Хакираниот Bithumb направи 35 милиони долари профит во првата половина на 2018-та година

Јужнокорејската платформа за размена на криптовалути Bithumb, оствари нето добивка од 39,34 милијарди (околу 35 милиони долари) во првата половина од оваа година, и покрај лошиот месец јуни за фирмата.

Vidente, произведувач на видео опрема која поседува 10,55 отсто од Bithumb и 10 отсто од својата холдинг-компанија, ги објави финансиските податоци до финансискиот регулатор на Јужна Кореја во четвртокот, според локалната новинска агенција Yonhap.

Пред дедукциите, Bithumb собра вкупно 270 милиони долари од приходите во првите шест месеци од 2018-та година, со 194 милиони долари оперативни профити.

И покрај тоа што податоците за истиот период минатата година не се достапни, Yonhap изјави рече дека Bithumb остварил 380 милиони долари само нето добивка во 2017-та година, што е 10 пати повеќе од полугодишниот профит досега.

Досега ова беше лето на стаклени нозе за Bithumb. Платформата претрпе голем хакерски упад во јуни, кога беа украдени околу 31 милион долари во криптовалути, иако подоцна тврдеше дека се вратиле на 14 милиони долари. Не е јасно дали тој настан значително влијаеше на обелоденетите први полуфинални бројки или дали трошоците ќе бидат доведени до подоцнежен пресметковен период.

Истрагата за можното даночно затајување започна во јануари, со кој компанијата добила огромна сметка од околу 28 милиони долари, исто така и во јуни – иако не било најдено никакво прекршување на законот.

Податоците од CoinMarketCap укажуваат на 24-часовниот обем на тргување на Bithumb, откако најголемата платформа за крипто-размена во светот, оваа година бележи значителен пад.

На пример, на 2-ри јануари, Bithumb беше трет по големина  трговски објект во светот со 2,5 милијарди долари во 24-часовниот обем на тргување. Тој сега падна на 19-тото место, со околу 71,7 милиони долари.

CoinDesk, исто така, објави почетокот на овој месец дека 24-часовниот обем на тргување на Bithumb падна за 40 отсто од 350 до 250 милиони долари во рок од една недела откако го прекина отворањето на нови кориснички акаунти поради банкарско ограничување – прашање кое е поврзано со хакерското пробивање.

Во слични вести, Dunamu, девелопер на софтвер кој ја поседува платформата Upbit, исто така, ги објави своите најнови финансиски податоци. Според извештајот, Upbit добил профит од 97 милиони долари во текот на првата половина од 2018-та година.

 

Leave a comment