Тајландскиот парламент ги одобри измените за дозвола за издавање токенизирани хартии од вредност

Националното законодавно собрание на Тајланд официјално го дозволи издавањето на токенизираните хартии од вредност на блокчејн, весникот Bangkok Post објави во петокот, 22-ри февруари.

Владата ќе го измени Законот за хартии од вредност, според статијата. Веднаш штом промените стапуваат на сила подоцна во 2019-та година, токенизираните хартии од вредност, како што се акции и обврзници, можат официјално да се издадат на блокчејн.

Тајландската комисија за хартии од вредност (Тајландски SEC) ќе издаде дополнителни правила за крипто платформи кои бараат лиценца за хартии од вредност. Според заменик-секретарот на Тајландската SEC, Типсуда Таварамара, регулаторот, исто така, ќе им овозможи на компаниите кои работат како депозитари на хартии од вредност и дигитални токени да аплицираат за такви лиценци.

Претходно, гореспоменатиот акт го дефинира Thailand Securities Depository Co Ltd, подружница на Stock Exchange of Thailand (SET) – Берзата на Тајланд, како единствена компанија која е дозволена да работи како депозитар за хартии од вредност за трговските операции на SET.

Тајландската SEC, исто така, ќе одлучи дали понудата за security token е регулирана според тековниот документ за хартии од вредност или кралскиот декрет за дигитални средства. Одлуката ќе зависи од правата и обврските поврзани со одреден токен, се наведува во објавата.

Претходно оваа година, Тајландското Министерство за финансии издаде дозволи за деловни лиценци за четири компании поврзани со крипто, според препораката на одборот на Тајландската SEC. Двајца други жалители не успеаја да ги испочитуваат правилата на Тајландската SEC и биле одбиени.

Како што објавија медиумите пред некое време, Националниот центар за електроника и компјутерска технологија на Тајланд ја истражува употребата на блокчејн во е-гласањето. Решението може да биде споредено за кратко време во затворена средина; на пример, Тајландските државјани што живеат во странство може да одат во амбасада или конзулат за да гласаат и да го потврдат својот идентитет на блокчејн.

Leave a comment