Швајцарија ќе разменува регулаторни блокчејн искуства со Израел

Швајцарија и Израел се согласија да го споделат своето искуство околу регулациите за блокчејн индустријата, објави во понеделникот, 17-ти септември, Reuters, повикувајќи се на високи функционери од двете земји.

Швајцарскиот министер за финансии Уели Маурер и државниот секретар за меѓународни финансиски прашања Јерг Гасер, неодамна го посетија Израел и официјално побараа пристап до локалните пазари за Швајцарските банки.

Како што изјави Гасер за Reuters, до крајот на 2018-та година планира да подготви извештај околу блокчејн регулативите за Израелските официјални лица кои би ги изложил општите препораки. Тој очекува дека овие белешки би можеле да бидат одобрени од Израелскиот парламент во 2019-та година и да стапат на сила до почетокот на 2020-та година.

Reuters не можеше да добие детален коментар од Израелските власти. Сепак, Министерството за финансии сподели во соопштението дека двете земји се согласиле да споделат белешки за fintech регулативата, вклучувајќи упатства за криптовалутите и борбата против перењето пари.

Израел има голем број на проекти кои ја користат блокчејн технологијата во еден или друг капацитет. Селва Озели, меѓународен даночен адвокат и сертифициран јавен сметководител (CPA), ги разгледа иницијативите на локалните блокчејни, како што се платформата за избори за отворена влада, блокчејн регистар на дронови и националната криптовалута.

Швајцарија активно го прилагодува постојното законодавство за да ги интегрира блокчејн проектите во секојдневниот живот. Како дел од овие напори, земјата има воспоставено т.н. ‘Крипто Долина’ лоцирана во кантонот Цуг, каде што се развиваат различни блокчејни решенија.

Во јули, Цуг го одржа своето прво блокчејн гласање со помош на локални технолошки компании, за да процени дали технологијата може да се користи на повисоко ниво на управување. Граѓаните гласаа за општински проекти, а тестот беше прогласен за успешен и покрај нискиот одѕив.

Понатаму, Швајцарија активно промовира блокчејн стартапи и криптовалути. Во јуни, Hypothekarbank Lenzburg стана првата банка во земјата која понуди деловни сметки за такви компании. Неколку други швајцарски банки оттогаш отворија свој бизнис за компании поврзани со крипто.

Leave a comment