Школа за воени воздухопловни сили започна пробен блокчејн веб сајт

Институтот за технологија на воздухопловните сили (AFIT), факултет управуван од страна на Американските воздухопловни сили, започна образовна алатка за блокчејн.

Списанието Modern Materials Handling во понеделникот објави дека факултетот започнал бесплатен демонстративен веб-сајт за професионалците во синџирот на снабдување, со цел да им помогне на студентите да научат повеќе за блокчејн и неговите потенцијални случаи на употреба. Алатката може да се користи самостојно како модул на училница, или склопена во други лекции, според списанието.

Платформата беше развиена во соработка со синџирот на снабдување SecureMarking и Универзитетот во Јужна Дакота, Beacom School of Business, а додека таа беше развиена од истражувачите на воздухопловните сили, истата има за цел да им помогне на сите лидери на Одделот за одбрана кои можеби ќе треба да знаат повеќе за технологијата , според статијата.

Алатката на AFIT “го следи целиот животен циклус на компонентата”, објаснува списанието, што значи дека оние што го користат, може да го следат симулираниот живот на делот, од времето кога е првично произведен до неговото конечно отстранување.

“Ова е важно бидејќи многу синџири на снабдување сега се соочуваат со проблемот од стари производи кои се повторно воведени и продадени како нови од бескрупулозните бизниси”, објаснува статијата, додавајќи:

“Овие употребени производи може да доведат до скапи проблеми како што се неочекувани дефекти на опремата. Во некои ситуации, следењето на разрешувањето може исто така да биде корисно за да се осигурате дека опасните материјали се правилно отстранувани или дека компонентите кои се повторно употребливи се правилно рециклирани.”

Заедно со самата алатка, истражувачите на AFIT објавија серија видеа објаснувајќи ја блокчејн технологијата и истакнувајќи како може да функционира платформа со користење на оваа технологија, како и начинот на интеракција на корисниците со веб-страницата на која е тоа демонстрирано.

 

Leave a comment