Хрватската пошта започна со тест-програма за размена на крипто и девизи

Хрватската пошта соработува со Electrocoin за да ја води тест-програмата за размена на крипто-за-девизи во градот Задар.

Тест-услугата, наводно, ќе им овозможи на сопствениците на крипто да ги претворат своите Биткоин (BTC), Етер (ЕТH), Stellar (XLM), XRP и ЕОS во кеш во една од локалните канцеларии на Хрватската пошта, според соопштението на поштенската служба на 24-ти јули .

Оваа тест услуга во моментов е достапна во три пошти во Задар, со цел да се измери пазарниот интерес за услугата. Хрватската пошта има за цел да ја прошири услугата до поголемите градови и туристички центри низ цела Хрватска. Според извештајот, крипто-за-кеш услугата функционира од 15-ти јули.

Според соопштението, партнерот на Хрватската пошта Electrocoin ја води својата биткоин брокерска куќа веќе пет години. На веб-страницата на фирмата, услугите на Electrocoin се достапни во целата Европска Унија.

Криптовалути и блокчејн во поштенскиот сектор

Во февруари, официјалната поштенска служба на Лихтенштајн, Liechtensteinische Post AG, објави планови за нудење на крипто услуги на нивните физички локации. Во јули, регионалниот директор на филијалите на Лихтенштајн, Густав Гстохл, рече дека програмата е успешна.

Liechtensteinische Post, наводно, дополнително ќе ја развива услугата со зголемување на лимитот за дневна размена од 1000 швајцарски франци (1009 долари) до 20000 франци (20189 долари) и ќе се прошири на повеќе локации.

Како што претходно беше објавено од страна на крипто медиумите, Австриската пошта во јуни објави блокчејн верификувани колекционерски марки. Овие марки се очигледно првите крипто-колекционерски марки во светот и беа издадени во два придружни делови – функционален печат стилизиран со Ethereum еднорогот, и автентикатор за печат кој содржи QR-код.

Leave a comment