Финансискиот институт за обуки во Бахреин започна “Блокчејн Академија”

Бахреинскиот институт за банкарство и финансии (BIBF) го лансира она што тврди дека е прва “блокчејн академија” во земјата, според соопштението објавено на 26-ти ноември.

BIBF е основана во Кралството Бахреин во 1981-ва година со одобрение од Специфичниот совет за стручна обука. Институтот е нерегистриран непрофитен полу-владин субјект кој обезбедува обука во финансискиот сектор.

Формирањето на блокчејната академија, наводно, ја одбележа првата понуда за блокчејн професионални квалификации во земјата. Програмата за обука е дизајнирана да ги подготви учесниците да ја добијат меѓународната квалификација на сертифициран Blockchain Professional C|BP и беше развиена од страна на BIBF и тренинг фирмата MyLearning Key од Дубаи.

Сертификатот C|BP, наводно, се состои од три области на компетентност во блокчејн технологијата; развој, имплементација и стратегија. Директорот на BIBF, д-р Ахмед Ал Шаих, изјави дека организацијата ја воведе професионалната блокчејн квалификација за “поддршка на зголемената побарувачка за квалификувани блокчејн професионалци”.

Ахмед Наеми, шеф на IT, операции и управување со проекти, изјави дека новата иницијатива има за цел да ги поддржи бизнисите и организациите, бидејќи тие ги прифаќаат новите технологии како блокчејн.

Во септември, владата на Бахреин ја истакна важноста на блокчејната технологија за економијата на земјата, исто така, повикувајќи на внимателноста околу сајбер-безбедноста. Абдулхусен Мирза, министер за електрична енергија и водостопанство на Бахреин, изјави дека “технологиите како блокчејн ни прават огромен чекор напред во изнаоѓањето безбеден начин за олеснување на трансакциите”.

Исто така, мултисекторската блокчејн компанија Bitfury соработуваше со Рускиот економски универзитет Плеханов за да создаде акцелератор за блокчејн проекти. Во прилог на помагање на развој на блокчејн проекти, универзитетот ќе обезбеди образовни програми посветени на “обука на специјалисти кои се способни да креираат иновативни проекти користејќи дигитални технологии”.

Слично на ова, University of Tokyo, исто така, ќе започне блокчејн курс по донација од околу 800.000 долари од неколку компании, меѓу кои и Јапонскиот банкарски гигант Sumitomo Mitsui (SMBC) и Ethereum Foundation. Курсот е фокусиран на развој на децентрализирани решенија, нивна социјална имплементација и човечки ресурси.

 

Leave a comment