Тужбата од Винклвос тврди дека Чарли Шрем “украл 5000 биткоини” во 2012-та година, адвокатот на Шрем негира

Адвокатот на основачот на Bitcoin Foundation Чарли Шрем, ги негираше тврдењата на Тајлер и Камерон Винклвос дека “украл” 5000 биткоини (сега 31,7 милиони долари) од нив во 2012-та година, објави денеска New York Times (NYT).

Во тужбата во четвртокот, 1-ви ноември, близнаците Винклвос, со кои Шрем работел на претходниот проект пред да отслужува една година затвор за наводно купување на дрога со помош на Биткоин (BTC), наведено е дека проблемот датира се до 2012-та година.

“Или Шрем имал неверојатна среќа и успех по напуштањето на затворот, или – поверојатно – ги “стекнал” неговите шест имоти, два Maseratis, два моторни чамци и други средства со вредност на 5000 Биткоини кој тој ги украл”, NYT ја цитираше тужбата.

Судијата кој ја надгледува жалбата – истиот што бил вклучен во претходниот случај на Шрем – “се согласи да ги замрзне” некои од неговите средства, барање што првично се појавило во септември, истовремено размислувајќи за уште едно тврдење дека му должи 950.000 долари во враќање на имот од кога се изјасни за виновен во 2014-та.

Дебаклот се навраќа на наводни средства кои Шрем не успеа да ги врати на Винклвос браќата како дел од нивната инвестиција во неговиот постоен проект BitInstant.

Освен наплатата од 250.000 долари, Шрем, наводно, им дал на близнаците само 189.000 долари во Биткоин, кој во тоа време се тргувал околу 12.50 долари.

Лошото менаџирање ги уништило односите помеѓу партнерите, додека Шрем подоцна се изјасни за виновен за активностите кои го вклучуваат BitInstant пред да дојдат браќата Винклвос на чело на истиот.

Во меѓувреме, приватниот истражувач ангажиран од близнаците наводно, ги следел исчезнатите 5000 BTC, што доведе до оваа тужба и одлуката за замрзнување на средствата.

Додека Шрем официјално не одговори на новиот правен предизвик, адвокатот што го претставува ја критикуваше содржината на тужбата.

“Тужбата погрешно тврди дека пред околу шест години Чарли суштински ги проневерувал илјадниците биткоини”, рече тој во изјавата, додавајќи:

“Тоа не може да биде подалеку од вистината. Чарли планира енергично да се брани и брзо да го исчисти своето име.”

Шрем не даде свој коментар за медиумите.

Leave a comment