ФБИ го уапси извршниот директор на AriseBank за крипто измама од 4 милиони долари

ФБИ го уапси главниот извршен директор на крипто платформата AriseBank откако беше обвинет за наводна мултимилионска измама.

Веста беше објавена во средата од страна на Канцеларијата на американскиот обвинител на Северната област на Тексас, во која се наведува дека 30-годишниот Џаред Рајс измами стотици инвеститори за над 4 милиони долари и сега е обвинет за три точки од измама за хартии од вредност и три точки од телефонска измама.

Рајс, наводно, ги лажел потенцијалните инвеститори, тврдејќи дека фирмата, која ја нарече “прва децентрализирана банкарска платформа”, ќе понуди банкарски сметки осигурени од FDIC и дебитни и кредитни картички поврзани со Visa, покрај крипто услугите базирани на сопствениот токен AriseCoin .

Сепак, во реалноста, AriseBank не беше овластена да врши банкарски услуги во Тексас, не била осигурана од FDIC и немала партнерство со Visa, вели Министерството за правда.

Рајс е, исто така, обвинет дека лажел за подигање на “600 милиони долари за само неколку недели” преку ICO. Покрај тоа, тој ги потрошил парите на инвеститорите за лична употреба на хотели, храна, облека и многу повеќе.

По формирањето на фирмата, тој започна со промоција на AriseBank и AriseCoin околу јуни 2017-та година преку соопштенија за јавноста, јавни видео-интервјуа, социјални медиуми и сопствени веб-страници, според судскиот документ во средата.

Ако биде осуден, Рајс се соочува со 120 години во сојузниот затвор, соопшти Канцеларијата на обвинителот.

Ерин Нели Кокс, американскиот обвинител за Северната област на Тексас, изјави:

“Мојата канцеларија е посветена на спроведување на владеењето на правото во крипто просторот. Северната област на Тексас нема да толерира ваков вид флагрантна измама – не само онлајн.”

Во јануари, Рајс исто така беше тужен од страна на Комисијата за хартии од вредност на САД (SEC), заедно со неговиот ко-основач Стенли Форд, за наводна измама и издавање нерегистрирани хартии од вредност за време на ICO. Одделот за банкарство во Тексас и издаде на AriseBank пресуда за прекин на работа и нејзино постоење во истиот месец.

Поплаката од SEC од февруари понатаму вели дека Рајс е на условна казна како дел од спогодбата за молба што произлегува од округот Колин, Тексас, обвинението во 2015-та година за кражба и упад во државни записи. Тој исто така е под обвинение за кривично дело во округот Далас, Тексас, за напад, по што тој, наводно, ги уништил доказите со крадење на телефонот на жртвата и бришење на аудио снимка од инцидентот.

Leave a comment