Шведската банка потпиша договор за понуда на крипто-фонд за тргување

Stockholm IT Ventures AB (SITV), блокчејн стартап со седиште во Шведска, потпиша договор за софтверска лиценца со локална банка за испорачување на крипто-услужен фонд.

SITV во средата објави дека нејзината подружница за автоматизација, Blocktrade Technology, го потпишала договорот со Valens Bank, според соопштението за медиумите. Договорот, кој е исто така втор меѓу двете компании, предвидува дека Valens Bank го користи “BTT Crypto Trading Toolbox исклучиво за тргување со крипто-фонд.”

BTT Crypto Trading Toolbox им овозможува на професионалните трговци “активно да управуваат со дигиталните средства на своите клиенти” преку своите AI алатки за тргување, според веб-сајтот на Blocktrade Technology.

Торбен Педерсен, директорот на Valens Bank, изјави: “Убедени сме дека овој софтвер ќе биде од голема вредност на клиентите и ќе им го понуди на про-трговците пазарот што го бараат”, се вели во соопштението.

Фредрик Вајнштад, извршен директор на Blocktrade Technology, во соопштението изјави дека договорот е во согласност со целта на неговата компанија да се допре до “институционалните инвеститори и банките”.

Двете компании во моментов работат на интегрирање на услужната “бек енд механиката” и планираат да го лансираат тргувањето за клиентите на Valen Bank до септември.

Ниту банката, ниту стартапот не објавија кои криптовалути ќе влезат во фондот.

Leave a comment