Топ 7 најдобри земји за биткоин фармање

Биткоин фармањето е составен дел од биткоинскиот екосистем, бидејќи тоа е механизмот што ја обезбедува мрежата. Исто така им овозможува на фармачите да добијат блок награди во форма на нов биткоин за обезбедување на мрежата, како и за потврдување и обработката на трансакции. Наградата за фармање биткоин моментално изнесува 12,5 биткоин по успешно исфарман блок.

Покрај прилагодувањето на тешкотиите вградени во мрежата, профитабилноста на фармањето биткоин е под влијание на голем број надворешни фактори. Тие вклучуваат:

  • трошоците за ел.енергија
  • употребената машинерија
  • интернет конекција
  • регулаторната клима

Сите овие фактори зависат од локацијата каде се одвива биткоин фармањето. Овој водич ги открива седумте најдобри земји за фармање биткоин врз основа на погоре споменатите фактори.

Исланд

Исланд стана центар за крипто фармачката заедница. Genesis mining, водечка фармачка операција, го премести своето седиште во Рејкјавик во 2014-та година и објави извештаи дека фармачките операции се зголемиле во земјата, што доведе до двојно зголемување на потрошувачката на електрична енергија.

Биткоин фармачите ја искористуваат релативно евтината електрична енергија достапна во земјата. Исланд го користи значителниот број природни извори во своите граници за да создаде енергија. Користејќи хидроелектрични и геотермални централи, земјата може да создаде одржлив извор на електрична енергија, која им ја дава на своите граѓани по ниска цена. Ова ги привлекува фармачите. Извештајот на Elite Fixtures процени дека цената за фармање биткоин во Исланд би изнесувала 4.746 долари.

Дополнително, студената клима во Исланд им овозможува на фармачите да заштедат на трошоците поврзани со алатките за ладење. Бидејќи фармачките компјутери треба да бидат вклучени во секое време, тие стануваат многу жешки и бараат ладење со цел ефикасно да функционираат и да се избегне ризикот од запалување. Сепак, студената клима ја намалува потребата за ова, што им помага на фармачите да заштедат на трошоците за ладење.

Последно, но не и најмалку важно, фармањето биткоин и други криптовалути во Исланд е легално.

Грузија

Проценетите трошоци за фармање еден биткоин во Грузија изнесува 3.316 долари. Ова е втората најниска цена за фармање на нашата листа на најдобрите земји за фармање битките. Земјата во Источна Европа се служи со ниски трошоци за електрична енергија, што го потврдува масовниот центар за фармање во сопственост на BitFury во границите на земјата.

Дополнително, Грузија, исто така, има атрактивна даночна и регулаторна клима за крипто фармачи. Законот не признава дека фармањето е оданочливо дејство кое доведува до многу ниски даноци, ако воопшто се однесуваат на фармачите. Всушност, пратениците се многу позитивно поставени кон криптовалутите, донесоа голем број закони кои се дизајнирани да ја привлечат блокчејн индустријата во земјата.

Канада

Се проценува дека фармањето еден биткоин чини во просек 3.965 долари во Канада. Земјата во Северна Америка брзо станува алтернатива за кинеските фармачи, кои сакаат да ги пренесат своите операции од сè понеповолната регулаторна клима во нивната матична земја.

Освен тоа, хидроелектричните централи во Квебек имаат атрактивни стапки кои дополнително ги намалуваат трошоците за електрична енергија за податочните центри и фармачите. Студената клима е дополнителна предност, бидејќи може да се заштеди на трошоци за ладење.

Канада е исто така меѓу најдобрите земји кога станува збор за поволна регулаторна клима за криптовалути и блокчејн технологија. Додека земјата лесно ги регулира ICO, фармањето е сосема легално. Дополнително, пратениците презедоа проактивен став и имаат за цел да продолжат да обезбедуваат пријателска средина за крипто просторот.

САД

Просечната цена на фармањето еден биткоин во САД е 4,785 американски долари. Сепак, вистинската вредност варира многу во различни држави во земјата. До неодамна, државата Њујорк, која имаше една од најниските трошоци за електрична енергија во светот, беше рај за фармачите. Поради приливот на фармачи и како резултирачкиот притисок на снабдување, државата го прекина додавањето на нови фармачи во мрежата.

Државата со најевтина стапка е Луизијана во која фармањето биткоин во просек кошта 3,224 долари. Другите држави кои спаѓаат во првите пет најевтини локации за фармање биткоин во Америка се Ајдахо, Вашингтон, Тенеси и Арканзас.

Покрај тоа, САД е релативно пријателски поставен кон крипто просторот. Додека сѐ уште има конфузија околу тоа како се класифицирани ICO, фармањето во голема мера е нерегулирано, давајќи им на учесниците слободно фармање во повеќето држави.

Русија

Русија се обидува да се позиционира како земја која е пријателска кон криптовалутите, за да има корист од блокчејн индустријата која е во подем. Со најголем дел од својата енергија создадена од природни извори, проценетата цена на фармањето биткоин е 4.675 долари. Исто така, постојат планови да се обезбеди субвенционирана енергија за фармачите од вишокот ел. енергија за мрежата на најголемиот енергетски снабдувач на земјата.

Студената клима во земјата е поволна за фармање и регулаторната клима е погодна за крипто просторот. Важно е да се напомене дека законодавците во моментов размислуваат за законот за регулирање на криптвалутите. Сепак, малку е веројатно дека ќе влијае на фармањето биткоин.

Венецуела

Венецуела е земја со најевтини трошоци за електрична енергија. Се проценува дека фармањето еден биткоин чини само 531 долари, бидејќи електричната енергија е масовно субвенционирана од владата.

Додека имаше апсења направени во минатото во врска фармањето биткоин, Венецуелскиот претседател Мадуро неодамна објави дека фармањето е сосема легално. Додека ова најверојатно е поврзано со лансирањето на Венецуелскиот криптопроект Petro, тоа ја отстранува регулаторската пречка за оние кои бараат профитабилно искористување на ниските цени на електричната енергија. Сепак, увозот на фармачки апаратури во земјата почна да претставува предизвик за локалните фармачи.

Естонија

Конечно, технолошки-паметната земја во Источна Европа наречена Естонија. Естонија брзо станува фаворит за фармачите поради релативно евтината електрична енергија, многу поволниот став на регулаторите, како и лесно достапниот висококвалитетен пристап до интернет. Проценетата цена на фармање на биткоин е 5.551 долари.

Иако овој просечен трошок е највисок на оваа листа, важно е да се забележи дека Естонија има поволни политики за оданочување, што значи дека е можно да се надоместат трошоците за потрошената енергијата со заштедите од даноците.

Leave a comment