Тинејџерот Биткоин милионер Ерик Финман го прогласи Биткоин “мртов”

Тинејџерската крипто ѕвезда Ерик Финман, изјави дека Биткоин (BTC) “може да има bull market или само уште неколку корисници”, но на “долгорочно, е мртов”, во интервјуто за финансискиот новински веб сајт MarketWatch на 17-ти декември.

Финман е познат по неговата претпазлива инвестиција во Биткоин во 2011-та година, кога тој, наводно, купил – на возраст од дванаесет години – на 12 долари по монета. Така, подарокот од 1.000 долари од неговата баба станал над 4 милиони долари за време на највисоката стапка на вредност на криптовалутите во 2017-та година. Финман ја запечати понатамошната слава со зачудувачко освојување на кладба со неговите родители дека ако стане крипто милионер на возраст од 18 години, тој може да избере да не оди на факултет.

Во интервјуто за MarketWatch, тинејџерот Финман забележа: “Биткоин е мртов, премногу фрагментиран, води премногу битки, не мислам дека ќе трае”. Тој даде слична мрачна прогноза за Litecoin (LTC), altcoin основана од Чарли Ли:

“Litecoin е мртва за некое време. Тоа е како кога сонцето се спушта и таму е тој осумминутен период, пред да биде темно. Litecoin е во својата седма минута.”

Поголем оптимизам добија монетите како Ethereum (ЕТH) и токенот Zcash (ZEC) ориентиран кон анонимност, при што Финман резервира позитивни коментари за Bitcoin Cash (BCH) – и покрај неодамнешните контроверзни hard forks – потврдувајќи го своето верување во технологијата.

Тинејџерот, наводно, се бунтувал против “лобистите” на Вол Стрит; охрабрен од неговиот почетен успех, тој изјави за MarketWatch: “Јас сум подобар во овој вид на работи од оние милионери. […] Тие не знаат како да го работат системот, тие се бубалици. Јас сум повеќе од тоа.”

Според индексот на цените на Cointelegraph, од времето на печат Биткоин тргува со 3,611 долари со пораст за 10 проценти, но повеќе од 36 проценти во месецот. Litecoin е над 16 проценти на денот и тргува со 30 долари, но има надминато 30 проценти во вредност на месечната табела.

Некои од ќејфовите на Финман вклучуваат, наводно, одење во Мексико за безбедно да го скрие хард дискот со приватни клучеви за неговите крипто паричници – како ликовите од популарната ТВ серија Breaking Bad. Тој, исто така, зборуваше за плановите за купување на Lamborghini со персонализирана регистарска табличка што одговара на неговата севкупна оценка во средно училиште – 2.1 – иако тој никогаш не дипломирал.

Leave a comment