Турција го формира првиот Универзитет за блокчејн во земјата

Турција го основа првиот блокчејн центар на ниво на универзитет во земјата, со цел да го затвори јазот во блокчејн експертизата и да обезбеди широко распоредување на технологијата, објави локалниот магазин News Daily Sabah на 3-ти август.

Истанбулскиот блокчејн центар за иновации (BlockchainIST Center) беше инаугуриран на Bahçeşehir University (BAU)). Според директорот на центарот, Бора Ердамар, BlockchainIST треба да биде “најважниот центар за истражување, развој и иновации во Турција во кој научните студии и публикации се направени со блокчејн технологии”.

Ердамар изјави дека Турција можеби има шанса да стане водечка земја во технологијата која ќе го “трансформира човештвото”. Тој ја истакна важноста на соработката со други образовни институции, бизниси и владини институции со цел да се спроведе соодветно истражување за блокчејн и да ги испита можните случаи на негова употреба.

Во меѓувреме, други универзитети ширум светот веќе ги прифатија придобивките од дистрибуираната ledger технологија, нудејќи блокчејн, паметни договори и курсеви поврзани со криптовалентност.

Само оваа година, Универзитетот Стенфорд го основа Центарот за истражување на блокчејн, делумно поддржан од Фондацијата Ethereum, а главниот бразилски универзитет Fundação Getúlio Vargas започна да нуди прва магистратура по криптофинансирање во земјата. Ripple, исто така, донираше 50 милиони долари на 17 универзитети на глобално ниво за поддршка на блокчејн и крипто образованието.

Иако директорот на BlockchainIST истакна дека Турција станува дигитализирана и вложува големи напори за да се задржи чекорот со остатокот од светот во дигиталната трансформација, турските власти покажаа двосмислен став кон крипто индустријата.

Минатиот ноември, владата на земјата покажа груби ставови за биткоин (BTC), кога пратениците на државната Дирекција за верски прашања рекоа дека BTC не е “компатибилен” со исламот. Сепак, во февруари оваа година, заменик-претседателот на турската Партија за националистичко движење не само што предложи неколку предлози за пазарот, туку ја спомна и можноста за национална дигитална валута наречена TurkCoin.

Leave a comment