Соларно биткоин фармање: Помалку ризично и попрофитабилно

Енергијата што се користеше за фармање биткоин долго време предизвикуваше дебата околу тоа дали станува збор за непотребен процес. Додека аргументите се натрупуваа, некои луѓе се фокусираа на фармање монети со обновлива енергија. На 29-ти мај, Кристијан Андер, основачот на Btcx берзата во Стокхолм, објасни како наместо да продава вишок соларна енергија, тој ја користи за да фарма биткоин и направил X10 повеќе пари отколку да ја продадел електричната енергија на мрежата.

Изборот за фармање Биткоин место продажба на електрична енергија на мрежата

Фармањето криптовалути, како што се bitcoin cash (BCH) и bitcoin core (BTC), користат електрична енергија за да ги напојуваат ASIC машините што профитираат од фармањето монети. Во текот на последните неколку години, со оглед на тоа што дигиталните средства станаа попопуларни и SHASH-256 хаш стапката (BTC и BCH консензуален алгоритам) се искачи до сега највисоко, луѓето се пожалија дека количината на енергија што се користи за фармање е прекумерна. Меѓутоа, додека некои луѓе трошат многу време за дебатирање дали фармањето користи премногу енергија или не, има многу фармачи кои користат различни методи за обновлива енергија, како што се силата на ветерот, хидроенергијата и сончевата енергија. Одличен пример за ова може да се види во објаснувањето на Кристијан Андер за тоа како прави повеќе пари користејќи вишок соларна енергија за да фарма биткоин отколку да ја продава енергијата на централа.

“Наместо да ја продадам мојата вишок соларна енергија, јас фармам биткоин”, изјави Андер. “1 kWh = 1,16 Kr (0,12 долари) – Тоа е 10 пати повеќе пари ако би ја продал на мрежата. Користење на најчестата фармачка опрема на пазарот (100 долари за секое што конвертира 1,3 kW -> BTC).”

Овој бек ап план обезбедува минимален ризик

Там Хант, основач на проектот за обновлива енергија наречен Community Renewable Solutions, посочи како соларната енергија може да го зголеми биткоин фармањето, а истовремено да ја намали потрошувачката на енергија. Студијата на Хант открива дека наместо мрежна продажба на електрична енергија, фармањето криптовалути може да биде многу повеќе профитабилно. Истражувањето тврди дека “соларната енергија плус биткоин се исплаќа за околу две години”, а по завршувањето на инвестицијата (RoI) “постои минимален ризик”. Ова е затоа што ако цената на биткоин одеднаш паѓа под профитабилни нивоа, оваа операција има резервен план, бидејќи оваа енергија може после тоа да се продаде на мрежата. Хант опишува како може да се извршуваат фармачки операции надвор од мрежата во области каде нема електрични далноводи и каде што површините го дозволуваат тоа.

“Според ова сценарио, фармачите се поврзуваат на интернет преку сателитска врска, но инаку целиот проект е надвор од мрежата – целата соларна енергија се користи за фармање”, забележува Хант во неговата студија.

Постојат различни видови на методи кои луѓето ги користат за искористување на обновливата енергија за фармање биткоини. Неверојатно, соларната енергија не се користи од страна на големите фармачки операции, бидејќи доминантните објекти за напојување со обновливи извори се хидро и геотермални. Иако минатото лето, извештаите посочија дека Hadouken Pty Ltd му се одобрило изградба на соларна фарма со 20 мегавати што ќе биде специјално искористена за фармање дигитални валути. Операцијата за фармање се наоѓа во Коли Австралија, во близина на енергетската компанија наречена Муја, која произведува 854 мегавати електрична енергија. Ако имаше ненадејна криза на пад на цените и фармањето не беше толку профитабилно, Hadouken едноставно можеше да ја продаде енергијата на мрежата. Ако поединци како Кристијан Андер забележале дека користењето на генерирана соларна енергија за фармање биткоин прави x10 од продажба на енергијата на мрежата, тогаш многу други луѓе веројатно се свесни за истата идеја.

Leave a comment