Трите личности кои го мразат Биткоин со страст

Има нешто во Биткоин што поттикнува силни емоции кај луѓето. Либертаријците го сакаат, анархистите го обожаваат, cypherpunks копнеат по него. Но, не сите емоции за биткоин се позитивни. Банкарите се плашат од него, политичарите не му веруваат, еколозите го навредуваат, а неколку луѓе, тие веројатно го мразат.

Луѓето кои обожаваат да го мразат Биткоин

Кога луѓето развиваат аверзија кон нешто, нивниот вообичаен инстинкт е да се оддалечат од тоа. Да Биткоин или нешто друго, ако го мразите, вие сте склони да го избегнувате по секоја цена. За некои мазохисти, сепак, избегнувањето не е опција. Тие не можат да оддолеат, постојано се враќаат накај Биткоин, фасцинирани и одбиени во еднаква мерка.

Овие личности се склони да ја бранат својата биткоин опседнатост врз основа на тоа дека тие едноставно се обидуваат да ги заштитат невините инвеститори да не подлегнат на своите лукавства. “Чист отров за глувци”, како што Ворен Бафет незаборавно го нарече Биткоин. Меѓутоа, нивната неспособност да го остават на раат Биткоин, издава подлабок страв: криптовалутата може да достигне глобална доминација, поради што нивната животна работа ќе биде излишна. Во оваа рамка, омразачите на Биткоин се помалку мотивирани од алтруизмот за невините отколку од егзистенцијален страв што, доколку Биткоин преовлада, ризикуваат да бидат на погрешната страна и исмејувани. Како молци, привлечени на отворено светло, следните субјекти едноставно не можат да избегаат од биткоинската орбита.

Дејвид Џерард

Омразата на Дејвид Џерард за Биткоин е библиска. Ако писателот беше крајно болен и Сатоши Накамото му го предаде лекот, Жерард, најверојатно, ќе одбие да го земе од принцип. Тој ги исполнува своите денови  критикувајќи се што е поврзано со крипто, но посебно го задржува вниманието кон Биткоин, демонот што ги предизвика сите. Најдобро познат по својот блог “Attack of the 50 Foot Blockchain”, делото на Џерард исто така може да се најде на веб-страници како  Foreign Policy, каде што прави такви непристрасни статии како “Заборавете на биткоин, обидете се со вашиот душек – Криптовалутите се исто толку безбедни како да ги чувате вашите пари во чорап под нечиј туѓ кревет”. Тој, исто така, напиша пост за The Block со наслов “Проблемот со Биткоин”. Проблемот со Биткоин, кој се појавува, е сè. Жерард ја завршува својата тирада, велејќи:

Ќе има нешто што се нарекува “Биткоин”, потекнува од сегашниот софтвер и блокчејн, со децении. Впрочем, потребни се само две заинтересирани лица. Колку ќе биде во интеракција со остатокот од светот, тоа е отворено прашање. Поголемиот дел од новите технологии всушност не одат никаде, на крајот на краиштата.

Нуриел Рубини

“Др. Doom” е типичниот пример за Биткоин мразач, а неговите прогласи не треба да се повторуваат по безброј пати. Како скршен часовник, Рубини повремено е точен – како што е Дејвид Џерард – во откривањето на измамнички ICOs и работи кои не треба да бидат на блокчејн. И двајцата трговци на несреќата многу пати го повикале волкот, меѓутоа, им давале и доста причини на биткоинерите да ги отфрлат нивните изјави.

“Што и да се случи со дигиталните валути на централната банка, тие никогаш нема да ги заменат децентрализираните криптовалути, исто како што Рубини никогаш нема да ја измени болката што ќе му кажува дека требал да купи биткоин уште во 2013-та година.”

Пол Кругман

Нуриел Рубини не е единствениот економист кој се бори да ја разбере економијата на Биткоин. Човекот кој славно пишуваше: “До 2005-та година, ќе стане јасно дека влијанието на интернетот врз економијата не е поголемо од факсот” е слично скептичен во врска со Биткоин. Во 2013-та година, тој напишал NYT op-ed со наслов “Биткоин е злото” и оттогаш го напаѓа. “BitCoin”, како што тој го нарекува, не е поддржан од ништо, нема суштинска вредност и “неговиот пораст на цените е поттикнат од шпекулации – од она што Роберт Шилер го нарекува природна Понзи шема”. Докажувајќи дека тој не е комплетен технофоб, сепак, има мислење за споделување: тој верува дека основниот блокчејн на Биткоин е интересен.

Конструктивната критика на Биткоин е здрава. Всушност, некои од најголемите критичари на Биткоин се исто така и неговите најголеми поддржувачи, бидејќи тие признаваат дека само преку критикувањето на криптовалутите и  доведувајќи ги во прашање нивните способности тие можат да бидат подобрени. Каде и да оди Биткоин, и каков вид на финансиски систем ќе се појави, никогаш нема да биде доволно добро за Рубини и Жерар, кои дури и кога ќе бидат на нивните смртни постели сè уште ќе плукаат по криптовалутата што ја обожаваат да ја мразат.

Leave a comment