Финансиските регулатори во Њујорк го одобруваат блокчејн системот за исплата

Одделот за финансиски услуги на Њујорк (NYDFS) одобри дигитална платформа заснована на блокчејн, понудена од локалната банка, беше објавено во соопштението за печатот на NYDFS на 4-ти декември.

NYPFS надзорник Марија Т. Вуло објави денеска дека одделот одобри Њујоршката Signature Bank да ја понуди својата дигитална платформа за Signet. Одобрениот систем, наводно, користи блокчејн технологија за да им дозволи на клиентите на банката “да ги пренесат Signets” за да вршат плаќања без надомест за трансакција, во секое време од денот, преку целата година.”

Системот, наводно, им овозможува на средствата “да бидат префрлени во реално време помеѓу две комерцијални клиенти на Signature Bank, со што се елиминира зависноста од трета страна”. Потписот бил предмет на “сеопфатен и ригорозен преглед” и треба да се усогласи со ” значајни регулаторни услови.”

Имено, “одобрувањето вклучува потребни услови за да се обезбеди […] усогласеност со силните стандарди и регулативи во врска со спречувањето на перење пари, анти-измами и мерки за заштита на потрошувачите во Њујорк”.

Покрај тоа, салдото на Signet се квалификува за покривање од страна на Федералната корпорација за осигурување на депозити (FDIC), на која е член е потписната банка. Оваа корпорација ги презема повеќето приватни депозити на банките во САД “до дефинираните законски износи.”

Вуло изјави дека одделот “со задоволство ќе ги зајакне и поттикне регулираните иновации […] посебно во рамките на нашиот државно-банкарски систем”. Надзорникот изјави:

“Њујорк продолжува да ја поддржува и помага во унапредувањето на иновациите преку стабилна државна регулација и со производи како што се Signet …”

Според соопштението за медиумите, Signature Bank е “целосно услужна комерцијална банка со 30 канцеларии за приватни клиенти низ метрополитенска област во Њујорк”, која во моментов има 45,87 милијарди долари во средства.

Ова е само последниот развој во растечката блокчејн индустрија во Њујорк. Во ноември, крипто хардверскиот паричник Ledger отвори канцеларија во Њујорк за да го развие својот Ledger Vault.

Coinbase, крипто берзата со седиште во САД со најголем волумен на трговија, исто така, доби одобрување да понуди услуги за крипто сопственост во државата во средината на октомври.

Leave a comment