Северна Кореја “сè повеќе” користи крипто за да ги избегне санкциите од САД, тврдат експертите

Северна Кореја “се повеќе” користи криптовалути за да ги избегне санкциите наметнати од САД, според двајца експерти во Вашингтон, цитирани од весникот Asia Times на 24-ти септември.

Лурд Миранда и Рос Делстон испратија заеднички одговор на истрагата на Asia Times во врска со користењето на крипто од страна на владата на Северна Кореја (DPRK). Миранда е независен финансиски аналитичар и истражувач за финансиски злосторства, а Делстон е независен адвокат и вештак во случаите на перење пари.

Двајцата експерти тврдеа дека земјата успешно ги тргува постоечките криптовалути и се обидува да создаде свои, и покрај моменталните ограничувања што им се наметнати на fiat средствата:

“Меѓународните криминалци насекаде преферираат крипто-валути и DPRK не е исклучок. Крипто-валутите имаат дополнителна предност за DPRK затоа што им даваат повеќе начини да ги заобиколат санкциите од САД. Тие можат да го сторат тоа со користење на повеќе меѓународни платформи за размена, мешање и менување на услугите – отсликувајќи го циклусот на перење пари.”

Миранда и Делстон понатаму ја објаснуваат шемата за која тврдат дека ја користат Севернокорејските власти.

Првично, владата ангажира луѓе кои имаат практични документи за лична идентификација (PII) за да отворат крипто-wallet што може да се користи за трговија со криптовалути. Тогаш локалните фармачи префрлаат крипто во “повеќекратни” европски wallets, каде што се мешаат и се префрлаат со цел да се збунат системите за спречување на перење пари и know-your-customer (AML/KYC) системите.

Процесот завршува со купување на биткоини од Севернокорејски кандидати, кои подоцна се претвораат и во други популарни криптовалути, како што се Ethereum или Litecoin, за да се прекине “линеарниот модел на трансакции”.

Како што потеклото на криптото е скриено, тогаш владата на Северна Кореја има шанса да ги разменува “исперените” монети во fiat, при што ќе добијат долари без никакви санкции, заклучуваат експертите.

Миранда и Делстон не го специфицираа приближниот обем на операциите што ги опишаа, ниту пак го открија изворот на нивните информации.

Претходниот извештај на банката на Јужна Кореја откри дека Северна Кореја се обидела да фарма биткоин помеѓу мај и јули 2017-та година. Сепак, тестот беше објавен како неуспешен. Извештајот, исто така, содржи податоци за обидите да се создаде Севернокорејска платформа за крипто-размена.

Земјите притискани со економски санкции од страна на САД често се пријавени како експериментираат со крипто. На пример, Венецуела ја започна контроверзната Petro монета поддржана со нафта, за која некои експерти тврдат дека едвај постои.

Иран, наводно, се подготвува да создаде своја национална криптовалута, која се очекува да ги олесни меѓународните трансакции на земјата, санкционирана од страна на САД поради започнување на национална нуклеарна програма.

Leave a comment