Хјустон, имаме решение: блокчејн во вселенската индустрија

Вселената е област која е историски истражувана од неколку влади, што е сложена материја која бара темелно, висококвалитетно истражување и според тоа, значително финансирање. Неодамна, со зголемената популарност на смели стартапи како SpaceX, истражувањето на вселената стана помалку ексклузивна област. Сега, сепак, се чини дека основните карактеристики на криптовалутите – блокчејнот, неговата основна технологија и концептот на ICO, нејзиниот модел на “crowdfunding” – донесуваат уште поголема моќ на претходно непсоделената територија.

Големите играчи го усвојуваат блокчејнот за истражување на вселената:

Просторните гиганти, како U.S. National Aeronautics and Space Administration (NASA) и European Space Agency (ESA), проучуваат начини за ангажирање на  блочејн за нивната мисија. Досегашните наоди покажуваат дека технологијата може да биде корисна и на теренот (олеснување на процесите поврзани со податоците, исто како и во другите мејнстрим институции) и во вселената (помагајќи за навигација низ далечната вселена).

NASA

Во 2017-та година, NASA додели грант од 330.000 американски долари, кој го поддржа развојот на автономниот систем за вселенски летала базиран на блокчејн, кој беше првиот нивни направен чекор кон усвојување блокчејн. Новиот систем се нарекува Resilient Networking and Computing Paradigm (RNCP), кој се потпира на блокчејн и не бара човечка интервенција, како примач на грантот, д-р Џин Веи Кочис – доцент по електротехника и компјутерско инженерство на University of Akron – потенцираше во нејзиниот истражувачки синопсис.

Како што објаснува Кочис, RNCP ќе ја испита примената на паметните договори базирани на Ethereum врз основа на сигурен компјутерски систем кој би бил применлив за да ги  предизвика вселенските услови:

“Во овој проект, блочејн технологијата на Ethereum ќе биде искористена за да се развие децентрализирана, безбедна и когнитивна мрежа и компјутерска инфраструктура за подалечни истражувања на вселената. Процедурите за консензус на блокчејн ќе бидат дополнително истражувани за да се подобри издржливоста на инфраструктурата […] Се надевам дека ќе развиеме технологија што може да ги препознае заканите по живот и да ги избегне, како и автоматски да заврши голем број задачи.”

Подетално, системот RNCP ќе ги искористи паметните договори за изградба на вселенско летало кое автоматски и веднаш ќе открие и избегне каква било пречка – како и во далечната вселена, конвенционалните средства за комуникација стануваат помалку веродостојни, бидејќи сигналот станува послаб. Така, д-р Кочис се надева дека со опремени со ова блокчејн решение , вселенските летала ќе можат да завршат повеќе задачи, да обезбедат повеќе податоци и да им дадат на научниците повеќе време за анализа на информациите, бидејќи тие не би требало да трошат време за откривање на потенцијални еколошки закани. Досега не е откриен конкретен временски рок.

ESA

Европската вселенска агенција (ЕSA) – колега на NASA во ЕУ – исто така проучува блокчејн, иако тие имаат поголема веројатност да ја користат технологијата за да ги рационализираат внатрешните административни процеси, а не да започнат со истражување на далечната вселена.

Во септември 2017-та година, ЕSA го презентираше извештајот наречен “Distributed Ledger Technology: Leveraging Blockchain for ESA’s Success.” Во документот се наведени општите добри и лоши страни на блокчејн со некои конкретни примери (т.е. “го спасува Дубаи 25,1 милиони часа продуктивност”), а потоа се фокусира на потенцијалните придобивки соодветни за ЕSA – имено употребата на паметни договори во логистиката, побрзи и прецизни плаќања, пристап до податоци во реално време, промени во правецот на пристап, како и непроменлив систем на гласање, меѓу другото.

Имено, агенцијата дискутира за можноста за примена на блокчејн во контекст на таканаречениот Space 4.0, дефиниран https://ww2.frost.com/news/press-releases/live-streaming-workshop-exploring-threats-and-opportunities-through-mega-trends-space-40-era/како “ситуација во која има зголемен број на различни вселенски учествувачи низ целиот свет”. Еден од авторите на весникот, сениор координаторот за развој во ESA, Џанлуиџи Балдеси, се осврна на работилницата одржана во Европскиот центар за технологија и истражување на вселената (ESRTC) во октомври 2017-та година.

“Во ерата на Space 4.0 – како и во нашите сопствени животи – мора да бидеме адаптивни кон промена и да негуваме култура на проактивност и отвореност на умот кон нарушување и нови можности”, изјави Балдеси.

 

Помалите стартапи влегуваат како што вселената станува се повеќе демократизирана

Всушност, вселената повеќе не е ексклузивна за владите кои имаат средства за постојано да ги трошат на своите истражувачки програми со готовина: со доаѓањето на нискобуџетните сателити, блокчејнот може да биде пуштен во вселената, да ги прекине врските со инфраструктурата што не може да биде целосно децентрализирана – како што се Фејсбук и Гугл оптичките кабли. Еве неколку стартапи кои се надеваат дека ќе продолжат да го демократизираат космосот, иако вреди да се напомене дека повеќето од нив немаат специфични временски рокови и затоа се прилично “незрели”:

Space Decentral

Space Decentral е стартап со седиште во Сингапур и децентрализирана автономна организација (DAO), според нејзината бела книга објавена на почетокот од 2018-та година. Во суштина, се заснова на идејата дека, додека пионерите во вселената, како што се САД и Русија,се сè уште важни за космосот, тој станува се повеќе демократизиран, а сега има повеќе можности на располагање дури и за приватни играчи – во суштина истиот аргумент кој го поддржува концептот на Space 4.0 споменат погоре.

Додека планот на проектот е нејасен, во суштина тој ветува дека “им овозможува на стотици илјади нови учесници да бидат дел од глобалната вселенска агенција не само како финансиски поддржувачи, туку и како составни придонесувачи на знаењето, без оглед на националноста”, преку обезбедување средства за crowdfund и crowdsource да се пренасочат разни проекти поврзани со вселената, кои тешко може да се спонзорираат преку постарите модели – како што ICO го прави целиот процес полесен. Space Decentral ги искажа своите планови за издавање на токенот за повеќенаменски услуги наречен Faster Than Light Coin (FTL Coin).

Стартапот неодамна ја објави својата “прва децентрализирана вселенска програма” наречена Coral, која е предводена од четири поранешни вработени на NASA. Нејзината примарна цел е да го олесни 3D печатењето на површината на Месечината за да изгради инфраструктура за доселениците.

SpaceChain

Стартапот SpaceChain е помалку за истражување на вселената и повеќе за користење на постојната инфраструктура за да се подобри блокчејн искуството, иако во овој случај исто така е вклучена и вселената. Во суштина, SpaceChain ја гради првата светска сателитска мрежа со отворен код која работи на блокчејн јазли. Навистина, неговиот извршен директор Жанг Зуо се чини дека ја знае цената на вистинската децентрализација, заснована на коментар што тој го дал за Tech in Asia:

“Можете да стартувате децентрализираната платформа за е-трговија, но во позадина, користите [Amazon Web Services]. Тоа е нивната технолошка инфраструктура […] Откако сите ќе започнеме да зависиме од оваа централизирана услуга, тешко е да се реализира вистинска децентрализација.”

Поддржан од поранешниот Биткоин девелопер и извршен директор на Bloq, Џеф Гарзик и еден од најистакнатите крипто-инвеститори Тим Драпер, SpaceChain го започна својот прв ниско-орбитен сателит – базиран на достапната CubeSat технологија – во февруари 2018-та година. На овој начин, стартапот се надева да воспостави целосно децентрализирана мрежа која, поддржана од оперативниот систем со отворен код на SpaceChain, има за цел да стане блокчејн sandbox за други развивачи. Како што објаснува тимот на SpaceChain во нивниот Medium пост:

“Сателитите се користат како блокчејни јазли за обработка, пренос, складирање на податоци во вселената и за развој на апликации. SpaceChain, исто така, се интегрира со Qtum за да обезбеди основен API сервис за паметни договори и блокчејн апликација.”

Blockstream

Идејата за децентрализиран, оддалечен блокчејн која се напојува со сателити не е особено нова – стартапот наречен Blockstream почна да го користи концептот уште во 2017-та година, кога го објави својот проект Blockstream Satellite, со цел да се насочи блокчејн кон секој човек на планетата Земја па дури и ја изврши својата прва трансакција.

За да се користи вселенски блокчејн, Blockstream Satellite се потпираше на технологии со отворен код: во своето соопштение се наведува GNU Radio и Fast Internet Bitcoin Relay Engine (FIBRE) како вградени технологии, додека појаснуваат од најчесто поставуваните прашања:

“Секој може да го прими сигналот со мала сателитска чинија (слично како сателитска антена за потрошувачите) и USB SDR (софтверски дефинирано радио) интерфејс […] Вкупната цена на опремата за еден корисник е само околу 100 долари. Софтверот е бесплатен. Софтверскиот интерфејс е софтвер со отворен код GNU радио, кој е приемник. GNU Радиото ќе испраќа податоци до протоколот FIBRE, кој е битоин процесот и каде што се наоѓаат блоковите.”

Африка, Европа, Јужна Америка и Северна Америка беа првите региони каде што корисниците можеа да симнат бета-јазол – во суштина, биле покриени две третини од планетата. Според статусот на мрежата, другите региони се уште не се воведени.

Nexus

Nexus е стартап со седиште во Аризона кој го објави т.н. “прв тродимензионален блокчејн во светот”. Особено, концептот вклучува сателитска мрежа што Nexus ја развива во партнерство со Vector Space Systems. Нејзината мисија е “да обезбеди глобален пристап до својата дигитална валута и автономна интернет-инфраструктура користејќи го Galactic Sky дефинираната софтверска платформа на Vector на Low Earth Orbit (LEO) сателитска мрежа”, која е слична на горенаведените проекти.

Nexus дополнително ја нагласува важноста на децентрализацијата во светот во кој доминираат гигантските корпорации:

“Платформа базирана на вселената нуди поголема редуцираност и безбедност за децентрализирани апликации, бидејќи таа сателитите се отпорни на регулација или контрола од страна на владата и корпоративните субјекти.”

Покрај тоа, стартапот се надева дека ќе обезбеди “сигурен и достапен” пристап до интернет преку сателитската блокчејн мрежа, додека приходот од собраните комерцијални апликации ќе се користи за плаќање за одржување и работење на мрежата, и за намалување на трошоците за обичните клиенти.

 

Leave a comment