Употреба на блокчејн во големите индустрии: малопродажба, производство, финансии и др

Многу стартапи, големи конгломерати, оператори на синџирот на снабдување и дистрибутерите се обидоа да ја интегрираат блокчејн технологијата во текот на изминатите две години, да ја зголемат транспарентноста и да ја намалат моќта на централните субјекти во обработката на податоците.

Со милијарди долари годишно инвестирани од страна на големите корпорации во развојот на блокчејн, новите технологии станаа фокусна точка на долгорочната визија на многу компании на меѓународно ниво.

Експоненцијалниот пораст на побарувачката и интересот за блокчејн технологијата овозможи повеќе милијарди долари на пазарот за блокчејн во главните сектори, вклучувајќи производство, земјоделство, малопродажба, синџир на снабдување, IoT и плаќања.

Блокчејн во производството ќе стигне 566 милиони долари до 2025-та година

На 4-ти октомври, технолошко-истражувачката компанија ReportLinker објави во еден истражувачки труд дека се очекува пазарот за блокчејна технологија во производствениот сектор во САД да порасне до 566 милиони долари до 2025-та година.

Истражувачите изјавиле дека блокчејн на пазарот на производство се очекува да изнесува околу 30 милиони долари до 2020-та година, а пазарот ќе продолжи да расте со годишна стапка на раст од 80 отсто, на 566 милиони долари до 2025-та година.

Додека во извештајот се наведува зголемувањето на побарувачката за blockchain-as-a-service (Baas) обезбедена од технолошки конгломерати како што се Microsoft и Intel, како главни катализатори за раст на блокчејнот на пазарот на производство, внимателно сугерираше дека недостатокот на регулаторни јасности во САД може да го ограничи растот на пазарот.

Слично на тоа, PricewaterhouseCoopers (PwC), Big Four ревизор, ја изрази својата загриженост во врска со регулаторната неизвесност во блокченjот сектор на САД, бидејќи го ограничува степенот до кој блокчејнот може да се интегрира во постојните инфраструктури на големи конгломерати.

Според главниот за блокчејнот на PwC, Стив Дејвис, многу конгломерати и стартапи ги истражуваат начините за интегрирање на блокчејнот на комерцијално ниво. Сепак, поради регулаторни пречки, компаниите не се во можност да го комерцијализираат блокчејнот во голем обем:

“Бизнисите ни кажуваат дека не сакаат да бидат оставени зад блокчејн, дури и ако во оваа рана фаза од неговиот развој постојат загрижености за довербата и регулативата. Блокчејн по својата дефиниција треба да создаде доверба. Но, во реалноста, компаниите се соочуваат со проблеми со довербата на скоро секој чекор.”

Кина го препознава потенцијалот на блокчејн технологијата во производството

Другите главни крипто пазари, како што се Јапонија и Јужна Кореја, го поттикнуваат развојот на блокчејн технологијата и искористување на децентрализираните системи низ различни индустрии.

Јужна Кореја неодамна го препозна блокчејнот како една од трите клучни технологии на четвртата индустриска револуција, заедно со big data и вештачката интелигенција (AI), бидејќи владата ги објави своите планови за промовирање на блокчејн тренинг за младите таленти во брзорастечката индустрија.

Но, како што нагласи претседателот на Alibaba (393 милијарди долари), Џек Ма, Кина работи како најголем производствен центар во светот, кој активно се префрла на паметни производствени стратегии и технологии за оптимизирање на создавањето и дистрибуцијата на производите.

Иницијативата “Made in China 2025”, стратешки план воспоставен од страна на Кинеската влада за спроведување на софистицирани и напредни технологии за револуција на Кина како иновативен hi-tech производствен погон, ги поттикнува локалните фирми да ги применуваат паметните решенија, еколошкиот развој и новите технологии како блокчејн за поефикасно производство на производи.

Во вкупно десет индустрии во кои спаѓаат роботиката, железничкиот сообраќај, развојот на високо-технолошкиот брод, енергетиката, земјоделството, производството на нови материјали, IT и воздушната опрема, стратегијата “Made in China 2025” ќе распореди многу иновативни решенија.

Forest Tian, капитален инвеститор и основач на Precision Intelligent Technology, изјави дека Кина се движи кон автоматизација во производството, кое бара AI и технологии за обработка на податоци, како блокчејн, за отстранување на рачниот труд.

“Најголемиот тренд во производството е дека автоматизацијата е неповратна. Ќе има огромна побарувачка за овие машини.”

На World AI Conference 2018, Ма цврсто нагласи дека ако блокчејн проектите на AI и IoT не успеат да се насочат кон производствената индустрија, трите технологии на крајот ќе заминат во заборав.

“AI, блокчејн и IoT ќе бидат бесмислени технологии, освен ако тие не можат да ја промовираат трансформацијата на преработувачката индустрија и еволуцијата на општеството кон поеколошка и поинклузивна насока.”

Во зависност од ставот на Кинеската влада кон блокчејн технологијата, блокчејнот во производствениот пазар на Кина би можел да надмине една милијарда долари, со оглед на моменталната големина на паметниот производен пазар на нацијата.

Пред помалку од четири месеци, Кинеската државна телевизиска мрежа CCTV го карактеризираше блокчејнот како револуционерна технологија која може да биде десет пати повеќе вредна од интернетот.

“Блокчејн е втората ера на Интернетот. Вредноста на блокчејн е 10 пати поголема од онаа на Интернет. Блокчејн е машина која произведува доверба.”

Државниот совет на Кина, исто така, побара од локалните владини органи да го забрзаат развојот на блокчејнот, што би можело да поттикне употреба на блокчејн во паметното производство.

“За да се изгради регионален пазар на капитал во Гуангдонг, според отворањето на пазарот на капитал, навремено да се воведе во Хонг Конг, Макао и меѓународни инвестициски институции да учествуваат во трансакциите. Ние енергично ќе развиеме финансиска технологија и ќе го забрзаме истражувањето и примената на блокчејните и big data технологии под премисата на законска усогласеност.”

Како блокчејнот во земјоделството им овозможува пазар од 430 милиони долари

Една студија со наслов “Блокчејн: Прогноза на пазарот на земјоделството до 2023-та”, објавена на 4-ти октомври, проценува дека блокчејнот на пазарот за земјоделство и снабдување со храна е вреден околу 60,8 милиони долари. До 2023-та година, во следните пет години, истражувачите на ReportLinker изјавиле дека пазарот ќе порасне на 429,7 милиони долари, при сложена годишна стапка на раст од 47,8 проценти.

“Се очекува блокчејн пазарот да расте, како резултат на зголемувањето на побарувачката за транспарентност на синџирот на снабдување долж вертикалите во земјоделството и храната”.

Веќе влијателни добавувачи на прехранбени производи, како што се Dairy Farmers, Американските производители на храна и Холандскиот синџир на супермаркети Albert Heijn, почнаа да го користат блокчејн за следење на одредени производи.

Intel, производствениот гигант за чипови кој има вредност од 213 милијарди долари, го лансира Sawtooth Enterprise Blockchain во 2017-т година, децентрализирана мрежа која дава приоритет на приспособливост и безбедност за пренос на морска храна на меѓународно ниво со повисоко ниво на транспарентност.

Hyperledger, главен блокчејн конзорциум управуван од Linux Foundation, официјално го лансираше Sawtooth под знамето на Hyperledger во јануари, соработувајќи со своите конгломерати за тестирање на блокчејнот.

Со силна инфраструктура што ја градат Intel, Hyperledger и јавните блокчејн проекти, сé поголем број добавувачи на храна почнаа со пробни тестови на блокчејнот. Walmart и Nestle, заедно со 10 корпорации во прехранбената индустрија соработуваат со IBM за работа на IBM Food Trust, иницијатива која користи блокчејн за подобрување на следењето на прехранбените производи.

Френк Јианас, потпретседател за безбедност на храната во Walmart, во едно интервју изјави дека постојните системи за следење кои се користат од снабдувачите на храна се скапи и непрактични.

“Никогаш немавме намера да создадеме производ, сето ова започна со идејата дека сакаме да создадеме транспарентен систем за храна. Патот напред е децентрализиран, наспроти снабдувачот да влезе во централизирана база на податоци и да стави податоци во истата и централен орган кој ги поседува податоците. Во овој блокчејн екосистем, ако влезете во него и додадете податоци, тоа се ваши податоци, вие го поседувате.”

Со оглед на напредокот што го постигнаа 12-те најголеми добавувачи на храна во светот за активно тестирање, користење и спроведување на блокчејн, може да се рече дека индустријата за снабдување со храна може да биде еден од првите сектори кои ќе го видат вистинското широко распространето прифаќање на блокчејн технологијата.

Веќе, како што објасни директорот и потпретседателот на блокчејн решенијата во IBM, Сузан Ливингстон, IBM Food Trust и 12-те компании ја тестираа применливоста на блокчејнот повеќе од една година, чистејќи 500.000 трансакции.

“Ние сме биле во производство близу до една година, работиме со неколку компании, општата достапност ќе биде објавена во третиот квартал, а потоа можеме да стигнеме на ниво на поголем обем на компании. Ние сме многу блиску до тоа да стигнеме до посакуваната цел.”

Најголемиот блокчејн пазар е малопродажниот со 2,3 милијарди долари

Во јуни, MarketsandMarkets објави нов извештај по истражување на пазарот “Блокчејн на пазарот за малопродажба преку провајдер, намена, големина на организација и регион – глобална прогноза до 2023-та”, откривајќи дека блокчејн на малопродажниот пазар во моментов е вреден 80 милиони долари.

До 2023-та година, истражувачите прогнозираа дека блокчејнот на малопродажниот пазар би можел да порасне на 2,393 милијарди долари, со комбинирана годишна стапка на раст (CAGR) од 96,4%. Тоа е највисокиот CAGR и прогнозиран раст од секоја индустрија поврзана со блокчејн.

Студијата сугерираше дека САД ќе го водат блокчејниот пазар на мало во наредните години, бидејќи владата ја призна блокчејната технологија како важна компонента на економијата во иновациите. Водечките software-as-a-service (SaaS) провајдери, исто така, почнаа да нудат решенија поврзани со блокчејн на конгломерати.

“Трговците на мало го препознаа потенцијалот на блокчејн технологијата за ефикасноста на синџирите на снабдување и започнаа да ја усвојуваат технологијата за развој на деловни намени. Покрај тоа, Американската влада ја истражува блокчејн технологијата за зајакнување на економијата во иновациите.”

За малопродажба, е потребна блокчејна мрежа која може да се справи со најмалку 50.000 трансакции во секунда е за да се олеснат големите снабдувачки синџири кои се поддржани од трговците.

Истражувачите велат дека главните блокчејн производители, вклучувајќи ги IBM, SAP, Microsoft, Amazon Web Services (AWS), Bitfury, Auxesis Group, Cegeka, BTL, Guardtime, Loyyal и BigchainDB, активно развиваат деловни блокчејн апликации.

Блокчејн во финансии: 3 трилиони долари

Оffshore банкарскиот пазар, во кој во најголема мера доминираат финансиски институции и банки кои ги надгледуваат штедните сметки за трговците со висок профил и институционалните инвеститори, се проценува на околу 32 трилиони долари.

Основачот на крипто инвестициската фирма 1Confirmation, Ник Томаино, изјави за време на интервјуто дека само врз основа на шпекулации, блокчејн на финансискиот пазар би можел да постигне неколку трилиони долари во вредност.

“Ги гледам инвестирањето и шпекулациите како усвојувањето. Мислам дека е можно крипто да добие од 200 милијарди долари до неколку трилиони за само тод тоа [шпекулација]. Од моја перспектива, она што го гледам на глобално ниво во смисла на гледање на оваа нова класа на средства за инвестирање мислам дека е можно”.

Повеќето банки кои работат во  offshore банкарскиот сектор генерираат профит од трансакциските трошоци кои се јавуваат при обработка на големи трансакции. За трансакција која надминува еден милион долари, дури и во Transferwise, платформа која ги елиминира скриените банкарски такси, чини околу 7.500 долари за да ја процесира.

Ако блокчејнот го го наруши глобалниот финансиски систем, многу е веројатно дека технологијата значително влијае на offshore банкарскиот пазар преку обезбедување на децентрализирани алтернативи за инвеститорите кои треба да ја пренесат вредноста.

На 16-ти октомври, инвеститор на Биткоин испратил 29.999 BTC, најголема  трансакција на биткоини во последниве неколку месеци, во вредност од околу 194 милиони долари, со цена од 0,01 долари. Со оглед на тоа што чини околу 1 отсто од трансакцијата да се расчисти исплата од 1 милион долари во fiat валута, да се испрати трансакција од 194 милиони долари, може лесно да чини стотици илјади долари со наследни системи.

Претседателот на Alibaba, Џек Ма, во еден неодамнешен говор изјави дека Alibaba внимателно ја проучува  блокчејната технологија за да се осигура дека може да се воспостави безготовинско општество во кое сите се вклучени.

“Посебно внимание посветувам на безготовинското општество и блокчејн технологијата. Мојата работа и работата на Alibaba е дека ние ќе го придвижиме светот во безготовинско општество. Ова општество може да ги направи сите еднакви, вклучително и да ги добијат парите што им се потребни, да се осигураме дека е одржлив. Јас мразам корупција. Не би сакал некој преку валкан начин да ми ја одземе мојата можност, затоа сакаме безготовинско општество.”

Постојат неколку проекти за јавен блокчејн, како што се Ripple и Stellar, кои работат со банки и даватели на услуги за плаќање за да го користат блокчејниот елемент како основен слој за обработка на плаќањата.

Chain, кој беше усвоен од Stellar за да го создаде Interstellar, соработувал со Visa за да го имплементира блокчејн пред да се справи со Stellar. Ripple обезбеди партнерство со Banco Santander за да ги процесира исплатите на својата мобилна апликација со блокчејн мрежата на Ripple.

Доколку некои јавни блокчејн-мрежи можат да обезбедат дел од уделот на пазарот на offshore банкарскиот сектор и традиционалните stores of value како златото, тогаш може да се постигне мулти-трилион блокчејн финансиски пазар.

Досега, блокчејнот во малопродажбата е предвиден да биде најголемиот пазар за новата технологија до 2023-та година со 2,3 милијарди долари. Со аналитичарите кои очекуваат блокчејн технологијата во земјоделството да биде во вредност од 430 милиони долари и 500 милиони долари во производството, се предвидува брз раст на технологијата.

Блокчејн во енергетиката и осигурувањето, исто така, се предвидени од MarketsandMarkets да пораснат до 7 милијарди долари и 1,4 милијарди долари, соодветно, до крајот на 2023-та година, со сложена годишна стапка на раст од 84,9 проценти.

Целта за раст од 7 милијарди долари од блокчејнот во енергетската индустрија претпоставува експоненцијален развој континуирано да се направи во блокчејниот пазар на енергија, што останува неизвесно во тековната фаза на раст.

Leave a comment