Францускиот претседател ја повика Европа да го искористи Blockchain за иновација на земјоделската индустрија

Францускиот претседател Емануел Макрон се заложи за употреба на блокчејн за иновација на менаџментот на синџирот на снабдување во европската земјоделска индустрија. Претседателот ги даде своите забелешки за време на 56-от Меѓународен саем за земјоделство во Париз во саботата, објави на 23-ти февруари новинскиот медиум за земјоделство на Тогол, Agridigitale.

Макрон повика на единство меѓу европските земји за борба против конкуренцијата од глобалните пазари во Кина, Русија и САД, нагласувајќи ја важноста на Заедничката земјоделска политика на ЕУ (CAP) во овој поглед.

Тој идентификуваше три широки стратегии за унапредување на земјоделската индустрија на континентот и задржување на конкурентска предност, потврдувајќи дека “ниту еден земјоделец или потрошувач не сака да биде подложен на диктирање од не-европски земји”. Меѓу овие стратегии беше повикот за иновации користејќи ги новите технологии, како блокчејн, Макрон изјавувајќи:

“Ајде да го сториме тоа во Европа, авангардата на земјоделската технологија, преку развивање на алатки кои ќе го следат секој производ од производството, до пакувањето и преработката. Иновацијата е таму и мора да се користи во земјоделскиот свет, таа мора да биде целосно искористена бидејќи е во служба на заедничка извонредност и ќе му служи на потрошувачот.”

Блокчејн може да донесе транспарентност во земјоделското производство и дистрибуција, со цел да се намали загриженоста на потрошувачите за потеклото на производите и одржливоста, додаде тој.

Заедно со дискусијата за еколошките политики во рамките на CAP, Макрон, исто така, се фокусираше на можностите за заеднички развој во Африка, повикувајќи ја Франција “да го извезува своето знаење” и да ја поттикне силата на пазарите во развој.

Како што беше објавено, Макрон – поранешен извршен директор за телекомуникации – ја поддржа дигиталната иновација како алатка за реформа на Француската администрација и зајакнување на националната економија уште од неговите први денови на функцијата. Во 2017-та година, претседателот вети дека ќе ја трансформира Франција во стартап нација – мислење што го делеше министерот за економија и финансии на земјата, Бруно Ле Маир, кој рече дека Франција е подготвена за блокчејн револуција.

Како блокчејн добива зголемен интерес на глобално ниво за рехабилитација на земјоделството – преку менаџментот, финансиите и синџирот на снабдување – извештајот објавен во есента 2018-та година предвидува дека блокчејн на земјоделскиот пазар би бил вреден над 400 милиони долари до 2023-та година.

Овој месец, Кинеската влада издаде нова рамка за промовирање на употребата на блокчејн во секторот за земјоделски финансии.

Leave a comment