Шпански телекомуникациски оператор стана партнер со IBM за да управуваат меѓународни разговори со блокчејн

IBM и главната Шпанска компанија за телекомуникации Telefónica, соработуваа во применувањето на блокчејн технологијата во управување со меѓународниот сообраќај за мобилни телефонски повици, по соопштението за медиумите одржано на 14-ти ноември.

Telefónica е седма по големина телеком компанија во светот по пазарен капитал, која е проценета на 51 милијарда долари според Forbes. Компанијата врши комуникациски бизнис во 17 земји, со 343 милиони корисници.

Соработката со IBM има за цел да рационализира одредени Telefónica бизнис процеси и да одговори на различните предизвици во областа, вклучувајќи ја и сигурноста и транспарентноста на информациите регистрирани од различни мрежи при рутирање на меѓународни повици.

Поточно, Telefónica планира да ја користи блокчејн платформата на IBM за следење на сигурноста на секој меѓународен повик и слични податоци, како што се потеклото, дестинацијата и времетраењето.

Покрај тоа, платформата ќе се применува во изградбата на мрежа на peers кои се состојат од оператори, даватели на услуги, продавачи и други. По објавувањето, пристапот до платформата ќе биде достапен за сите учесници во синџирот.

Проектот, исто така, наводно ќе му помогне на Telefónica да идентификува лажни активности, како и решавање на проблеми како решавање на спорови, комерцијални загуби поради ненаплатени приходи или несогласувања во информациите.

Гонзало Мартин-Вила, главен директор за иновации на Telefónica, изјави дека “блокчејн ќе им овозможи на операторите да генерираат нов слој на доверба во Интернетот, а не врз тие кои ги генерираат податоците и трансакциите, туку кон самите податоци”.

IBM подоцна го потврди партнерството со Telefónica во посебна најава, велејќи дека “Telefónica и IBM соработуваат во развојот на Proof of Concept (PoC) базиран на IBM блокчејн технологијата за да помогнат во решавањето на еден од најголемите предизвици на давателите на комуникациски услуги, управување со сообраќајот на меѓународните мобилни телефонски повици.”

Минатиот месец, иновационото крило на најголемиот телекомуникациски оператор во Виетнам, Viettel Group, постави цел да стане водечки снабдувач на блокчејн технологии во Виетнам за 5 години. Во трката да се задржи чекор со развојните трендови, компанијата веќе направи решение базирано на блокчејн за подобрување на управувањето со датотеки во здравствениот сектор.

Во септември, Јужно Корејскиот LG UPlus, мобилен оператор во сопственост на четвртиот по големина конгломерат во земјата, LG Corp., објави дека лансира платформа за прекуокеански плаќања преку cross-carrier. Преку новата услуга, корисниците на еден телекомуникациски оператор ќе можат непречено да ги комплетираат трансакциите на платежните мрежи на друг оператор.

Leave a comment