Телефонски повик би можел да влијае на иднината на Еthereum – И тоа се случува денес

Фармачи, инвеститори, девелопери и многу други.

Тоа е резимето на разновидната група акционери од ethereum кои ќе присуствуваат на претстојниот повик за програмери, според главниот за комуникации на Ethereum Foundation, Хадсон Џејмсон. Настанот ќе се одржи во 14:00  денес, состанокот ќе биде во живо и ќе има за цел да одговори на некои од најсложените прашања за платформата пред нејзината системска надградба планирана за октомври.

Како дел од таа надградба, постојат неколку не-спорни предлози за подобрување на ethereum-от (EIPs) кои веќе се подготвени за тестирање, но исто така се вклучени и други кои веќе предизвикаа контроверзии.

Особено, три концепти – “difficulty bomb”, издавање на ether и ASIC отпор – се во центарот на дебатата, бидејќи секој може да има трајно влијание врз функционирањето на блокчејн. На пример, овие предлози за код би можеле да ја сменат регуларноста на надградбите на еthereum, да ја променат економската политика на мрежата и да го спречат фармањето на специјализиран хардвер на блокчејнот.

Како таков, клучните програмери кои обично присуствуваат на состаноците повикаа на поголем број гласови, имено фармачи на ether и инвеститори, да бидат присутни за да дискутираат за патот напред.

“Постои силно чувство во заедницата за одложување на “difficulty bomb”, намалување на block reward и воведување на промени во алгоритмот за хаширање, сепак, не е јасно како да продолжиме одовде”, изјави главниот за комуникации за ethereum провајдер софтверот, Parity Technologies, Афри Шоедон изјави:

Во периодот пред состанокот, се оформи дебата на социјалните медиуми, при што многу од засегнатите страни на платформата држат некомпатибилни ставови. И бидејќи исходот ќе влијае на засегнатите страни на конфликтни начини, Џејмсон повика голем број луѓе да се пријават на повикот и да дадат свои ставови околу предлозите.

“Имаме повеќе фармачи, меѓу кои и речиси 50 проценти од моќта на хаширање на ethereum (46 проценти) од кои или присуствуваат на повикот или даваат изјави што ќе бидат прочитани за време на повикот”, рече Џејмсон.

Тој изјави:

“Нашата цел беше да имаме разновидност во соработката на гласовите во врска со ова прашање.”

Инвеститори

Додавањето на итност на актуелната дискусија е таканаречената “difficulty bomb” – парче код заклучен во платформата што ги прави своите блокови постојано помалку ефикасни за фармање со текот на времето.

Бидејќи одложувањето на “difficulty bomb”, исто така, влијае врз издавањето, има вкупно шест спротивставени предлози, од кои секој нуди малку различни методи за напредок.

Два предлози на агендата за средба во петок бараат да се намали издавањето – нешто што некои сопственици на ether веруваат дека е превисоко. (Во моментов, стапката на инфлација е фиксирана на 3 ЕТH по блок – падната од 5 ЕТH од октомври минатата година.)

Додека има мноштво инвеститори во ethereum, кои допрва треба јавно да коментираат за ова прашање, неколку инвеститори пренесоа по социјалните медиуми да побараат намалување на издавањето ether, тврдејќи дека сегашната стапка на инфлација е непотребно висок данок на сопствениците на криптовалути.

На пример, некои укажуваат на цитат кој му се припишува на креаторот на ethereum Виталик Бутерин во 2017-та година, во кој стои: “Во догледна иднина, понудата нема да оди далеку над 100 милиони”, бројка која сега е надмината.

Другите одат дотаму што ја обвинуваат стапката на инфлација како причина за опаѓање на пазарната вредност на ether, која го достигна минимумот од 2018-та година помалку од 300 долари претходно овој месец.

“Издавањето на ether  е над тоа каде што треба да биде”, напиша еден корисник.

Сепак, бидејќи го намалува количеството на ether што им се доделува на фармачите при фармањето на блокови, постои ризик дека преголемото намалување на издавањето ќе биде штетно за нив, принудувајќи ги да ја пренесат својата опрема во друга мрежа.

Фармачи

Некои тврдат дека и покрај високата издаденост, фармачите кои се потпираат на хардвер за општа намена веќе страдаат.

“Во основа постои нула профит токму сега за нормални GPU фармачи”, изјави еден корисник на Github.

Како што беше објаснето од CoinDesk, додека ethereum претходно се сметаше дека е графички-кристално-отпорен на ASIC-от, специјализираните фармачки чипови се достапни за користење на мрежата од март. Водечките застапници на графичкиот процесор за фармање тврдат дека треба веднаш да се направат напори за отстранување на хардверот од платформата.

Во изминатите неколку месеци, прашањата за отпор на ASIC во голема мера се смирија, но прашањата околу прилагодување на “difficulty bomb”и основниот модел на издавање предизвикаа аргументите повторно да се активираат. И тоа е затоа што поборниците тврдат дека намалувањето на издавањето може да им помогне на последните преостанати GPU фармачи надвор од мрежата, кои веќе се натпреваруваат против зголемувањето на хаширањето.

Неколку засегнати страни упатуваат на предлог наречен EIP 1057 како метод за отпор на ASIC, кој користи рандомизиран алгоритам отпорен на ASIC, првично дизајниран за monero да остане отпорен наспроти ASIC хардверските производители.

Питер Пратшер, основач и извршен директор на Ethermine, ether фармачки базен, рече дека меѓу фармачите на компанијата, прашањето за отпорност од ASIC ги надминува сите други проблеми.

“Ние посегнавме кон нашите фармачи и од нивниот одговор, јасно е дека најважната точка за нив е да се вклучи промена [proof-of-work]  на застарените ASICs”, озјави Пратшер, додавајќи дека ставот околу издавањето бил “малку амбивалентен”.

Сепак, тоа е прашање кое се покажало дека е поделено, а некои корисници на Reddit предупредупредуваат дека тоа не е “одговор”, и може да влијае на вредно време на развојот во периодот на proof-of-stake.

Девелопери

Од сите учесници во платформите, девелоперите можеби се најтешки за одредување – особено затоа што многумина избегнуваат да заземат позиција во поларизирани дебати, претпочитајќи да се фокусираат на доставување на код.

Сепак, меѓу оваа група има општа тенденција да биде помалку заинтересирана за прашањето за издавање – делумно поради тоа што постои став дека високата проценка на ether ја намалува неговата корисност во рамките на платформата.

За многу девелопери на ether, на пример, прашањето за отпорноста на ASIC е исто така од важна идеолошка важност, бидејќи се однесува на основната децентрализација на мрежата – а со тоа и нејзината отпорност од хакерски напад.

Други имаат инверзна позиција, верувајќи дека со зголемување на трошоците за напад на мрежата – ASICs се релативно многу поскапи од графичките процесори – хардверот е добар за безбедност.

Постои тема која останува од особен интерес за девелоперите – “difficulty bomb”.

“Одложувањето на “difficulty bomb” е најлесниот дел, сите се согласуваат дека треба да го сториме тоа”, изјави Шоедон.

И додека е точно ова, консензусот е грубо дека “difficulty bomb” треба да биде одложена, има некои несогласувања околу тоа дали целосно да се отстрани кодот или да се задржи вграден во софтверот. Поради тоа што беше инсталиран да ја подготви мрежата за промена во  proof-of-stake, некои тврдат дека сега е ирелевантно со оглед на одложувањето на времето потребно за извршувањето на таа промена.

Сепак, други веруваат дека развила сосема нова функција – принудувајќи го ethereum-от да се здружи и да најде консензус за сложените проблеми, исто како и тие.

Зборувајќи за ова, поради “difficulty bomb”, главниот девелопер Ник Џонсон изјави за CoinDesk:

“Луѓето се добредојдени да се држат со статус кво, но тие мора да направат потврдна одлука, наместо да дозволат инерцијата да ја извршува нивната работа.”

Leave a comment