Стартaп лансираше електрични возила на блокчејн погон, кои фармаат криптовалути

Сингапурскиот блокчејн стартап лансираше флота од блокчејн електрични возила  кои фармаат крипто како што патуваат. Компанијата има намера да ги намали емисиите на јаглерод и да ги награди луѓето за тоа.

Автомобили и климатски промени

Патните возила како што се автомобилите, камионите и моторите се најголеми учесници во емитувањето на CO2 во транспортниот сектор, ставајќи ги во сенка возовите, авионите и чамците. Во Обединетото Кралство, транспортниот сектор е најголем учесник во емитувањето на CO2, а во моментов истово се случува не само во Велика Британија туку и во светот, со цел да се постават електрични возила на патиштата.

CyClean има за цел да се бори против ова прашање со комбинирање на блокчејн и софтвер за криптовалути со возила со електричен погон, како и други производи, како што се соларни панели и велосипеди. Компанијата ќе им овозможи на своите корисници да ги изнајмат овие енергетски ефикасни производи и да бидат наградени со криптовалути.

Електричните возила и производите обезбедени од CyClean од страна на водечките производители се надградени со чип што се поврзува со серверот CyClean, потоа ги следи извозените метри или вати на корисникот и ги наградува соодветно.

Постои фиксен износ на дневни награди за корисниците и тој вкупен број е поделен со бројот на корисници кои надминале повеќе од еден километар  тој ден или произвеле повеќе од еден ват. Со тоа, износот на CyClean монетите доделен на корисниците ќе биде пропорционален на пренесеното растојание или произведените вати.

Според белата книга на CyClean, нивниот бизнис модел ги покрива електричните велосипеди и мотоцикли, и тие во блиска иднина ќе се движат кон електрични автомобили. Тие, исто така, имаат намера да ја прошират продажбата на мотоцикли во Југоисточна Азија, каде што употребата на овие возила е многу висока.

Спремни за користење

CyClean вели дека е оперативен бизнис кој неодамна го заврши успешното ICO и се подготвува да лансира домашни соларни панели и е-велосипеди, додавајќи на нивниот асортиман на производи кои ја фармаат криптовалутата на платформата, CyClean Coin ( CCL). Комерцијалниот пар CCL / USDT сега се наоѓа на листата на HitBTC, платформа за глобална размена на криптовалути, соопшти тимот на CyClean во август. CCL ICO токенот има најголема вредност моментално за тргување на HitBTC, следејќи ги утврдените криптовалути и altcoins, според CoinMarketCap.

Компанијата се одвива многу сериозно и цврсто се бори против негативните стереотипи за ICOs и блокчејн технологијата. На неодамнешната конференција за блокчејн во Сеул, стратешкиот планер на CyClean, Џозеф Нам, разговараше со другите за минатото, сегашноста и иднината на технологијата, дискутираше за регулативите, законите на ICO и колку важен блокчејн ќе биде “во следната четврта индустриска револуција”.

На конференцијата присуствуваа поранешни министри за образование во Кореја, претседателот на Корејската блокчејн асоцијација  и други истакнати владини и индустриски фигури. CyClean се обидува да воспостави цврсти врски со владите, групите и другите организации за да го види своето присуство како се проширува надвор од Јужна Кореја во други делови на светот.

Енергетски ефикасен

Трендот на електрични или хибридни возила е во пораст, а неодамнешното истражување проценува дека ќе се произведуваат 13 милиони нови електрични возила секоја година до 2021-ва година; International Energy објави дека во 2017-та година, бројот на електрични автомобили во оптек надмина 3 милиони на глобално ниво и се очекува да достигне 125 милиони до 2030-та година.

Технолошките блокчејн решенија споени со електрични возила почнаа да го земаат својот замав. Неодамна беше постигнато партнерство помеѓу компанија со седиште во Соединетите Американски Држави и најголемиот оператор за електрични автобуси во Кина за обезбедување финансиски услуги.

Во 2017-та година, уште една блокчејн компанија започна со тестирање на peer-to-peer пазар за полнење на електрични возила, што им овозможи на корисниците да ги напојуваат своите автомобили со користење на полнач од некој друг.

Leave a comment