но, по некое време, се очекува дека Кина, во нејзината желба да го “интернационализира” ренминби, ќе ги релаксира и каматните стапки и контролите на капиталот, што може сериозно да ја поткопа профитната маргина на банките. Ако Кина, исто така, требаше да дозволи повеќе приватни и странски инвестиции во банките, дали тие институции ќе продолжат да ја субвенционираат економијата на дигитални плаќања? Можеби, но можеби и не.

Бидејќи не можеме да бидеме како Кина, можеби треба да го прифатиме крипто?

Поголемата поента е дека околностите на Кина се уникатни. Нема многу влади кои би можеле да се извлечат од овој вид контрола над банкарскиот систем. Други се обидоа – како што се Венецуела и Аргентина – и ја уништија довербата во нивните валути во процесот.

Значи, ако остатокот од светот не може да користи соодветни банки за субвенционирање на ликвиден, дигитален систем на плаќања, што наместо тоа ќе го користи како платформа?

Одговорот може да лежи во крипто и блокчејн базирани протоколи. И додека трката за изградба на stablecoin продолжува, може да се појави основа за нешто што би можело да се натпреварува со Кинескиот модел. Може дури и да отиде уште еден чекор понатаму, дозволувајќи прекугранични плаќања.

Владите треба да ги гледаат криптовалутите и блокчејн технологијата помалку како закана и повеќе како можност.

Leave a comment