Чекор по чекор водич за тоа како да купите Биткоин на Coinbase

Постојат повеќе начини да се купи биткоин, но можеби најлесниот и најбезбедниот начин да се купи е преку берза како Coinbase. Оваа статија ќе ви покаже како да купите биткоин на оваа популарна берза.

Coinbase е популарна бидејќи е прилично лесна за употреба. Новите корисници можат да очекуваат одложувања на почетокот како што компанијата се бори да ги внесе сите нови клиенти. Coinbase објави 11,7 милиони корисници во октомври 2017-та година, што е повеќе од Charles Schwab со 10,6 милиони активни брокерски акаунти. За контекст, Charles Schwab постои со децении, додека Coinbase беше лансирана во 2012-та година.

Еве што ви треба пред да започнете:

  • Валиден документ за фото идентификација (како лична карта или возачка дозвола)
  • Банкарска сметка или кредитна картичка

Од Coinbase не бараат да имате минимална сум на сметка; можете да купите биткоин во Coinbase и потоа да го испратите во вашиот приватен паричник, оставајќи нула баланс во Coinbase. Можеби најбезбедниот начин да се чува биткоин е во вашиот сопствен приватен паричник, во случај берзата да биде хакирана.

Ќе ви биде потребна валидна идентификација, како што е возачка дозвола или лична карта. Некои берзи бараат од вас да се сликате како ја држите вашата лична карта. Вие ќе ја поставите вашата фото идентификација директно на веб-страницата на Coinbase. За безбедносни цели, Coinbase не дозволува да ја испратите преку е-мејл.

Ви треба банкарска сметка или кредитна картичка. За време на длабинска анализа, Coinbase ќе испрати неколку пени на вашата банкарска сметка, тогаш мора да го потврдите испратениот износ на Coinbase. Сето ова е за цел на проверка и автентикација. Како и секоја банка или паричен преносител, Coinbase мора да се придржува кон законите за Know Your Customer / спречување на перење пари.

Отворете го вашиот Coinbase акаунт

Откако ќе бидете подготвени да го отворите вашиот акаунт, одете на sign up страната за нов акаунт, каде што ќе го видите следново:

Едноставно пополнете ги потребните полиња за да го отворите вашиот акаунт. Ќе ви биде побарано да ја поставите вашата фото идентификација и да ја потврдите вашата банкарска сметка или кредитна картичка. Едноставно следете ги инструкциите, бидејќи тие се појавуваат за да го комплетирате поставувањето на акаунтот.

Откако ќе отворите акаунт на Coinbase, ќе ја видите нејзината табла со цените на биткоин, Етереум и Litecoin.

Купување Биткоин

За да купите Биткоин, скролајте до главната страница на Coinbase и кликнете на Buy/Sell. Ќе се појави ваков прозорец на екранот:

Можете да наведете износот на долари во биткоинот што сакате да го купите, а веб-страницата ќе го прикаже износот на BTC што ќе го добиете. Во овој случај, набавката од 200 долари во биткоин вредност изнесува 0.01369407 BTC.

Ќе ја видите нарачката за купување на 0,0141 BTC за 200 долари, со 7,67 долари надоместок од Coinbase, што е 3,8 отсто од куповната цена. Цената на биткоин беше 13.627,81 долари за време на продажбата.

Притиснете “Confirm Buy”. Потоа ќе видите зелен штиклиран знак дека купувањето е успешно.

Вратете се кон главната табла и ќе имате краток преглед на акаунтот и неговата активност, вклучувајќи го и купувањето на Биткоин од 200 долари.

Поставување повторувачки купувања

Еден пристап кон купување на инвестиции со флуктуирачка цена како биткоин е dollar cost averaging. Dollar cost averaging е купување фиксен износ секој месец до просечен приход. Dollar cost averaging добро функционира за инвеститорите кои купуваат акции или криптовалути на фиксен месечен буџет.

Coinbase ви овозможува да го поставите овој вид на повторливи трансакции директно од вашата табла. Едноставно чекирајте го полето “Repeat this buy” на Buy/Sell страницата и изберете колку пати сакате да се повтори купувањето.

Заклучок

Coinbase е добар начин да се започне со купување на биткоин и altcoins поради неговата леснотија на користење. Исто така нуди и продажба на Етереум, Litecoin и Bitcoin Cash.

Сепак, Coinbase има ограничувања. Таа е толку преоптоварена со нови клиенти, па затоа потребно е време за да се одобри тргување на нејзината страница. Второ, Coinbase не нуди Ripple XRP и неколку други популарни валути како Dash.

Leave a comment