ШТО Е БИТКОИН?

За да намалиме дел од конфузијата околу биткоин, треба да ја разделиме на две компоненти. Од една страна, го имаме биткоин -токенот, фрагмент од код кој претставува сопственост на дигитален концепт – некој вид на виртуелен IOU. Од друга страна, имате биткоин – протокол, дистрибуирана мрежа која го одржува ledger (дневник) на биланси на биткоин-токенот. И двете се нарекуваат “биткоин”.

Системот овозможува исплатата да биде испратена помеѓу корисниците без да помине низ централен орган, како што е банка или платежен портал. Се создава и се одржува електронски. Биткоините не се печатени, како долари или евра – тие се произведени од компјутери насекаде низ светот, користејќи слободен софтвер.

Тоа беше првиот пример за она што ние денес го нарекуваме криптовалути, растечка класа на средства која дели некои карактеристики на традиционалните валути, со верификација заснована на криптографија.

Кој го создал биткоин?

Псевдонимичен софтвер девелопер кој со името на Сатоши Накамото го предложи биткоин во 2008-ма година, како електронски систем за плаќање базиран на математички доказ. Идејата беше да се создаде средство за размена, независно од било која централна власт, кое би можело да се пренесе електронски на сигурен, верификуван и непроменлив начин.

До ден-денес никој не знае кој Сатоши Накамото навистина е.

Разлика помеѓу Биткоин и другите валути

Биткоин може да се користи за да се платат продукти или услуги по електронски пат, ако двете страни се подготвени. Во таа смисла, тоа е како конвенционални долари, евра или јени, кои исто така се тргуваат дигитално.

Но, тоа се разликува од fiat дигиталните валути според неколку начини:

1 – Децентрализација

Најважната карактеристика на Биткоин е дека е децентрализиран. Ниту една институција не ја контролира мрежата на биткоин. Се одржува од група доброволни кодери и се води од отворена мрежа на посветени компјутери ширум светот. Ова привлекува поединци и групи кои не се сложуваат со контролата што банките или владините институции ја имаат над нивните пари. Биткоин го решава проблемот со двојно трошење на електронските валути (во кој дигиталните средства лесно можат да се копираат и повторно да се користат) преку генијална комбинација на криптографија и економски стимулации. За електронските валути, оваа функција ја исполнуваат банките, што им дава контрола врз традиционалниот систем. Со биткоин, интегритетот на трансакциите се одржува од дистрибуирана и отворена мрежа, во ничија сопственост.

2 – Ограничено снабдување

Fiat валутите (долари, евра, јени, итн.) Имаат неограничено снабдување – централните банки можат да издаваат колку што сакаат, и можат да се обидат да манипулираат со вредноста на валутата во однос на другите. Сопствениците на валутата (а особено граѓаните со помала алтернатива) ги сносат трошоците.

Со биткоин, од друга страна, снабдувањето е строго контролирано од основниот алгоритам. Мал број на нови биткоини извираат секој час, и ќе продолжат да го прават тоа со намалена стапка додека не се достигне максимум 21 милион. Ова го прави биткоин попривлечен како средство – во теорија, ако побарувачката расте и понудата останува иста, вредноста ќе се зголеми.

3 – Псевдонимност

Додека испраќачите на традиционалните електронски плаќања обично се идентификуваат (за цели на верификација и да се усогласат со спречување на пари за перење и друга легислатива), корисниците на биткоин, теоретски работат во полуанонимност. Бидејќи не постои централен “валидатор”, корисниците не треба да се идентификуваат кога испраќаат биткоин на друг корисник.

Кога се поднесува барање за трансакција, протоколот ги проверува сите претходни трансакции за да потврди дека испраќачот го има потребниот биткоин, како и овластувањето да испрати. Системот не мора да го знае неговиот идентитет.

Во пракса, секој корисник се идентификува со адресата на неговиот или нејзиниот wallet. Трансакциите можат со одреден напор да се следат на овој начин. Исто така, за спроведување на законот има развиено методи за идентификување на корисниците ако е потребно.

Понатаму, од повеќето берзи се бара со закон да вршат проверки на идентитетот на нивните клиенти пред да им биде дозволено да купуваат или продаваат биткоин, олеснувајќи друг начин на кој може да се следи користењето на биткоин. Бидејќи мрежата е транспарентна, напредокот на одредена трансакција е видлив за сите.

Ова го прави биткоин не сосема идеална валута за криминалци, терористи или за перење пари.

4 – Непроменливост

Биткоинските трансакции не можат да се променат, за разлика од електронските трансакции.

Ова е затоа што не постои централен “посредник” кој може да каже “во ред, врати ги парите”. Ако трансакцијата е запишана на мрежата, и ако поминало повеќе од еден час, невозможно е да се модифицира.

Иако ова може да вознемири некои, тоа значи дека секоја трансакција на биткоин мрежа не може да се менува.

5 – Деливост

Најмалата единица на биткоин се нарекува сатоши. Тоа е сто милионити дел на биткоин (0.00000001) – по денешни цени, околу една стотина од центи. Ова би можело да овозможи микротрансакции што традиционалните електронски пари не можат да ги направат.

Основите за нов корисник

Како нов корисник можете да започнете со Биткоин без да ги разберете техничките детали. Откако ќе го инсталирате Биткоин wallet-от на вашиот компјутер или мобилен телефон, тој ќе ја генерира вашата прва Биткоин адреса и може да создавате повеќе кога ви треба. Можете да ги откриете вашите адреси на вашите пријатели, за да можат да ви платат или обратно. Всушност, ова е прилично слично како функционира мејлот, со исклучок на тоа дека адресите на Биткоин треба да се користат само еднаш.

Баланси – блокчејн

Блокчејн е споделена јавна книга на која се потпира целата мрежа на Биткоин. Сите потврдени трансакции се вклучени во блокчејнот. Им овозможува на Биткоин wallets да го пресметаат својот баланс што може да се потроши, така што новите трансакции можат да се верификуваат на тој начин осигурувајќи дека тие всушност се во сопственост на потрошувачот. Интегритетот и хронолошкиот поредок на блокчејнот се спроведуваат со криптографија.

Трансакции – приватни клучеви

Трансакцијата е трансфер на вредност помеѓу Биткоин wallet кој е вклучен во блокчејнот. Биткоински wallets чуваат таен дел од податоци наречен private key или seed, кој се користи за потпишување на трансакции, обезбедувајќи математички доказ дека тие доаѓаат од сопственикот на wallet-от. Потписот, исто така, ја спречува трансакцијата да биде променета откако ќе биде издадена. Сите трансакции се емитуваат во мрежата и обично почнуваат да се потврдуваат во рок од 10-20 минути, преку процес наречен фармање.

 Обработка – Фармање (Mining)

Фармање е дистрибуиран консензус систем кој се користи за да се потврдат тековните трансакции со нивно вклучување во блокчејнот. Истото наметнува хронолошки редослед во блокчејнот, ја штити неутралноста на мрежата и им овозможува на различни компјутери да се согласат за состојбата на системот. За да се потврдат, трансакциите мора да бидат спакувани во блок кој одговара на многу строги криптографски правила кои ќе бидат проверени од мрежата.

Овие правила ги спречуваат претходните блокови да бидат изменети, бидејќи тоа би ги поништило сите следни блокови. Фармањето, исто така, создава еквивалент на конкурентна лотарија која спречува секој поединец лесно да додава нови блокови последователно на блокчејнот. На овој начин, ниту една група или поединци не може да контролира што е вклучено во блокчејнот или да замени делови од блокчејнот за да ги врати своите сопствени трошоци.

What Can You Buy with Bitcoin?

Што можете да купите со биткоин?

По првичниот напредок на интерес кај трговците во прифаќањето на биткоин во нивните малопродажни или онлајн продавници, интересот во голема мера замре, бидејќи зголемувањето на биткоин трансакционите трошоци и нестабилните движења на цените го направија помалку атрактивен како средство за размена.

Тоа не значи дека нема места каде што можете да го потрошите вашиот биткоин, сепак, далеку од тоа. Тоа е само дека биткоин волуменот на овие места генерално не ги исполни очекувањата, и од време кога ќе го прочитате ова, некои може веќе ја укинале оваа опција.

Сепак, се уште можете да купите широк спектар на стоки и услуги со криптовалути. Меѓу предностите на тоа се леснотијата на прекуграничните трансакции и анонимноста (освен ако не сакате физичка испорака, се разбира). Со прифаќањето на биткоин, трговците добиваат пристап до поширок пазар, и не мора да се грижат толку многу за наплатата (каде купувачите ја откажуваат исплатата по добивањето на производот).

Ако сакате да го користите биткоин за купување подароци, најочигледно решение е gift cards, преку Gyft или eGifter. Потоа, примачот ќе може да ја потроши добиената gift card во еден широк спектар од трговци.

Можете да плаќате за летови и хотели со биткоин, преку Expedia, CheapAir и Surf Air. Ако вашите амбиции се поодлучни, можете да платите за вселенски патувања со Virgin Galactic.

Microsoft прифаќа биткоин во своите app stores, каде што можете да преземате филмови, игри и апликации базирани на app services.

Некои музичари (Bjork, Imogen Heep) ќе ви овозможат да ја преземете нивната музика во замена за криптовалути.

Дали треба да ја опремите со мебел вашата куќа или да купите посебен подарок за некој? Overstock беше еден од првите големи трговци на мало што почнаа да го прифаќаат биткоин, уште во 2014-та година, а нивниот основач – Патрик Бирн – се уште е еден од најактивните поддржувачи на технологијата.

Сакате малку злато? Остатоците од Pixx, APMEX и JM Bullion ќе ги земат вашите биткоини во замена за злато.И ако сте гладни и живеете во САД, PizzaforCoins ќе ви донесе пица до вашата врата (во зависност од тоа каде живеете) во замена за биткоин.

Ако сте гладни по знаење, неколку приватни и јавни универзитети, како и неколку Њујоршки претшколски установи прифаќаат биткоин.

Некои правни и сметководствени фирми, исто така, прифаќаат плаќање за нивните услуги во криптовалути.

Се разбира, секогаш можеш да си купиш некоја среќа за себе со донирање во некоја од добротворните организации што ги прифаќаат биткоините, како што се BitHope, BitGive или Fidelity Charitable.

За листа на офлајн продавници во близина на вас кои прифаќаат биткоин, проверете го агрегаторот како што е SpendBitcoins или CoinMap.

(Забелешка: специфичните бизниси споменати овде не се единствените достапни опции и не треба да се земаат како препорака.)

Извори:

https://bitcoin.org/en/how-it-works

https://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

Leave a comment