Фирма во сопственост на најбогатиот човек во Индија се сврте кон блокчејн за финансиска трговија

Конгломератот за нафта и гас Reliance Industries – сопственост на најбогатото лице во Индија, Мукеш Амбани – користеше блокчејн за спроведување на својата прва трансакција во трговијата со финансии.

Според соопштението HSBC India, Reliance Industries неодамна изврши трансакција во финансиската трговија со електрична енергија во соработка со глобалниот хемиски дистрибутер Tricon Energy со седиште во САД.

Еnd-to-end трансакцијата беше овозможена од страна на банкарските специјалисти HSBC India и NG Bank во Брисел, и извршена на блокчејн платформата на претпријатието Corda, се додава во соопштението.

Платформата Corda беше интегрирана со платформа обезбедена од фирмата за дигитализација на трговски финансии од Велика Британија наречена Bolero International и беше искористена за издавање и управување со електронска фактура.

Со помош на блокчејн платформа, ING Bank за Tricon Energy USA (увозникот) издаде акредитив со HSBC India како банка за советување и преговарање за Reliance Industries, Индија (извозникот), објаснува објавата. Акредитив е банкарска гаранција за извршеното плаќање на купувачот до продавачот.

Шефот на одделот за глобално банкарство и пазари на HSBC India, Хитендра Дејв, изјави:

“Употребата на блокчејн е значаен чекор кон дигитализирање на трговијата. Севкупната ефикасност што ја носи за финансиската трговија обезбедува ефикасност за трошоците, побрза ротација и потенцијално подобрување на ликвидноста на бизнисите.”

Во моментов, увозниците и извозниците користат хартиени акредитиви за поткрепа на трансакции, при што секоја страна испраќа документи или по пошта или по факс. Овој рачен процес не само што го забавува темпото на трговијата, туку и ги зголемува трошоците.

Од друга страна, блокчејн платформата за финансиска трговија  има за цел да го дигитализира тој процес, со што ќе заштеди време и трошоци.

“Употребата на блокчејн нуди значаен потенцијал за намалување на временските рокови вклучени во размената на документацијата за извоз од претходно 7 до 10-те дена на помалку од еден ден”, изјави Шрикант Венкатачари, главен финансиски директор на Reliance Industries.

Leave a comment