Сенаторката и крипто критичарката Елизабет Ворен влезе во Американската претседателска трка во 2020-та година

Сенаторката на САД и критичарката на криптовалути Елизабет Ворен ја најави својата кандидатура за претседател во 2020-та година, објави New York Times на 31-ви декември. По нејзината објава, сенаторката Ворен направи планови за посета на државата Ајова, која е домаќин на првите претседателски групи во земјата во февруари 2020-та година.

Ворен е висок американски сенатор од Масачусетс и има седиште во Сенатот од 2013-та година. Сенаторката е позната по своите критики за криптовалутите, постојано изразувајќи загриженост дека потрошувачите на криптовалути би можеле да бидат повредени од измамите околу ICO, истовремено наведувајќи дека крипто е “лесно да се украде”.

Говорејќи на сослушувањето на комитетот за банкарство на Сенатот во октомври, Ворен тврдеше дека “предизвикот е како да ги негува продуктивните аспекти на криптото со заштита на потрошувачите.” Сенаторот исто така истакна дека американските потрошувачи се жртви на крипто измамници. Сенаторката Ворен го повтори својот критички став во ноември, наведувајќи:

“Тоа се американски семејства кои на крајот ја плаќаат цената кога некој регулатор вели дека ние сме позаинтересирани за Вол Стрит. Она што мислам дека е потребно е Федералните резерви, кој ќе бидат ангажирани во гледањето каде ризикот се насобира во системот. Тоа е работа на Банката на федерални резерви – тоа не е работа на американските семејства.”

Регулирањето на крипто просторот е прашање на голема загриженост за играчите во индустријата. Денес, капиталниот инвеститор, Фред Вилсон, напиша во блог пост дека тој е особено загрижен за “активностите што ги носат заблудени регулатори кои ќе имаат за цел проекти со висок квалитет и ќе им наштетат”.

Вилсон, исто така, посочи дека Доналд Трамп ќе биде укинат и ќе биде отстранет од Белата куќа до крајот на 2019-та година, по извештајот што ќе го издаде Роберт Милер, во кој се наведува наводната историја на нелегални активности од страна на претседателот и неговата изборна кампања.

На 6-ти декември претставниците на САД Дарен Сото и Тед Бад воведоа два закони чија цел беше спречување на манипулација со криптовалутни цени и оптимизирање на регулаторната рамка. Првиот нацрт-закон ги наведува можните сценарија за манипулација со цените на крипто пазарите и ги унапредува правните мерки за заштита, додека вториот повикува на компаративна студија за регулаторни програми во другите национални јурисдикции.

Во ноември, државата Охајо почна да прифаќа криптовалути како опција за плаќање даноци. Бизнисите ќе можат да платат 23 различни даноци користејќи Биткоин преку онлајн портал што е формиран од страна на државната канцеларија за финансии. Како што стои, поединците нема да можат да ја користат услугата за плаќање приватни даноци.

Другите држави во САД се обиделе да донесат закони со кои би се овозможило плаќање на даноците користејќи криптовалути. Сепак, овие закони беа запрени во нивните почетоци од државните законодавци.

Leave a comment