Службеници на границата на САД тестираат блокчејн за проверка на сертификати

Царинската и погранична заштита на САД (CBP) планира да ја тестира блокчејн технологијата за  проверка на сертификатите за North American Free Trade Agreement (NAFTA) и Central American Free Trade Agreement (CAFTA).

Директорот на CPB дивизијата за бизнис трансформации и иновации, Винсент Анунциато, изјави дека агенцијата започнала со “тестирање во живо” на блокчејна платформа за да потврди дека увезените производи потекнуваат онаму каде што тврдат за време на 18 Trade Symposium во Атланта, според American Shipper.

Новиот систем, кој ќе започне во септември, ќе и помогне на CBP да провери информации за увезената стока и да провери како странските добавувачи дејствуваат кон американските увозници, рече тој. Системот исто така може да се користи за автентикација на трговски марки и проверка на физичките својства на производот.

Анунциато изјави дека блокчејн системот може да се користи во мобилна апликација, која ќе го замени мануелниот процес базиран на хартија за проверка на таквите информации, со што ќе се рационализира работата на агенцијата.

Тој, исто така, обезбеди ажурирање на работата на Агенцијата со Советодавниот комитет за комерцијални царински операции (COAC).  COAC формираше посебна група која ги советуваше секретарите за финансии и домашна безбедност за комерцијалните операции на агенцијата минатиот ноември. Се вели дека надлежниот орган се фокусирал на новите технологии а особено на блокчејн.

Оваа недела, Анунциато потврди дека комитетот работи на развивање на proof-of-concept блокчејн платформа за верификација на интелектуалната сопственост преку потврдување на односот помеѓу лиценцата и давачите на лиценци. CPB се надева дека оваа технологија може да ги елиминира хартиените процеси, прирачниците и базите на податоци.

Leave a comment