Февруари е често добар за биткоин цената, дали ќе се повтори историјата и во 2019-та година?

Преглед

  • Веројатноста биткоин да ја заврши својата четиригодишна победничка низа во месецот февруари во 2019-та година е висока, бидејќи примарниот тренд е bearish за првпат во последните три години.
  • Понатаму, неуспехот на BTC да профитира од bullsih патерн на табелата од последните три дена покажува дека bearish чувството е се уште доста силно.
  • BTC ризикува да опадне близу 3.100 долари како во декември во следните неколку дена.

Шансите за BTC, да го заврши февруари во зелено, драстично ќе се зголемат ако цените видат силно отскокнување од клучната 200-недела просечна вредност од 3.298 долари.

Биткоин би можел да ја заврши својата четиригодишна победничка низа во февруари, освен ако цените не гледаат силно отскокнување од клучната поддршка.

Водечката криптовалута по пазарна капитализација порасна 16, 18, 23,5 и 1,6 проценти во вториот месец од 2015-та, 2016-та, 2017-та и 2018-та година, соодветно на Биткоин ценовниот индекс (BPI) на CoinDesk.

BTC генерално ги објавува загубите во јануари, пред да го одржи доброто шоу во февруари. Јануарскиот губитен рејтинг изгледа сигурно да се прошири до петтата година, бидувајќи и вечерва во негатива.

Од прес време, BTC тргува на 3.412 долари, што претставува пад од 8 отсто од месечната цена со која започна од 3.693 долари.

https://www.datawrapper.de/_/SXOv6/

  • Како што видовме погоре, BTC оствари добивка во февруари во пет од последните седум години.
  • Јануари беше добар месец за криптовалутите во текот на тригодишниот период 2012-2014-та година.
  • BTC известува загуби во јануари петта година по ред.

Сепак, шансите за постигнување на профит во февруари за петта година по ред се доста мали, бидејќи неодамнешниот шест неделен пад ги враќа bears назад во командна позиција.

Горенаведените табели покажуваат 5 и 10-месечни опаѓања, а BTC тргува многу под овие просеци за прв пат од 2015-та година.

Mесечна табела

Едноставно кажано, примарниот тренд на движење во февруари е bearish, додека претходните три години преовладуваа bullsih услови. Оттука, BTC може да има потешкотии да објавува одржливи придобивки во следните четири недели.

3-дневна табела

BTC скокна над 4.000 американски долари во средината на декември, потврдувајќи ја нагорната дивергенција на RSI – силен показател за bearish-to-bullish промената.

Меѓутоа, промената на овој тренд, сепак беше се освен bullsih. Покрај тоа, цените се во опаѓање 6-та недела по ред.

Неспособноста на BTC да произведе значителни придобивки и покрај дивергенцијата на RSI покажува дека bearish чувство е се уште доста силно.

Неделна табела

На неделната табела, BTC има bearish отскок над 4.000 долари, зајакнувајќи го негативниот став од страна на 10-неделната МА.

Затоа, криптовалутата наскоро би можела да ги ревидира падовите во декември близу 3,100 долари. Нарушувањето таму ќе воспостави свежо пониско ниво и ќе ги отвори вратите за подлабок пад под 3.000 долари.

Веројатноста за пораст на BTC во февруари ќе се подобри ако MA од 200 недели, моментално во износ од 3.298 долари повторно ќе служи како силна поддршка. Тој просек запре со продажба во декември и беше проследен со корективен скок до ниво над 4.000 долари.

Leave a comment