Се уште има можност да се освои Биткоин од овој крипто мозаик

На сликата се скриени повеќе од 1 милион долари во биткоин, а останаа уште неколку да бидат пронајдени.

Наречен 310 BTC Bitcoin Challenge, псевдонимен корисник кој го носи името “Pip”, во почетокот на овој месец стигна до вкупно 310,61 BTC (во вредност од 2,011,267 долари) во четири дигитални wallets овој месец – со код за обновување и отклучување на секој wallet кој може да се дешифрира преку внимателна истрага на една црно-бела слика.

Тоа е познат концепт во оваа сфера. Претходно оваа година крипто ентузијаст доби биткоин вреден 50.000 долари со решавање на загатката во сликата наречена “Легендата за сатоши Накамото” од визуелен уметник која стана блокчејн девелопер, Маргарет де Корсел.

Слично на 310 BTC Bitcoin Challenge, корисниците се примемени да најдат биткоин награди сокриени во рамките на компјутерски генерирана слика, една од загатките на Driscoll беше нерешена повеќе од две години.

За Pip, играта, која дебитираше на 2-ри октомври, беше експеримент, изјави тој, создадена “за да направи некој друг среќен”. Пип тврди дека во голема мера бесплатно собрал “богатство” од биткоин како ран негов прифаќач.

Но, неговата загатка е веќе завршена. Всушност, во рок од осум дена по објавувањето на предизвикот, три од четирите wallets беа успешно отклучени и испразнети – ова ја вклучуваше и големата награда од 310 BTC.

Шокиран од тоа колку брзо се префрлија средствата, Пип објави на Reddit: “Јас сум многу изненаден и импресиониран во исто време. За мојот следен предизвик, јас јасно ќе морам да ја зајакнам комплексноста”.

На веб-страницата се пријавени над 400 регистрирани учесници – и се уште се пријавуваат други. И покрај тоа што се тврдеше дека најголем дел од средствата се веќе освоени, предизвикот е во тек со еден последен wallet кој содржи 0,31 BTC, околу $2,000, но сепак треба да се отклучи.

Како такви, има активни дискусии меѓу заинтересираните страни не само на Reddit, туку и на други јавни канали како што се Discord и BitcoinTalk, поставуваат различни техники за откривање на преостанатите тајни скриени во датотеката PNG.

За да го откријат кодот, учесниците пробуваат комбинација на различни вештини, вклучувајќи манипулација со слики, манипулација со bytecode, кодирање текст и криптографија.

Стив Вилсон, експерт за криптографија и главен аналитичар во консултантската фирма Constellation Research, изјави за CoinDesk дека конечното решение може да вклучува и “културно” разбирање специфично за заедниците на  open-source софтверите.

“Се обложувам дека постојат обрасци, индиции, инсајдерски шеги и култура што може да биде корисна за решавање на проблемот”, изјави тој, додавајќи:

“Веројатно постојат индиции и начини за решавање на проблемите што ги дели заедницата, без да мора да бидат математички”.

Подолу е пребројувањето на начинот на откривање на првите три загатки и како тие техники би можеле да се искористат за отклучување на последниот од биткоините.

Форензика на сликите

Навистина, Пип самиот потврдува дека дел од решението на предизвикот едноставно може да се добие преку внимателна проверка на сликата од било кого, дури и “додека се наоѓате во автобус”.

Со навестување на техники кои се користат во гранка на криптографија познати како стеганографија, каде што тајните пораки се скриени на видно очигледно место, првиот чекор кон пробивање на кодот е само да се обрне внимание на деталите во сликата.

Зумирајќи ја погоре сликата, некои пронашле клучни делови од информации, како што е референца за датумот кога првиот предизвик започнал.

Трансформирањето на оваа слика, така што се рефлектира со централна оска, открива дополнителни индиции кои сугерираат дека кривините и линиите надредени на мозаичната мрежа, всушност, служат за групирање на различни букви и броеви кои се расфрлани.

Биткоин trivia

Друг клучен елемент за откривање на последниот преостанат код е да се знае што да се бара во контекст на тоа како функционира складирањето на биткоин.

Има различни дигитални wallets кои можат да ги држат биткoините, или подобро биткоин приватни клучеви, што укажува на де факто сопственост. Меѓу многуте начини на кои корисникот може да обезбеди сигурно чување на своите токени, групи од 12, 18 или 24 зборови – заедно наречени “seed phrase” – можат да се создаваат по случаен избор и да се користат како крајна лозинка за наплата за да се добие пристап до wallet.

Од претходното решение за чуваниот 0.1 BTC, seed фазата за еден од wallet-ите во предизвикот беше: плаче, купувач, жито, безбеден, сеф, знак, стих ритам, музика, бес ,ужас и замок.

И како што повеќето ентузијасти на биткоин ќе знаат, можните зборови што ги сочинуваат овие seed фази се составени на листи од повеќе јазици пронајдени на Github складишта за предлози за подобрување на биткоините.

Затоа, за да го отклучите преостанатиот биткоин wallet, учесниците во предизвиците најверојатно ќе треба да ја соберат точната комбинација на зборови за да напишат фраза од биткоин seed потпирајќи се врз една или повеќе од овие листи на зборови од Github.

Компјутерско програмирање

Тоа е неизбежно. Веројатно постои потреба од некое познавање на манипулација со кодот за да се заврши овој предизвик.

На пример, учесниците досега се потпираа на програмската операција позната како bit shifting со цел да се декодираат пораките што се наоѓаат во рамките на сликата од предизвикот.

Во позадина, bit shifting суштински ја поместува вредноста – било да е бинарна вредност составена од единици и нули или хексадецимална вредност составена од броеви и букви – или на лево или на десно со одредена сума, слично на тоа како ќе додадете или одземете со основна математика.

Гледајќи внимателно на оригиналната слика, постои мрежа од хексадецимални вредности што може да се конвертираат со користење на заеднички shift копче како што е датумот на започнување на предизвикот, а потоа се трансформира во нов сет на вредности.

Со оглед на примената на оваа мрежа за други wallet решенија, веројатно е дека слични операции како  bit shifting ќе бидат потребни за понатамошно декодирање на пораката зад овие вредности.

Конечно, криптографија

Последно, но не и најмалку важно, ова нема да биде биткоин предизвик, ако ги нема техниките што ги користат компјутерските професионалци и криптографите.

Досега, учесниците во предизвици користеа софтвер со отворен код познат како OpenSSL, или Open Secure Sockets Layer, за декриптирање на дел од предизвикувачките решенија.

Говорејќи за мошне популарната употреба на технологијата, Constellation Research’s Wilson објасни дека во суштина, OpenSSL е “библиотека со код што ви помага да ја обезбедите вашата веб-страница”, додавајќи: “Во суштина се користи од страна на секој веб-сервер”.

Навистина, уникатната база на бази и команди на OpenSSL, способни за шифрирање на веб-комуникациите, исто така, се користат за слично шифрирање на кодови за дигитални wallets, како дел од bitcoin  предизвикот на Пип.

Знаејќи го сето ова, останатата задача за дешифрирање на последното парче на 310 БТЦ Биткоин предизвикот е најверојатно мешавина од овие техники. Со среќа!

Leave a comment