Што е ICO?

Ако постоеше еден збор на усните на сите што работат во финансии минатата година, тоа е “криптовалути”. Ако ви е криво што не сте вложиле на време во блокбастер монетите како Биткоин и Ethereum, можеби ќе посакате да размислите за инвестирање во почетните понуди за монети (ICO). Бидете предупредени, сепак: ICOs се високо ризични, дури и под најдобри околности, и имаат висок потенцијал да се измама.

Значи, што е точно е ICO?

Замислете си го ова: Вие сте стартап од Силиконската долина со одлична идеја за нов крипто систем. Можеби сакате да го осовремените системот за плаќање на родител / бејбиситерка за да може да биде дигитален и шифриран. Каква прекрасна идеја! Ајде да го наречеме BabyCoin. Единствениот проблем е тоа што ви требаат луѓе да ви дадат пари за да можете всушност да ја направите валутата. Сега, можете да одите во банка или да се обидете со вложување од капиталистички инвеститори, но што ако можете да соберете пари без да се откажете од некоја од вашите сопствени права на компанијата? Употребете ICO.

Еве како функционира, Вие креирате документ во кој суштински ќе се опише како функционира системот (обично се нарекува бела книга), правите убава веб-страница и објаснувате зошто е одлична идеја која би можела да биде многу корисна. Потоа, барате луѓе да ви испратат пари (обично Биткоин или Еthereum, но исто така можете да земете и fiat) и за возврат ќе испратите неколку BabyCoin. Тие се надеваат дека BabyCoin ќе се користи многу и ќе биде со висока циркулација, со што ќе се зголеми вредноста на валутата.

Важно е да се напомене дека за разлика од првичната јавна понуда (IPO), инвестирањето во ICO нема да резултира со тоа што ќе имате сопственички дел од компанијата на која што и давате пари. Вие се коцкате дека моменталната безвредна валута што ја плаќате сега ќе се зголеми во вредност подоцна и ќе ви донесе пари.

Значи, кој се може да отпочне ICO?

Буквално било кој! Во моментов, има многу малку регулативи за ICOs, што значи дека доколку ја поседувате потребната технологија можете слободно да се обидете вашата валута да биде финансирана. Токму сега криптовалутите како целина се како див запад; има злато во ридовите и релативно мал закон за нив. Ова може да работи во ваша корист или може да доведе до измама. Од сите начини на финансирање, ICO е веројатно еден од најлесните да се постави како измама. Бидејќи нема регулатива, нема ништо да спречи некој да ја направи целата работа за да ве натера да верувате дека имаат одлична идеја, а потоа да избегаат со парите.

Ова значи дека ако навистина сте во можност да влезете во новата ICO која ви ја раскажала некоја пријателка, осигурете се дека прво добро сте се распрашале. Првото нешто што треба да направите е да бидете сигурни дека луѓето што го подигнуваат ICO се реални и одговорни. Во ерата на интернет, е лесно да се најде слика и да се склопи убедлив веб-сајт, така што е важно добро да се информирате. Некои работи што треба да ги барате: Каква историја имаат водичите на производот со крипто или блокчејн? Ако изгледа дека немаат никого со релевантно искуство што може лесно да се потврди, тоа е лош знак.

Заклучок од сето ова

На крајот, ICOs се неверојатен нов начин на собирање на пари, и секој се обидува да се прилагоди на новите начини без да биде измамен. Ако мислите дека можете да добиете добар профит од ветувачко нови ICO, само осигурајте се да си ја направите домашната задача и убаво да се распрашате. криптовалутите се со висок ризик, висока награда, и ICOs не се разликуваат од ова.

Leave a comment