‘Третирајте го Биткоин како што го прави тоа Швајцарија’ и порача на Централната банка министерот за финансии на Зимбабве

Новиот министер за финансии на Зимбабве изјави дека земјата треба да го прифати Биткоин на државно ниво на начин сличен на тој на Швајцарија, објави локалниот медиум IT Web Africa денеска на 17-ти септември.

Цитирајќи го “инвестирањето и разбирањето на Швајцарската централна банка” во Биткоин, Мтули Нкубе изјави дека ќе ја повика Резервната банка на Зимбабве (RBZ) да ги следи истите стапки.

“Зимбабве треба да инвестира во разбирање на иновациите и честопати централните банки се премногу бавни во инвестирањето во овие технологии”, објавува цитатот на публикацијата.

“Но, постојат и други земји кои се движат побрзо. Ако ја погледнете Швајцарската централна банка, тие инвестираат и се разбираат во Биткоин.”

Зимбабве продолжува да се соочува со парични тешкотии по политичките пресврти со години на грбот на економски превирања.

Во меѓувреме, RBZ презеде поголем ризик од аспект на криптовалути, во мај оваа година, забранувајќи ги сите домашни банкарски институции да ги услужуваат крипто-бизнисите на начин сличен на тие на Индија и Иран.

Нкубе продолжи да имплицира дека сега за да се сврти погледот од Биткоин да се затвори вратата за бенефиции кои ќе се претстават подоцна.

“… Ако овие земји можат да ја видат вредност во ова и каде сето тоа тргнало, и ние исто така треба да обрнеме внимание”, рече тој.

“… Идејата не е дека треба да го спречиме тоа и да кажеме да не се прави, туку регулаторите треба да инвестираат и да пробаат да држат чекор со нив и да најдат начини да го разберат, а потоа да го регулирате, бидејќи сега веќе го разбирате.”

Во јули, RBZ откри дека проучува начини за примена на блокчејн технологијата во нејзините внатрешни процеси.

Leave a comment