Северна Кореја украла 2 милијарди американски долари во крипто од берзите, вели ООН

Според Обединетите Нации, Северна Кореја заработила околу 2 милијарди американски долари со хакнување на банки и крипто берзи.

ООН: Хакираните крипто берзи го финансираат оружјето за масовно уништување

Во доверливиот извештај што го добија мејнстрим медиумите, вклучително и Reuters на 5-ти август, комитетот за санкции на Северна Кореја на Советот за безбедност на OН изјавија дека хакерите формирале суштински дел од владиното финансирање.

„Сајбер актерите на Демократска Република Кореја, многумина кои работат под раководство на Reconnaissance General Bureau, собираат пари за своите WMD програми (оружја за масовно уништување), со вкупни приходи што се проценуваат до две милијарди американски долари“, Reuters го цитираше извештајот.

Пјонгјанг редовно е наведен како главен осомничен во истрагите за напади на берзи во блиските азиски земји.

Поточно, субјектот познат како Група Лазар стана познат по своите злонамерни активности, кои ги зафатија земјите ширум светот.

Нема крај на санкциите

Јужна Кореја се чини дека е конкретна цел, меѓутоа, најновиот настан во кој е вклучена е-мејл фишинг измама, во која хакерите се маскираа како големата платформа за тргување UpBit.

Во исто време, FBI го повтори ставот на OН дека Северна Кореја намерно краде пари со цел да се спротивстави на ефектите од меѓународните санкции, за кои сега се вели во извештајот, најверојатно ќе останат заради недостаток на напредок во разговорите.

„Ги повикуваме сите одговорни држави да преземат акција за да се спротивстават на можноста на Северна Кореја да спроведе злонамерна компјутерска активност, што генерира приходи што ги поддржува нејзините незаконски WMD и балистички ракетни програми“, додадоа тие.

Leave a comment