Сопственикот на Cartier, Richmont планира да трага по дијаманти со помош на блокчејн

Richmont, швајцарскиот гигант за луксузни производи што го поседува Cartier, се свртува кон блокчејн во обид да донесе транспарентност во синџирот на снабдување.

Џин Кју, реномирана економистка и професорка на Лондонската школа за економија (LSE), кој минатата година беше назначена од Richmont како член на одборот, за време на говорот на настанот во четвртокот изјави дека луксузниот гигант има за цел да го користи блокчејн за да ги контролира сите “паралелни пазари”.

“Како матична компанија на Cartier, ние [Richemont] неодамна решивме да започнеме со користење на блокчејн за да го следиме потеклото на дијамантите, карпите и златотото од кои рудници и фабрики за рециклажа ги добиваме. За сите часовници што ние ги продаваме се надеваме дека со користењето на блокчејн ќе ги следиме нивните извори за да можеме да ја потврдиме нивната автентичност”, рече таа.

За време на нејзиниот говор, Џин исто така разговараше за нејзините академски интереси и причините за нејзиното преместување во блокчејн индустријата, додавајќи дека таа треба да се приклучи како советник на Кинескиот блокчејн стартап наречен Ultrain во кој ќе придонесе со нејзината експертиза за макроекономијата.

Џин тврди дека блокчејн проектите честопати се обидуваат да експериментираат и да изградат монетарни политики од нула, без да научат од постоечките академски истражувања во оваа област.

Таа изјави:

“За мене блокчејн во суштина го преструктуира целиот економски спектар … Мислам дека е исклучително интересно, бидејќи за да се реши ова широко прашање не ни требаат само микроекономски теории … туку и макро, како што се валутата, монетарната политика и регулативата.”

Џин посочи дека исто така планира да ги истражи прашањата во врска со крипто-светот од агол на макроекономија. Таа работа својствено ќе вклучува дизајнирање криптовалута која може да изврши три основни функции на валута: складирање на вредност, стабилност и пресметковна единица.

По потекло од Пекинг, Џин стана една од најмладите стални професорки во LSE, откако ги стекна своите дипломи како м-р и докторат од Харвард. Често е поканета да се појави на меѓународни деловни настани поради нејзината експертиза по макроекономија за прашања кои се однесуваат на Кина.

 

Leave a comment