Топ 6 stablecoins во крипто

Stablecoins брзо стануваат светиот грал во криптовалутите, истовремено бидувајќи безбедно место, каде вредноста може да се чува за време на испарливи периоди на пазарот, и сигурно средство за трансакција.

Нестабилноста ги попречува мејнстрим и децентрализираните економии, каде што брзите флуктуации на цените ја поништуваат корисноста на криптовалутата како средство за трансакција за бизнисите и потрошувачите и нејзината перспектива како долгорочно средство од вредност за инвеститорите.

Сепак, во пресрет на овие големи недостатоци, потрагата по стабилност ескалира. Десетици проекти ја спомнуваат нестабилноста како свој непријател и станаа познати како “stablecoins”, со крипто-fiat хибридот Tether меѓу најраните и најистакнатите.

Потрагата за врвната stablecoin е во тек, и овој напис нуди кратка анализа на највредните од нив за спомнување.

Tether

Како еден од најуспешните stablecoins до денес, Tetter’s USDT постигнува стабилност едноставно со поврзување на вредноста на секој токен со 1 американски долар. Наводно, за секој USDT во постоење Tether има американски долар за истиот во банкарската сметка на младата компанија.

Додека криптовалута поддржана од fiat, е едноставен и ефективен пристап за заштита на нивните сопственици од значајната нестабилност на пазарот, тоа е јасно и едноставно решение со оглед на нејзината концепциски централизирана премиса и нејзина зависност од американскиот долар. И покрај тврдењата на Tether за децентрализација, неодамнешниот хакерски напад што резултираше со загуба од 30 милиони долари јасно ја дискредитира секоја одбрана.

Легитимитетот на Tether’s USD постојано се доведува во прашање, при што многумина укажуваат на недостаток на транспарентност или доказ за финансиска состојба; и суштински, нивните правила за користење не наложуваат никаква законска обврска да го претворат USDT во американски долари. Понатаму, централизираната, за која е потребна дозвола, природа на USDT и нејзината поврзаност со fiat валута привлече големи критики од крипто заедницата.

Сепак, со пазарен капитал од скоро 2,3 милијарди долари, трговците сè уште продолжуваат да ја користат стабилноста на USDT за можностите за арбитража, слободните трансакции и нивото на стабилност во голема мера супериорно од тие на поголемиот дел од криптовалутите.

USDX

Укажувајќи на недостатоците на проектите за “stablecoin”, USDX нуди монета која ги избегнува стапиците за користење на fiat валута за безбедност. Нивниот USDX токен се совпаѓа со вредноста на американскиот долар со користење на иновативен алгоритамски протокол, бришење на ризиците поврзани со користење на USDT или други монети поддржани со fiat.

USDX генерира стабилност преку својата алгоритамска централна банка, која го проширува и договара снабдувањето на токенот USDX за да одговара на вредноста на американскиот долар во реално време. Пазарните стапки се доставуваат преку Oracle Feed, нивната децентрализирана услуга, која користи докази за автентичност за да се извлечат податоци од голем број берзи. За да се обезбеди сигурност и транспарентност, девизните курсеви мора да бидат прифатени или отфрлени од страна на случајно избрани носители на токени. Користејќи го овој механизам, системот има децентрализирани, веродостојни средства за да се приспособи на индикаторот за вредност.

Додека USDX не е единствениот кандидат на оваа листа користејќи механизам за “еластична набавка”, тој тврди дека има супериорна децентрализација и стабилност поради отстранување на потребата од обезбедување. Проектот со седиште во Сингапур е во своите скромни почетоци, но креативната визија може да даде stablecoin која е идеална за тргување и размена во рамките на Dapps.

Havven

Зависноста од надворешни средства како fiat или алтернативна криптовалута претставува очигледен предизвик за врзана криптовалута; потпирајќи се врз трета, потенцијално централизирана партија. За разлика од поголемиот дел од stablecoins, Havven креираше автономен пристап за решавање на нестабилноста.

Истовремено децентрализирана платежна мрежа и stablecoin, проектот има својствена корист; како мотивирачки систем за награди и стабилни услови за трансакција. Ова се постигнува преку dual-token економија, каде што секој Nomin токен е поддржан од колатералниот токен на системот, Havven. За возврат за поставување на Havvens и обезбедување на стабилност, носителите на колатералот се компензираат секогаш кога корисниците ќе склучат договор. Секако, Havven поседува 80% од колатералните токени за елиминирање на нестабилноста при големи продажби.

Додека повеќето stablecoins се чини дека прават компромис во областа на децентрализацијата и дивергенцијата од fiat, Havven е во согласност со овие идеали. Динамиката на екосистемот на Havven го прави еден од првите вистински децентрализирани stablecoins.

TrueUSD

Каде што USDT го отвори патот за криптовалутите кои се поддржани со американски долари, TrueUSD на TrueCoin оди понатаму; наведувајќи ја транспарентноста, редовната ревизија, целосната безбедност и законските заложби за размена на токенот за USD.

Додека USD ќе се искористи за да се постигне стабилност за првиот stablecoin на компанијата, постои план да се прошири кон еврото, јенот и на крајот скапоцените стоки (злато, сребро) и средства (акции, недвижен имот итн.).

Во суштина спротивно на централизираната и сомнителна структура на Tether, TrueCoin склучи партнерство со голем број на котирани фондови и банки за одржување на транспарентен базен од USD поддржани токени. Самиот TrueCoin нема пристап до овие средства, користејќи паметни договори за да обезбеди децентрализација. И на крај, нивната силна законска рамка е јасно подобрување на малку нетранспарентната природа на Tether, по купување на TrueUSD, вие сте законски признаен сопственик на 1, целосно откуплив токен.

И покрај тоа што е силна алтернатива на сомнителниот USDT, TrueUSD сепак е криптовалута, поддржана од fiat. За централизираната економија тоа може да биде доволно, но оние кои ги ценат основните принципи на децентрализацијата секогаш ќе отфрлат каква било врска со fiat.

MakerDao / DAI

Слично како Tether и други stablecoins, Dai токенот има за цел да ја одржи стабилноста во однос на американскиот долар. Сепак, на прв поглед, Dai носи неколку од проблемите со кои се справуваат криптовалутите. Имено, се додека секоја stablecoin е поддржана од вистинска fiat валута што постои во банкарски сметки, криминалните или правни дејствија кои го вклучуваат сопственикот на сметката секогаш ќе ја стават вредноста на токенот во опасност.

Творецот на монетата MakerDAO ја заобиколува оваа можност, користејќи ја технологијата на паметните договори и вредноста на Eтереум за да се постигне стабилност. Корисниците не купуваат Dai, туку наместо тоа ја создаваат како замена за Еther; заклучувајќи го нивниот ЕТH во системот на создавачот. По враќањето на нивните Dai, CDP паметниот договор го враќа истото количество на ЕТH како првично поставениот колатерал. За да се деактивира нестабилноста на Еther, Dai има автоматски процес на ликвидација во случај на надолно движење на цените на ETH. Еther на CDP е проактивно продаден пред да падне под количината на Dai кој го поддржува.

Basecoin

Уникатното решение на Basecoin за стабилноста привлече големо признание, со истакнати инвеститори кои го поддржуваат високо креативното решение на тимот. Додека проектот е во рана фаза, нивниот интуитивен пристап нуди краткорочна алтернатива за променливата криптовалута и поголема визија за економијата независна од fiat валута.

За разлика од другите stablecoins, премисата на Basecoin е релативно едноставна за да се сфати; протоколот на монетата е поврзан со индекс или со средство (на пример, Индекс на потрошувачки цени или евра, Xамерикански долар, итн.). Со постојано следење на сигурни извори на податоци, снабдувањето на Basecoin со токени автоматски се приспособува за да понуди постојана вредност.

За да се усложни овој процес, проектот ќе користи две дополнителни валути: Основни обврзници и основни акции. Ова создава економски поттик за сопствениците на Basecoin да направат договор со понудата на монети – со продажба на нивните Basecoins за обврзници, корисниците можат да добијат интерес за нивната инвестиција. Акциите се издаваат во случај понудата да мора да се прошири; двата од овие процеси одржуваат рамнотежа на вредност на Basecoin.

Додека првично, валутата ќе биде поврзана со fiat како “механизам за подигање”, визијата на долг рок ја опишува намерата да се префрли на индекс – нудејќи децентрализација, стабилност и независност од fiat валута; од што се ова Basecoin ја прави високо атрактивна за употреба и во децентрализираните и во централизираните економии.

Заклучок

На оваа листа се појавуваат голем број ветувачки stablecoins, но за да се избере најсилниот кандидат, речиси целосно зависи од тоа како криптовалутата ја прави транзицијата кон масовно усвојување.

Додека и корпорациите и владите се префрлаат на користење на дигитални средства, stablecoins поддржани од fiat може да бидат одговор на постигнувањето масовно усвојување. И покрај тоа, децентрализираната економија неизбежно ќе ги отфрли овие валути, наместо да избере stablecoins кои се придржуваат на принципите што ги нуди блокчејната технологија: децентрализација, непроменливост и безбедност. Сепак, тековната потрага не е биполарна; со проекти како Basecoin кои ја сфатиле комплексноста на оваа централизирана / децентрализирана дихотомија, залагајќи се за подинамично решение.

Паметните умови работат неуморно на овој проблем, со неограничен напор и ресурси кои се влеваат во потрага по врвна stablecoin. Додека овој напор е во неговите скромни почетоци, со брзината со која се нудат нови решенија наскоро ќе ја дочекаме стабилноста на криптовалутите и нивното масовно усвојување.

Leave a comment