Украинскиот парламент предлага данок за дигитални валути

The Verkhovna Rada, парламентот на Украина, предложи закон што, откако ќе биде усвоен, ќе ги оданочи операциите поврзани со крипто-средства, според нацрт-законот објавен на 14-ти септември.

Нацрт-законот, кој беше инициран од 23 владини претставници, предлага данок од 5% на физички и правни лица кои работат со виртуелна валута, како што се криптовалутите и токените.

Почнувајќи од 1-ви јануари 2024-та година профитот од бизнисите поврзани со крипто би бил оданочен со 18%, што претставува основа за корпоративниот и персоналниот данок на доход во Украина, според Trading Economics.

Новиот предлог-закон има за цел да ги повлече големите количини на операции од сивиот пазар, со цел да ги зголеми приходите на државниот буџет, додавајќи сосема нов вид на приходи, како и да го поттикне развојот на крипто-поврзаната активност во Украина. Објаснувањето во прилог на законот објаснува:

“Соодветно на тоа, воведувањето на трансакции со виртуелни средства во правната област ќе [овозможи] да се подготват 1,27 милијарди хривнии (43 милиони долари) во буџетот на годишно ниво од 2019-2024-та година.”

До денес, криптовалутите не се законски регулирани во Украина. Во септември 2017-та година, Украинскиот Кабинет на министри на Одборот за финансиска стабилност, кој работи под The Verkhovna Rada, бил свикан за да го утврди правниот статус на виртуелните валути, како Биткоин (BTC).

Во мај 2018-та година, шефот на Националната пазарна комисија за хартии од вредност (SSMCS) на Украина, Тимур Хромов, откри дека комисијата ќе размисли за признавање на криптовалутите како финансиски средства, нагласувајќи ја потребата за законско признавање на криптовалутите, што подоцна во јули беше поддржано од Советот за финансиска стабилност.

Во јуни, Државната служба за специјална комуникација и заштита на информации на Украина откри дека власта не планира да го регулира крипто-фармањето, наведувајќи ја неизвесното состојба на криптовалутите и непредвидливите реакции од страна на властите.

Leave a comment