Што е блокчејн технологија (blockchain technology) ?

Дали блокчејн технологијата е новиот интернет?

Блокчејн е несомнено генијален изум – замисла на личност или група на луѓе познати под псевдонимот, Сатоши Накамото. Но, од тогаш, се разви во нешто поголемо, а главното прашање што секој човек го поставува е: Што е блокчејн?

Со дозволување на дигиталните информации да бидат дистрибуирани, но не и копирани, блокчејн технологијата го создаде ‘рбетот на новиот тип на интернет. Првично измислен за дигиталната валута, Биткоин, оваа заедница сега наоѓа други потенцијални намени за технологијата.

Биткоин е наречен “дигитално злато”, и со добра причина. До денес, вкупната вредност на валутата е близу до 112 милијарди американски долари. Блокчејнот може да направи и други видови на дигитална вредност. Како и интернетот (или вашиот автомобил), не треба да знаете како блокчејнот работи за да го користите. Сепак, имајќи основни познавања за оваа нова технологија покажува зошто таа се смета за револуционерна.

Значи, ние се надеваме дека ќе уживате во овој блокчејн водич. И ако веќе знаете што е блокчејн и сакате да станете блокчејн девелопер (од 2018-та оваа позиција е со голема побарувачка!)

Како работи еден блокчејн (blockchain) ?

Замислете си табела со пресметки што се повторува илјадници пати низ мрежа на компјутери. Потоа замислете дека оваа мрежа е дизајнирана редовно да ја апдејтира оваа табела и веќе имате основно разбирање за блокчејнот.

Информациите што се чуваат на блокчејн постојат како заедничка и постојано усогласена база на податоци. Ова е начин на користење на мрежата од кој има очигледни придобивки. Блокчејн базата на податоци не е зачувана на ниту една локација, што значи дека евиденцијата што ја чува е навистина јавна и лесно може да се провери. Не постои централизирана верзија на оваа информација за еден хакер да ја корумпира. Домаќин на милиони компјутери истовремено, неговите податоци се достапни за секој на интернетот.

Блокчејн како Google документ

“Традиционалниот начин на споделување на документи за соработка е да се испрати документ на Microsoft Word на друг примател и да се побара од нив да направат ревизии. Проблемот со тоа сценарио е дека треба да почекате додека не добиете повратна копија, пред да можете да видите или да направите други промени затоа што другото лице не завршило со уредувањето.

Така функционираат базите на податоци денес. Двајца сопственици не можат да се занимаваат со истиот документ одеднаш. Така банките одржуваат парични салда и трансфери; тие кратко го заклучуваат пристапот (или го намалуваат балансот) додека го прават преносот, а потоа ја апдејтираат другата страна, потоа повторно отвораат пристап (или повторно се апдејтира).

Со Google Docs (или Google Sheets), двете страни имаат пристап до истиот документ во исто време, и единствената верзија на тој документ е секогаш видлива за двата од нив. Тоа е како споделена книга, но тоа е заеднички документ. Дистрибуираниот дел доаѓа во игра кога споделувањето вклучува голем број луѓе.

Трајноста и моќноста на блокчејн

Блокчејн технологијата е како интернетот и плус со поголема вградена моќност. Со складирање на блокови на информации кои се идентични во неговата мрежа, блокчејнот не може:

  1. Да биде контролиран од било кој ентитет.
  2. Нема поединечна точка на неуспех.

Биткоин бил измислен во 2008-ма година. Од тоа време, биткоин блокчејнот функционирал без значителни нарушувања. До денес, било кој од проблемите поврзани со Биткоин се должи на хакерство или лошо управување. Со други зборови, овие проблеми доаѓаат од лоша намера и човечка грешка, а не недостатоци во основните концепти.

“Револуционерен како што звучи, блокчејнот навистина е механизам кој ќе им го донесе на сите највисокиот степен на одговорност. Нема повеќе пропуштени трансакции, човечки или машински грешки, па дури и размена која не е направена со согласност на вклучените страни.

Над сè друго, најкритичната област во која блокчејн помага е гаранцијата на валидноста на трансакцијата со запишување не само на главниот регистер, туку и на поврзаниот дистрибуиран систем на регистри, од кои сите се поврзани преку безбеден механизам за валидација.” – Иан Кан, TEDxSpeaker, автор, технолошки футурист

Транспарентен и нераспадлив

Блокчејн мрежата живее во состојба на консензус, онаа што автоматски се проверува себеси на секои десет минути. Еден вид на само-ревизорски екосистем со дигитална вредност, мрежата ја апдејтира секоја трансакција што се случува во интервали од десет минути. Секоја група на овие трансакции се нарекува “блок”. Од ова важат две важни својства:

  1. Податоците за транспарентност се вградени во мрежата како целина, која по дефиниција е јавна.
  2. Не може да биде загрозена и менувана која било единица на информации на блокчејнот,тоа би значело користење огромна количина на компјутерска моќ за да ја замени целата мрежа.

Во теорија, ова може да биде можно. Во пракса, тоа е малку веројатно да се случи. Преземањето контрола на системот за добивање на Биткоин, на пример, исто така, би имало ефект на уништување на нивната вредност.

“Блокчејн го решава проблемот со манипулацијата. Кога зборувам за тоа на Запад, луѓето велат дека им веруваат на Google, Facebook или на нивните банки. Но, остатокот од светот не им верува на организациите и корпорациите толку многу – мислам Африка, Индија, Источна Европа или Русија. Не се работи за места каде што луѓето се навистина богати. Можностите кои ги нуди блокчејн се највисоки во земјите кои сеуште не го достигнале тоа ниво.” – Виталик Бутерин, основач на Ethereum

Мрежа на јазли

Мрежата на така наречени компјутерски “јазли” го сочинува блокчејнот.

Јазолот (компјутер поврзан во блокчејн мрежа со користење на клиент кој ја извршува задачата за потврдување и препраќање трансакции) добива копија од блокчејн, која автоматски се превзема по пристапувањето во блокчејн мрежата.

Заедно создаваат моќна мрежа од второ ниво, сосема поинаква визија за тоа како може интернетот да функционира.

Секој јазол е “администратор” на блокчејнот, и доброволно се приклучува на мрежата (во оваа смисла, мрежата е децентрализирана). Сепак, секој има поттик за учество во мрежата: шанса за освојување на биткоин.

Јазлите се вели дека “фармаат” Биткоин, но терминот е нешто погрешно. Всушност, секој од нив се натпреварува да добие Биткоин со решавање на компјутерските загатки. Биткоин беше причината за основањето на блокчејн. Сега е призната да биде само прва од многуте потенцијални намени на оваа технологија.

Постојат околу 1600 биткоин-слични криптовалути (разменливи токени за вредност) кои се веќе достапни. Исто така, активни се голем број на други потенцијални прилагодувања на оригиналниот концепт на блокчејн, или моментално се развиваат.

“Биткоин го има истиот карактер што го има факс машината. Една факс машина е прагот на една врата. Светот во кој секој има факс машина е неизмерно важна работа.” – ЛериСамерс, поранешен Американски секретар за финансии

Идејата за децентрализација

Според дизајнот, блокчејнот е децентрализирана технологија.

Се што се случува на него е функција на мрежата како целина. Некои важни импликации произлегуваат од ова. Со создавање на нов начин за проверка на трансакциите, аспектите на традиционалната трговија би можеле да станат непотребни. На пример, тргувањата на берзите стануваат скоро истовремени на блокчејн, или може да ги направи различните типови на евиденција, како катастарот, целосно јавни. И децентрализацијата веќе е реалност.

Глобална мрежа на компјутери користи блокчејна технологија за заедничко управување со базата на податоци која ги евидентира трансакциите со Биткоин. Биткоин управува со својата мрежа, а не некој централен орган.

Децентрализацијата значи дека мрежата работи на user-to-user (или peer-to-peer) основа. Формите на масовна соработка што ова ги овозможува само што почнуваат да се истражуваат.

“Мислам дека децентрализираните мрежи ќе бидат следниот огромен технолошки бран.”

Мелани Свон, автор на “Блокчејн: Скица за нова економија” (2015)

Кој ќе го користи блокчејнот?

Како веб-инфраструктура, не треба да поседувате знаење за тоа што е блокчејн за да имате корист во вашиот живот.

Во моментов, финансиите ги нудат најсилните случаи на употреба на технологијата. На пример, меѓународни дознаки. Светската банка проценува дека повеќе од 430 милијарди американски долари преку трансферите на пари се испратени во 2015-та година. И во моментот постои голема побарувачка за блокчејн девелопери.

Блокчејнот потенцијално го отстранува посредникот за овие типови на трансакции. Персоналните компјутери станаа достапни за пошироката јавност со пронајдокот на графичкиот кориснички интерфејс (GUI), кој беше во форма на “десктоп”.

Слично на тоа, најчестите GUI дизајнирани за блокчејн се т.н. “паричник” апликации, кои луѓето ги користат за да купат работи со Биткоин, и да ги складираат заедно со други криптовалути.

Трансакциите преку интернет се тесно поврзани со процесите на верификација на идентитетот. Лесно е да се замисли дека апликациите за паричникот ќе се трансформираат во наредните години за да вклучат и други видови управување со идентитетот.

“Онлајн идентитетот и репутацијата ќе бидат децентрализирани. Ние ќе ги поседуваме податоците што ни припаѓаат.”

Вилијам Мугајар, автор наБизнис блокчејн: Ветување, пракса и примена на следната интернет технологија (2016)

Блокчејн – зголемена безбедност?

Со складирање на податоци низ својата мрежа, блокчејн ги елиминира ризиците што доаѓаат со податоци што се одржуваат централно.

Неговата мрежа нема централизирани точки на ранливост што компјутерските хакери можат да ги искористат. Денешниот интернет има безбедносни проблеми кои им се познати на сите.

Сите ние се потпираме на системот “корисничко име / лозинка” за да го заштитиме онлајн нашиот идентитет и средства. Блокчејн безбедносните методи користат технологија за енкрипција.

Основа за ова се т.н. јавни и приватни клуч (public and private keys). “Јавен клуч” (долга низа на броеви генерирани по случаен избор) е адресата на корисникот на блокчејнот. Биткоините што се испраќаат низ мрежата се запишуваат како припадници на таа адреса.

Приватен клуч” е како лозинка која му дава на својот сопственик пристап до биткоин или други дигитални средства. Чувајте ги вашите податоци на блокчејнот, тоа е нераспадливо.

Ова е точно, иако заштитата на вашите дигитални средства исто така ќе бара заштита на вашиот приватен клуч со негово принтање, создавајќи го она што се нарекува хартиен паричник.

Мрежа од второ ниво

Со блокчејн технологијата, мрежата добива нов слој на функционалност.

Корисниците можат директно да соработуваат еден со друг. Трансакциите на Биткоин во 2017-та година во просек изнесуваа околу 2 милијарди американски долари дневно. Со дополнителната безбедност донесена од новиот блокчејн, интернет бизнисот е на пат да се одвои од традиционалните финансиски институции.

Goldman Sachs верува дека блокчејн технологијата поседува голем потенцијал, особено за оптимизирање на  расчистување и спогодување, и може да претставува глобална заштеда до 6 милијарди долари годишно.

“2017-та година ќе биде клучна година за блокчејн технологијата. Многу од стартапите во просторот или ќе почнат да генерираат приходи – преку обезбедување производи по барањата / вредностите на пазарот – или ќе испарат поради немање кеш. Со други зборови, 2017-та година треба да биде година кога има поголема имплементација на производи кои користат блокчејн технологија.

Се разбира, од гледна точка на потрошувачите, ова нема да биде очигледно бидејќи блокчејн технологијата е доминантно невидлива – дури и поради тоа што нејзините карактеристики и функционалност ги подобруваат животите на луѓето / бизнисот.

Јас лично сум запознаен со голем број на случаеви на употреба на блокчејн технологијата кои се појавуваат наскоро. Оваа фаза на имплементација е клучен чекор во поголемото прифаќање на блокчејн технологии, бидејќи ќе им овозможи на скептиците да ја видат функционалноста, наместо да слушаат што таа ветува.”

– Џорџ Хауард, вонреден професор на Браун универзитетот, Беркли колеџ за музика и основач на George Howard Strategic

Што е блокчејн? Заклучок – Блокчејнот нов веб 3.0?

Indeed.com, еден од најголемите портали за работа во светот, објави неколку интересни статистички податоци за порастот на блокчејн работните места. Изгледа дека бројот на блокчејн работни места се зголемил од декември 2016-та до декември 2017-та година со неверојатни 207%. Но, тоа не е крајот. Според статистичките податоци, овој број е зголемен за неверојатни 631% од ноември 2015-та година.

Блокчејн им овозможува на интернет корисниците да создаваат вредност и да ги автентицираат дигиталните информации. Што ќе биде резултатот на новите бизнис намени?

Паметни договори (smart contracts)

smart contract

Дистрибуираните ledger овозможуваат кодирање на едноставни договори кои ќе се извршат кога ќе бидат исполнети дадени услови. Ethereum е блокчејн проект со отворен код кој е изграден специјално за да се реализира оваа можност. Сепак, во раните фази, Ethereum има потенцијал да ги искористи блокчејните од вистински светски менувачки размер.

На сегашното ниво на развој на технологијата, паметните договори може да се програмираат за да се извршат едноставни функции. На пример, дериватот може да се исплати кога финансиски инструмент исполнува одреден репер, со употреба на блокчејн технологија и биткоин, што овозможува исплатата да биде автоматизирана.

Економијата на споделување

Со процутот на компании како Uber и AirBnB, економијата на споделување е веќе докажан успех. Меѓутоа, во моментов, корисниците кои сакаат да ја поздрават услугата за споделување при возење треба да се потпрат на посредник како Uber.

Со овозможување на плаќања од типот “peer-to-peer”, блокчејн ја отвора вратата за директна интеракција помеѓу страните – вистински децентрализирани резултати за економијата на споделување.

Еден ран пример, OpenBazaar користи блокчејн за да создаде peer-to-peer eBay. Преземете ја апликацијата на вашиот компјутерски уред и можете да склучите договор со продавачите на OpenBazzar без да плаќате надоместоци за трансакции.

Crowdfunding

Иницијативите на Crowdfunding како Kickstarter и Gofundme ја прават напредната работата за новата peer-to-peer економија. Популарноста на овие сајтови сугерира дека луѓето сакаат да имаат директен збор во развојот на производите. Блокчејните го носат овој интерес на следното ниво, потенцијално создавајќи фондови за капитални вложувања од масата на народ.

Во 2016-та година, еден таков експеримент, DAO (Децентрализирана автономна организација) базирана на Ethereum, за нешто повеќе од два месеци собра зачудувачки 200 милиони американски долари. Учесниците купиле “DAO токени”, со кои можеле да гласаат за smartcontracts инвестиции со ризичен капитал (гласачката моќ беше пропорционална на бројот на DAO што ги поседуваа).

Последователниот пробив на проектните фондови покажа дека проектот започна без соодветна анализа, со катастрофални последици. Без оглед на тоа, DAO експериментот сугерира дека блокчејн има потенцијал да влезе во “нова парадигма за економска соработка”.

Владеење

Со тоа што резултатите ќе бидат целосно транспарентни и достапни за јавноста, технологијата на дистрибуирани бази на податоци може да донесе целосна транспарентност на изборите или на друг вид анкетирање. Паметните договори базирани на Ethereum помагаат да се автоматизира процесот.

Апликацијата, Boardroom, овозможува организациското донесување одлуки да се случи на блокчејн. Во пракса, ова значи дека управувањето со компаниите станува целосно транспарентно и може да се провери кога се управува со дигитални средства, капитал или информации.

Ревизија на синџирот на снабдување

Потрошувачите повеќе сакаат да знаат дека компаниите и нивните етички тврдења за тоа како ги прават нивните производи, се реални. Дистрибуираните ledgers обезбедуваат лесен начин за да се потврди дека основите на работите што ги купуваме се вистински. Транспарентноста доаѓа со временско означување на датумот и локацијата базирана на блокчејн што одговара на бројот на производот.

Британската Provenance нуди ревизија на синџирот на снабдување за голем број производи за широка потрошувачка. Со користење на блокчејнот Ethereum, тест-проектот на Provenance се осигура дека рибата што се продава во рестораните за суши во Јапонија е добро одгледувана од нејзините снабдувачи во Индонезија.

Зачувување на датотеки

Децентрализацијата на чување на податоци на интернет носи јасни придобивки. Дистрибуирањето на податоци низ мрежата ги штити датотеките од хакерски напад или нивно губење.

Inter Planetary File System (IPFS) ја олеснува концептуализацијата на тоа како може да функционира дистрибуираната мрежа. Слично на начинот на кој bittorrent ги поместува податоците низ интернет, IPFS се ослободува од потребата за централизирани односи помеѓу клиентот и серверот (односно, тековната мрежа).

Интернет составен од целосно децентрализирани веб-сајтови има потенцијал да го забрза преносот на датотеки и времето на стриминг. Таквото подобрување не е само погодно, туку е неопходна надградба на моментално преоптоварените системи за испорака на содржина.

Предвидувачките пазари

Докажано е дека crowdsourcing предвидувањата за веројатност на настаните има висок степен на точност. Просечните мислења ги отфрлаат неопределените предрасуди кои ја нарушуваат пресудата. Пазарите за прогнозирање кои исплаќаат според резултатите од настан веќе се активни. Блокчејните се “мудрост на толпата” технологија која без сомнение ќе најде други намени во годините што доаѓаат.

Апликацијата за предвидување на пазарот Аugur нуди акции според исходот од настаните од реалниот свет. Учесниците можат да заработат пари со купување на точни предвидувања.

Колку повеќе купени акции во точниот исход, толку е поголема исплатата. Со мала посветеност на средствата (помалку од еден долар), секој може да поставува прашање, да создаде пазар врз основа на предвидениот резултат и да собира половина од сите трансакциски трошоци што ги генерира пазарот.

Заштита на интелектуална сопственост

Како што е добро познато, дигиталните информации можат да бидат бесконечно репродуцирани и широко распространети благодарение на интернетот. Ова им даде на глобалните веб корисници содржински златен рудник.

Сепак, носителите на авторските права не биле толку среќни, поради што ја губат контролата над својата интелектуална сопственост и финансиски страдаат како последица.

Паметни договори можат да ги заштитат авторските права и да ја автоматизираат продажбата на креативни дела преку Интернет, со што се елиминира ризикот од копирање и прераспределба на датотеки.

Mycelia користи блокчејн за да создаде peer-to-peer музички дистрибуиран систем. Основана од Британскиот музички пејач Имоген Хип, Mycelia им овозможува на музичарите директно да продаваат песни директно на публиката, како и примероци на лиценци за продуцентите и да разделуваат приходи од авторски права за текстописци и музичари – сите овие функции се автоматизирани со паметни договори.

Капацитетот на блокчејните за издавање исплати во фракциони криптовалутни суми (micropayments) сугерира дека овој случај за користење на блокчејн има силни шанси за успех.

Internet of Things (IoT)

Што е IoT?

Мрежно контролирано управување со одредени типови на електронски уреди – на пример, следење на температурата на воздухот во објект за складирање.

Паметни договори овозможуваат автоматизација на управувањето со далечински системи. Комбинацијата на софтвер, сензори и мрежа овозможува размена на податоци помеѓу објектите и механизмите. Резултатот ја зголемува ефикасноста на системот и го подобрува следењето на трошоците.

Најголемите играчи во производството, технологијата и телекомуникациите се борат за доминација на IoT. Мислиме на Samsung, IBM и AT & T. Природното проширување на постојната инфраструктура контролирана од страна на операторите, намените на IoT ќе го водат спектарот од предвидливото одржување на механичките делови до анализа на податоци и масовно автоматизирано управување со системите.

Соседни микромрежи

Блокчејн технологијата овозможува купување и продавање на обновливите извори на енергија генерирани од соседните микро-мрежи.

Кога сончевите панели прават вишок енергија, паметните договори базирани на Ethereum автоматски ја редистрибуираат. Слични типови на автоматизација со паметни договори ќе имаат и многу други апликации, бидејќи IoT станува реалност.

Управување со идентитетот

Постои дефинитивна потреба за подобро управување со идентитетот на интернет. Способноста да се потврди вашиот идентитет е најважната работа при финансиски трансакции што се случуваат онлајн. Сепак, одбранбените механизми за безбедносните ризици кои доаѓаат со веб-трговијата не се најсовршени.

Дистрибуираните ledgers нудат подобрени методи за докажување кој сте, заедно со можноста за дигитализација на личните документи. Имањето сигурен идентитет исто така ќе биде важно за онлајн интеракции – на пример, во економијата за споделување. А добар углед, на крајот на краиштата, е најважниот услов за спроведување трансакции преку интернет.

Развивањето на стандардите за дигитален идентитет се покажа како многу сложен процес. Настрана од техничките предизвици, универзалното решение за онлајн идентитет бара соработка помеѓу приватни субјекти и владата. Додај на тоа и потребата да се движите помеѓу правните системи во различни земји и проблемот станува експоненцијално тежок.

Е-трговијата на интернет моментално се потпира на сертификатот за SSL (малиот зелен катанец) за безбедни трансакции на интернет. Netki е стартап што се стреми да создаде SSL-стандард за блокчејнот. Откако неодамна најави seedrun од 3,5 милиони долари, Netki го лансираше својот производ на почетокот на 2017-та година.

АML (Anti-Money Laundering) и КYC (Know Your Customer)

Анти-перење пари (AML) и know your customer (KYC) практиките имаат силен потенцијал за да бидат прилагодени на блокчејн. Во моментов, финансиските институции мора да спроведат работно интензивен процес од повеќе чекори за секој нов клиент. Трошоците на KYC може да се намалат преку крос- институционална верификација на клиенти, а во исто време да се зголеми ефикасноста на мониторингот и анализата.

Стартапот Polycoin има AML / KYC решение кое вклучува анализа на трансакции. Оние трансакции кои се идентификувани како сомнителни се испраќаат до службениците за усогласеност. Друг стартап наречен Tradle, развива апликација наречена Trust in Motion (TiM). Се карактеризира како “Instagram за KYC”, TiM им овозможува на корисниците да направат слика на клучните документи (пасош, сметки за комунални услуги, итн.). Откако е потврдена од страна на банката, овие податоци се криптографски складирани на блокчејнот.

Управување со податоци

Денес, во замена за нивните лични податоци, луѓето можат да користат социјални медиумски платформи како Facebook бесплатно. Во иднина, корисниците ќе имаат можност да управуваат и да ги продаваат податоците што ги генерира нивната онлајн активност. Бидејќи може лесно да се дистрибуира во мали фракциони износи, Биткоин – или нешто слично – најверојатно ќе биде валутата која се користи за овој тип на трансакција.

Проектот на МИТ наречен Enigma подразбира дека приватноста на корисниците е клучен предуслов за создавање на пазар на лични податоци. Еnigma користи криптографски техники за да им овозможи на поединечните множества на податоци да се поделат помеѓу јазли, а истовремено да извршуваат масовни пресметки во однос на податочната група во целина. Фрагментирањето на податоците, исто така, ja прави Еnigma скалабилна (за разлика од оние блокчејни решенија каде што податоците се реплицираат на секој јазол). Бета лансирањето е ветено во наредните шест месеци.

Регистрација на земјиште

Како јавни достапни ledgers, блокчејните можат да ги направат сите видови на евиденција поефикасни. Имотната сопственост е еден случај. Таа има тенденција да биде подложна на измама, како и да биде скапа и интензивна работа за администрирање.

Голем број земји спроведуваат проекти за земјишни регистари базирани на блокчејн. Хондурас беше првата влада што објави таква иницијатива во 2015-та година, иако моменталниот статус на тој проект е нејасен. Оваа година, Република Грузија го зацврсти договорот со групата Bitfury за развивање на блокчејн систем за сопственост. Наводно, Хернандо де Сото, економист од висок профил и сопственик на имот, ќе советува за проектот. Неодамна, Шведска објави дека експериментирала со барање за блокчејни регистрации на земјиште.

Тргување на берза

Потенцијалот за дополнителна ефикасност во порамнувањето на акциите прави силен случај на користење на блокчејн во тргување со акции. Кога се извршуваат peer-to-peer, трговските потврди стануваат речиси моментални (за разлика од тоа да им треба три дена за одобрување). Потенцијално, ова значи посредниците – како банка, ревизори и чувари – да се отстранат од процесот.

Бројните размени на акции и стоки се прототипски блокчејн апликации за услугите што ги нудат, вклучувајќи ги и ASX (Австралиската берза за хартии од вредност), Deutsche Börse (берза во Франкфурт) и JPX (Japan Exchange Group).

Повеќето се од високи профили, бидејќи признаениот прв двигател во оваа област е Linq на Nasdaq, платформа за тргување со приватен пазар (обично помеѓу пред-IPO стартапи и инвеститори).

Со партнерството со блокчејн технолошка компанија Chain, Linq го објави завршувањето на нивната прва берза во 2015-та година. Неодамна, Nasdaq го објави развојот на пробниот блокчејн проект за proxy-гласање на Естонскиот пазар на берзи.

“2016-та беше година во која теоријата на блокчејн постигна општо прифаќање, но остана во теорија, со големите играчи што се задржаа околу обрачот, чекајќи да видат кој ќе го направи првиот удар. Блокчејн технологијата е извонредно блиску до вртење на нов лист и влегување во областа на малите комерцијални способности. Севкупно, ова ќе биде година на многу добро разгледан и добро финансиран proof of concept, со неколку проекти кои ќе го постигнат позитивниот статус. Вложување во инвестиции ќе продолжи да биде значителено, но помалку отколку што видовме во 2016-та и 2015-та година. Јас би предвидел еден или два излези со аквизиција.”

– Џуд Багли, директор за комуникации на Overstock.com и главен евангелист на t0.com

Leave a comment