Фармачкиот гигант Bitmain лансираше крипто-индекс за инвеститори

Крипто фармачкиот гигант Bitmain со седиште во Пекинг лансираше нов крипто индекс како репер за инвеститорите.

Фирмата во петокот објави дека новиот Bitmain Crypto Index ги следи перформансите на некои од “најголемите и најликвидните” криптовалути, и е деноминиран во американски долари.

Индексот објавува два вида на цени, цена во реално време која се апдејтира секоја секунда и дневна референтна цена која се објавува еднаш дневно околу 10:00 часот во Хонг Конг.

Понатаму ги прикажува цените на 17 највисоки криптовалути по пазарната капитализација, како и комбинираниот Bitmain Big 10 Index (BLC10) врз основа на првите 10 криптовалути. The Big 10 се мерат по пазарна капитализација и неговите крипто членови претставуваат повеќе од 90 проценти од вредноста на поширокиот пазар, велат од Bitmain.

“Индексот е развиен за да им обезбеди на институционалните и на инвеститорите на мало транспарентен, навремен, методолошки базиран и инвестициски репер за најактивни криптовалути кои се тргуваат на глобално ниво”, ја објаснија од Bitmain својата индексна методологија.

Податоците за цените се добиваат од бројни берзи, вклучувајќи ги Bitfinex, Binance, Bitstamp, Bittrex, GDAX, Gemini, Huobi, Itbit, Kraken, OKEX, и Poloniex. Берзите се избираат врз основа на различни фактори, изјавија од Bitmain, како што се репутацијата, транспарентноста на цените, нивото на усогласеност, стабилноста и обемот на тргување.

Доколку еден од наведените токени подлежат на hard fork одделување, како тоа што неодамна го стори bitcoin cash, од Bitmain одговорија: “Новиот токен ќе биде измерен со голем број на критериуми на десеттиот post-fork ден за да се утврди дали е значаен”.

Комисија ќе го оценува индексот секој месец, формирана од страна на фирмата.

Leave a comment