Турската лира во колапс, медиумите ја истакнуваат релативната стабилност на биткоинот

Мејнстрим медиумите се опседнати со девизната криза во Турција во понеделникот, 13-ти август, со Bloomberg презентирајќи биткоинската (BTC) релативно ниска нестабилност.

Водејќи се со насловот “Турција пропаѓа а пропагира лира над биткоин”, Bloomberg стана најскорешната публикација која го откри целосниот степен на девалвација на Турската национална валута оваа година.

“10-дневните промени во лирата во однос на американскиот долар сега ги надминуваат оние за биткоин поради ескалацијата на кризата во Турција”, објави Bloomberg.

Турција забележа зголемен интерес за оисниците на биткоин, бидејќи лирата, која веќе беше преполовена во однос на доларот од јануари, брзо се слизна на најдолното досегашно ниво поради грст од геополитички фактори.

Според податоците на Google Trends, интересот за биткоин значително се зголемил во август, додека локалните платформи за размена забележале дека интересот пораснал над 150% оваа недела.

Бидејќи законодавците спроведуваат контроли на капиталот, статусот на крипто-валутата во земјата останува неизвесен. И покрај официјалниот став на Турција што се појавува како сугестија дека биткоин не е компатибилен со исламот, локалните платформи за размена продолжуваат да добиваат целосна банкарска поддршка, забележува Forbes оваа недела.

На тие платформи за размена почна да им се заканува зголемена нестабилност, со оператори како што се BtcTurk, кои ја продаваат монетата по цени од околу 500 долари по биткоин, поскапо отколку на странските платформи.

Тој тренд може да продолжи, тврдат аналитичарите, ако не се стабилизира економската ситуација.

Leave a comment