Токенизација

  1. Што е токенизација?

Токенизацијата е процес на претворање на нештата во дигитални средства.

Да претпоставиме дека имате фарма што вреди 1 милион долари. Има голема штала, крави, зајаци, еж – се што ќе ви текне. Одеднаш, очајно ви требаат пари, може да ја продадете таа фарма на стариот начин – да ги пополните документите, да чекате понуда, да го склучите договорот итн. Но, што ако ви треба помалку од 1 милион долари и би сакале да го задржите поголемиот дел од фармата за себе?

Замислете дигитално печатење на 1 милион токени под симболот “COW”, на пример, каде што секој COW вреди точно 1% од вашиот имот – или било која друга сума, се додека секој токен претставува одредендел од основното средство (во ова случај, вашата фарма).

Технички гледано, ќе развивате алгоритам кој ќе се спроведува како паметен договор на блокчејн. Овој алгоритам ги дефинира сите карактеристики на вашиот иден токен: неговата вредност, количина, деноминации, име, итн.

Значи, како всушност можеме да направиме тие COW токени да можат слободно да се купуваат и продаваат на разни берзи? За тоа ни треба платформа која поддржува паметни договори. Eтереум би бил најпопуларниот избор. Наместо да се навлегувате во техничките детали за тоа како се креираат токените и да скршнете премногу далеку од темата, ајде да речеме дека ќе ви биде потребен темплејт за паметен договор, уредувач на текст и адреса на Етереум паричник.

Voila, COW токените се сега во оптек! Технички, тие се ERC-20 токени – во основа значи дека тие се напојуваат од Етереум блокчејнот. Сега кога влегле на пазарот, нивната вредност може да оди нагоре или надолу во согласност со побарувачката.

Сега гледате како блокчејн може да ни овозможи да ги токенизираме работите? Зедовме фарма и ја создадовме нејзината дигитална репрезентација која постои на блокчејн. На кратко, оваа фарма сега е токенизирано средство.

2.Дали е ова нов концепт?

Не, но има модерен пресврт.

Се разбира, концептот на секјуритизација (како поопшта форма на токенизација) се појавува пред појавата на криптовалутите.

Секјуритизација е процес на здружување на разни видови на договорни должнички обврски – како што се хипотеки, авто кредит или долг со кредитни картички – и продавање на нивните поврзани парични текови на инвеститори од трета страна како хартии од вредност, кои може да се опишат како обврзници и колатерализирани обврзнички долгови (CDOs).

Се сеќавате на финансиската криза во 2008-ма година? Мислам на оние CDOs, кои на крајот станаа камен-темелник на стандардното, како кутии кои собираат месечни исплати од повеќе хипотеки за Вол Стрит. Тие технички беа вид на т.н. структурирани хартии од вредност поддржани со средства (ABS).

Значи, да, суштинската идеја е да се претворат разни работи во хартии од вредност – и порано видовме како ова функционира.

3. Како е токенизацијата поинаква од секјуритизацијата?

На кратко: таа се одвива на блокчејн.

Но, ајде да се нурнеме малку подлабоко и да видиме што поимот “токен” вооопшто значи дури и во нашиот случај. Се разбира, како и со многу други крипто-сродни термини, не постои единствена, договорена дефиниција.

Објаснето наједноставно, токен претставува одредено средство или услуга. Звучи премногу апстрактно? Ајде да претставиме три вида токени кои може да се сретнат на редовна база и да ги објасниме:

Валутни токени

Овие се најочигледни. Само помислете на класичните криптовалути. Биткоин.

Валутните токени се градат на сопствени независни блокчејни. Тие не се базираат на средства – наместо тоа, нивната вредност е директно поврзана со самиот механизам што ги дистрибуира.

Според нивното име, целта на валутните токени е да се тргуваат, потрошат и примаат. Исто како конвенционалните валути. Плаќање за Frappuccino со биткоин? Ова е најдобриот пример за употреба на валутните токени.

Услужни токени

Овие се малку посложени, па затоа читајте внимателно.

Услужните токени ви даваат иден пристап до одреден производ или услуга, додека пак парите што ги плаќате им овозможуваат на стартапите да подигнат доволно капитал за да го развијат овој производ.

Најважен пример овде би бил Basic Attention Token (BAT) – алатка за подобрување на дигиталното рекламирање. Огласувачите купуваат реклами со BAT-токени, кои потоа се дистрибуираат помеѓу издавачите и корисниците на пребарувачите како компензација за хостинг реклами и нивно гледање, соодветно.

Услужните токени не треба да бидат инвестициски проекти; сепак, луѓето често ги третираат на тој начин и купуваат овие токени со надеж дека нивната вредност ќе се зголеми заедно со побарувачката за производот или услугата на компанијата.

Security токени

Security токените, пак, претставуваат директна инвестиција. Дефинирањето на овој тип на токени е изненадувачки едноставно, особено ако се однесуваат на Howey Test, кој Комисијата за хартии од вредност (SEC) го користи од 1946-та година и секако, се уште се применува и за криптовалутите.

Кога ќе видите токен, поставете ги следните прашања: Дали се продава како инвестиција? Дали се очекува профит? Дали тие профити ќе зависат исклучиво од напорите на промотерот кој го склучува договорот или друга трета страна? Ако одговоривте “да” на сите три, тогаш имате работа со security токен.

Се сеќавате ли на нашиот COW токен? Да го примениме Howey Test тука. Се продава како можност за инвестирање. Инвеститорите се потпираат на вас, како сопственик на фармата, да го задржите профитабилен и да не пропадне. Дали се очекува да се оствари профит? Секако, инвеститорите би купиле токен наречен COW?

Да резимираме, security токените може да претставуваат било какво средство кое може да се продава и да се замрзне. Тие не се поткрепени со бела книга со долги технички објаснувања – security токените се всушност акции на постоечки блокчејн.

4. Значи, зошто блокчејн? Не е 0,01% од фарма еднакво на половина зајак?

Бидејќи блокчејнот прави транспарентна токенизација.

Секоја трансакција што сте ја направиле со COW е снимена на Eтереум блокчејнот, бидејќи COW е ERC-20 токен. Со оглед на тоа дека е непроменлива јавна книга, никој не може да ја преиспита или да ја гради вашата сопственост на COW токените . Вашите права и законски обврски сега се вградени директно во токенот. Покрај тоа, блокчејните ја направија токенизацијата исклучително со помалце трошоци. Наместо да плаќате посредници за документацијата, едноставно програмирате паметен договор за да ја заврши работата. И да, административните трошоци за купување и продавање на COW се скоро нула.

Покрај тоа, како и со остатокот од крипто-тргувањето, COW може да се продава 24/7, насекаде во светот, па затоа е достапен.

Што се однесува до 0,01% – со тоа што го поседувате тој мал дел од фармата во COW токени, всушност, е една од главните придобивки на токенизацијата.

Се вика фракционална сопственост на недвижни средства, што им дава на инвеститорите повеќе опции за диверзификација на нивните портфолија. Не можам да си дозволат акции од Amazon? Токенизацијата го прави тоа можно: Од акции на Аmazon и недвижен имот до уметнички дела и пица сега може да се продаде во фракции како дигитални средства.

Немате доволно пари за да одите на факултет? Земете ја вашата фарма, продадете COW колку што е потребно и купете ги тие токени назад по пазарна вредност веднаш штом ќе добиете работа по дипломирањето.

Секако, концептот на фракционална сопственост постоел порано во форма на club deals, на пример. Но, дали некогаш беше толку демократизирано?

Кога средствата се токенизирани – особено традиционално неликвидните, како уметничките дела – тие стануваат достапни за многу поголема публика. Како резултат на тоа, се отстрануваат таканаречените “попусти за неликвидност”, а поголема вредност се добива од основното средство. Инвеститорите, пак, добиваат поголем пристап до можности за инвестирање во фаза на раст.

Со други зборови, способноста да се инвестираат 30 долари во Баскиска слика од 30 милиони долари би можеле да отклучат милиони долари во тековни неликвидни средства – и да го зголемат целокупниот обем на тргувања на глобално ниво, бидејќи има 2,4 билиони долари во приватно собирање на финансиски средства само во САД. Тоа е она што оваа нова “економија на токени” може да понуди во финансискиот свет.

5. Сето ова звучи премногу добро. Но што е финтата?

Токенизацијата е тешко да се регулира, а треба да биде целосно во согласност со законот.

Овие токени треба да бидат во согласност со законот и тешко е да се постигнат. Substituting special-purpose vehicles (SPVs) – правни ентитети кои компаниите ги користат за да ја изолираат фирмата која купува од финансиски ризик во договор – со заверени договори за доверба што се спроведуваат преку паметни договори и блокчејн, тешко дека ќе изгледаат убедливи за било која држава во моментов.

Тоа се чини фер: Врската помеѓу токенот и неговото основно средство треба да биде неразделна. Што може да се направи со COW токените ако вашата фарма ја уништи торнадо? Тие треба да имаат инвеститорско право на заштита, а можат да бидат спроведувани само од регулаторите.

Сепак, некои стартапи тврдат дека имаат решение. На пример, компанија наречена Standard Tokenization Protocol (STP) тврди дека ќе користи on-chain валидатор за да обезбеди прописи специфични за регионот: Во основа, ќе провери дали сите услови се исполнети за њнти перење пари (AML) и Know Your Customer (KYC) и ги проценува различните фирми за управување со дигитален идентитет за извршување на оваа задача – сите додека престојуваат на блокчејнот. Во овој случај, договорот може да помине само ако се проследат сите прописи. Сепак, не е јасно дали овој модел некогаш ќе успее, бидејќи се уште не е имплементиран во реални услови.

Друга фирма, наречена Tokenized, има за цел да создаде токени за real-world  средства – акции, лојални точки, карти за прием и членство – на Bitcoin SV (BSV) блокчејнот, нагласувајќи дека нивниот производ е едноставен за регулирање. Дополнително, стартапот вели дека неговата платформа им овозможува на правните власти да издаваат дигитално потпишани судски налози што може да доведат до замрзнување на паметните договори, исто така отворајќи го потенцијалот за конфискација на токени. Тоа потенцијално може да ги убеди регулаторите – но сепак, ништо не е сигурно во овој момент.

Општо земено, процесот на продажба на легално компатибилни security токени е наведен како Security Token Offering (STO).

6. Може ли токенизираната економија всушност да стане реалност?

Тоа е фер претпоставка, и – како што е опишано погоре – постојат токени кои сугерираат дека индустријата напредува.

Да, регулаторната рамка треба да се прилагоди, ако не и за сите земји на планетата, но барем во клучните земји како САД. Сепак, веќе станува јасно дека потенцијалот на токенизација сега е широко прифатен. На пример, фирмата ЕY неодамна почна да ги токенизира виното, кокошките и јајцата на својата блокчејна платформа.

Всушност, само во текот на изминатиот месец, извештајот од форумот на ЕУ заклучи дека токенизацијата на физичките објекти може да ја зголеми довербата. Исто така, еден Руски милијардер потврди дека планира да токенизира редок метал наречен паладиум, а  стартапот за токенизација собра 7 милиони долари за финансирање.

Штом STOs добиваат дефинитивно зелено светло од регулаторите, токенизираната економија може да пристигне, давајќи голем поттик на глобалниот финансиски систем – се благодарение на блокчејнот.

Leave a comment