Трикот за продажба на блокчејн решенија? Не кажувај “блокчејн”

Кога Адриан Патен, ко-основач на FX блокчејн проектот Cobalt, овие денови им се заканува на банките, внимателно ги избира своите зборови.

Во еден потег што може да направи многу за да го потврди наодот на Гартнер оваа недела дека циклусот на возбуда за блокчејн влегува во таканаречената “пат кон разочарување”, Патен призна дека ретко ја спомнува технологијата, наместо тоа избира да се фокусира на заштеди од трошоците што Cobalt може да ги донесе без бенефитот на некои од најпопуларните buzzwords во последните неколку години.

“Ние се обидуваме да не ги спомнуваме блокчејните или DLT премногу во случај да ги комплицира работите”, рече тој.

Според гледиштето на Патен, многу финансиски фирми имаат пристап со “и ние исто” со блокчејн, пример како што е стадото од банки кои се приклучуваат кон конзорциумот R3. Покрај тоа, повеќето се веројатно инвестирани во премногу proofs-of-concept, изјави тој.

“Тие имаат тенденција да размислуваат на начин што, ако сите други се инвилвирани во нешто, дека и тие треба да бидат во него, за секој случај ако член на одборот ги праша што прават во блокчејн”, продолжи тој.

Резултатот е дека луѓето се упатиле кон DLT, со намера да ја користат технологијата, наместо да ги разгледуваат барањата за нејзиниот процесна работа, барањата за пораки и дали всушност функционираат, додаде Патен. Но, Cobalt, кој создаде сопствена дистрибуирана ledger технологија за својата конкретна  употреба за тргување, не е сам.

Постојат и други компании некаде таму со live системи кои всушност вистински работат, како што се Baton Systems, исто така во FX просторот со DLT, но кои тоа го прават помалку јавно или барем не дозволуваат технологијата да доминира во нивните пораки.

Гледањето на успешни фирми без блокчејн центар може да се гледа како освежувачки, или можеби извор на загриженост. Со 90% од блокчејн проектите со нестабилен бизнис фокус кој ќе престане со работа во наредните години.

Како таков, Марта Бенет, главен аналитичар во Forrester Research , отиде толку далеку што вели дека оние што истрајуваат најверојатно ќе сфатат дека успехот “не е навистина околу технологијата, туку во бизнисот.”

По златната треска

Подготвени да го прифатат разочарувањето, некои фирми не им пречи дури и да признаат дека го употребуваат терминот “блокчејн”, кога всушност користеле некои од неговите клучни елементи, без онаа типична возбуда, веќе подолго време.

Пред да биде објавена биткоин белата хартија, Guardtime ја развива својата Keyless Signatures Infrastructure (KSI), која користи концепти како поврзани time-stamping (интегрално за биткоин) за да се елиминира потребата за доверливи трети лица или криптографски клучеви за проверка на податоците.

Додека златната треска на блокчејн се одвива околу него, извршниот директор на Guardtime, Мајк Гол, рече дека се опфатил со перцепираните придобивки од усогласувањето на неговата компанија со блокчејн движењето.

“Се нарекувавме себеси блокчејна компанија безобѕирно. Седевме на конференции слушајќи ја целата оваа блокчејн манија која почнуваше да се случува и се погледнавме едни со други и си рековме:” Чекај, не е ли ова тоа што ние правиме?”

Guardtime, кој може да се пофали со широк спектар на корисници од гигант за превоз и достава Maersk до NHS (National Health Service), е многу различен од ethereum, истакна Гол, но крајниот резултат е ист: еден единствен извор на вистина и непроменливост.

Гол, исто така, ги исмеваше “крипто фанатиците кои мислат дека сè треба да се децентрализира”, став кој тој вели дека е “целосно ирелевантен за претпријатијата”. “Нема да имаме проблем да направиме брзо маркетиншко префрлување кога блокчејн ќе стане негативен, со цел да се врати фокусот врз нашата сопствена категорија на KSI технологија”, продолжи Гол.

“Ќе има пресвртна точка, особено во претпријатијата каде има случаи на нула производство. Луѓето ќе видат дека царот е без облека”, рече тој.

Патен, од Cobalt, исто така смета дека блокчејн просторот е погрешно раководен од “евангелисти и фундаменталисти”.

“Идејата дека секоја порака и секој дел од животниот циклус ќе биде шифрирана и декриптирана кога веќе постои во стотици бази на податоци во чист текст формат, е малку наивно”, рече тој.

Зборувајќи со тврдокорен деловен пристап, тој го нарече Cobalt производ наместо проект и рече: “Ако не ги намалуваме трошоците за 80 отсто, луѓето нема да се оддалечат од функционерите. Треба да бидеме многу поевтини и подобри.”

Од перспектива на банките

Па, како идејата за избегавање на блокчејн евангелистите звучи во блокчејн одделот на банките? Излегува дека се чини дека мислењето е во тенденција.

“Тоа е токму она што би сакале да го видиме”, рече Вил Соинту, шеф на новите технологии во Nordea Bank. “Треба бизнисот да биде на прво место. Сега сме се преселиле во фаза, каде што навистина треба да видиме повеќе компании кои доаѓаат со јасен бизнис случај и со фактот дека тоа е блокчејн или DLT мрежа во позадина.”

Сепак, Соинту можеби не е типичен блокаџински евангелист.

Откако беше донесен во Nordea во средината на минатата година, тој го собра блокчејниот тим под еден покрив и ги затвори речиси сите прототипови. Nordea ги намали своите напори до We.Trade, тест на недвижен имот со Финската влада и корпорациски блокчејн, кој сега ја помина proof-of-concept фазата.

“Не мислам дека ни треба друг  proof-of-concept за нешто како КYC”, изјави Соинту. “Ние не ни треба друга меѓународна PoC исплата, нас не ни треба друг FX PoC. Овие работи се докажани.”

Запрашан дали почнал да забележува тренд каде што fintech прво го споменале деловниот случај а потоа блокчејн како втор, Соинту рече: “Можеби ова е повик за акција, но токму сега не ги гледаме таквите премногу.”

“Деведесет и девет отсто од компаниите кои доаѓаат да разговараат со нас велат:” Имаме најпрометна блокчејн мрежа во светот, а тука се и 100 случаи на употреба за кои можеме да ја користиме технологијата”, рече тој, заклучувајќи:

“Тие воопшто не ни се од помош.”

Leave a comment