Според студиите Google Search може да предвиди зголемување на цената на биткоин

Една неодамнешна студија објавена од Националното биро за економски истражувања (NBER) сугерира дека пазарите на криптовалути се движат во зависност од видот на вниманието што го добиваат – за разлика од традиционалните финансиски пазари.

За разлика од другите традиционални финансиски средства, криптовалутите не се однесуваат или не одговараат на истиот сет на пазарни фактори како и традиционалните финансиски инструменти, туку наместо тоа, поблиску се придвижуваат кон “фактори специфични за криптовалути”, според non profit извештајот  кој беше објавен оваа недела.

Овие фактори вклучуваат внимание од инвеститорите и импулсот на пазарот, опишан како “временска крипто-торентна динамика на дневните и неделни фреквенции”.

Авторите на весникот, економистите на Yale University Јукун Лиу и Алеш Тсивински, сугерираат дека, спротивно на јавното мислење, “пазарите не ги гледаат криптовалутите слично како стандардните имотни средства.”

Весникот ги наведува биткоин на CoinDesk, ethereum и XRP тракерите на цена (се однесува на XRP како “ripple”) како извор на своите податоци за пазарот. Користејќи ја ценовната серија на податоци во текот на повеќегодишните временски рамки, весникот ги спореди реалните добивки со проектираните добивки преку користење на стандарден модел за финансиски цени познат како CAPM.

Лиу и Тсивински продолжуваат да ги споредуваат добивките од криптовалутите со добивките на традиционалните валути како што се еврото, металите како златото и макроекономските фактори, како што е растот на потрошувачката.

Сите овие резултираат со статистички незначајни наоди, што укажува на посилен наратив во другите прокси, кои Лиу и Тсивински ги идентификуваат како мерка за добивка на ден или недела претходно.

Во суштина, зголемувањето на цените во текот на еден, три, пет или шест дена може да се предвиди со едно дневна добивка, додека неделната добивка може да предвиди движење на пазарот за еден, два, три или четири недели.

Имено, оваа студија вклучува податоци од потрошувачката активност на форумите за пребарување, како што се Google и сајтовите за социјални медиуми, како што е Twitter. Се утврди дека порастот на стандардното отстапување во пребарувањата за клучни зборови, како што е “bitcoin”, предвидуваше мало зголемување на цената на токенот во следните недели.

Во просек, едно зголемување на стандардното отстапување при пребарувањето со клучни зборови доведе до зголемување на цената од 2,75% според извештајот.

Слично на тоа, порастот на стандардното отстапување во бројот на постови на Twitter резултираше со зголемување на цената на биткоин за 2,5%.

Од друга страна, порастот на стандардното отстапување во термините “bitcoin hack” предвидуваше мало намалување на цената на биткоин.

Leave a comment